Nemoci nervové soustavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globální problémy lidstva
Advertisements

EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Obvodová NS.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Další nebezpečné úrazy
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Jan Kvapil a Michal Bureš
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Onemocnění mízní soustavy
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
VIRY.
Číslo v digitálním archivu školy
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_628_VADY A ONEMOCNĚNÍ TRÁVICÍ SOUSTAVY Téma:
NEMOCI NERVOVÉ SOUSTAVY
Elefantiáza (sloní noha)
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_636_NERVOVÁ SOUSTAVA Téma: ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY,
Choroby a onemocnění srdce.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
Alzheimerova nemoc.
16. Neurologické poruchy a poranění mozku.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Roztoči Klíšťata.
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 28. prosince 2013 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Škola Střední průmyslová škola Zlín
KŘÍŽOVKA VIRY.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Prozkoumal: Miroslav Štola 3.A
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
ANGÍNA.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_14_Nervová soustava - mozek Téma:
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Lymská borelióza.
DMO dětská mozková obrna
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Tetanus Natálie Prokopová.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
DMO (dětská mozková obrna)
Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Podvirové jednotky Michaela Pekařová, 3.B.
Prezentace – výklad učiva
Transkript prezentace:

Nemoci nervové soustavy

Opakování Jaká je funkce nervové soustavy? Které orgány patří do centrální části NS? Co tvoří obvodovou NS? Vyjmenuj části mozku. Jaká je regenerace nervových buněk?

1. Vrozené vady Rozštěp páteře Je to vada páteře, při které se jeden nebo více obratlů neuzavřou a vznikne v nich mezera. V důsledku toho může být člověk i ochrnutý.

2. Zánětlivá onemocnění Meningitida Je zánět mozkových blan, nebezpečné onemocnění, které může skončit úmrtím, nebo zanechat následky (zrakové a sluchové poruchy). Způsobují ji bakterie a viry. K nákaze dochází kapénkovým způsobem (kašlem, kýcháním a líbáním). Výhradním zdrojem a přenašečem nákazy může být člověk.

Encefalitida Jedná se o zánět mozku, vyvolaný infikovanými klíšťaty nebo komáry. Průběh nemoci je různý - od mírných bolestí hlavy a zvýšené teploty až po prudké bolesti hlavy, horečky a dezorientaci. Může skončit smrtelně, nebo způsobit následky v podobě ochrnutí.

Vzteklina Příčinou nemoci je virus vztekliny. Tento virus je schopný nakazit řadu savců, od netopýrů až po člověka. V Evropě měla význam zejména nákaza lišek a psů. Virus se přenáší kousnutím nakaženého zvířete. Při kousnutí se virus dostane do těla člověka. Smrtelně nebezpečné infekční onemocnění. Dříve bylo na území dnešní České republiky vcelku časté, dnes se již naštěstí téměř neobjevuje.

3. Záchvatovitá onemocnění Epilepsie = padoucnice Jedná se o nemoc mozku, která může být vrozená nebo následkem úrazu, nádoru nebo infekce. Epileptické záchvaty se projevují v různé intenzitě od nenápadného až po stavy, kdy má postižený silné křeče a třese se.

4. Poúrazová onemocnění Otřes mozku Otřes mozku je porucha mozkových funkcí způsobená úrazem. Typicky se projevuje krátkodobou ztrátou vědomí a paměti s následným zvracením.

5. Degenerativní onemocnění Mozková mrtvice Způsobena krvácením do mozkové tkáně nebo ucpáním cévy. prasknutím mozkové cévy ucpáním cévy

Alzheimerova nemoc Postupně se rozpadávají nervová vlákna a nervové buňky, dochází k postupné demenci Příznaky: ztráta paměti, problémy s vykonáváním běžných domácích úkolů, poruchy řeči a plynulého vyjadřování, zhoršená orientace, ukládání věcí na jiná místa, problémy při oblékání, změny osobnosti, nálady a chování

Zdroje: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/19588.jpg http://www.vse-pro-telo.estranky.cz/clanky/choroby-patere/rozstep-patere.html http://img.magazin.libimseti.cz/img/img/7c44a5a47f6f.jpg http://i257.photobucket.com/albums/hh239/Janicekbret/meningitis.jpg?t=1206111085 http://www.ordinace-lekarny.cz/wimg/dite_liza_prase.jpg http://i.idnes.cz/07/072/cl/VOT1c447c_kliste2.jpg http://mm1.denik.cz/26/57/jh_ockovani_kliste_0512_denik_clanek_solo.jpg http://www.hafbezobav.cz/view.php?cisloclanku=2007061801 http://www.stefajir.cz/?q=status-epilepticus http://nd04.jxs.cz/670/287/48cb653039_71725935_o2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Ot%C5%99es_mozku http://720.cz/wp-content/3242.jpg http://www.stefajir.cz/?q=mozkova-mrtvice-neboli-cevni-mozkova-prihoda-cmp http://besthealthnewsonline.com/wp-content/uploads/2011/01/Alzheimer-disease-225x300.jpg http://www.columbo-cinohra.cz/img/columbo.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Alzheimerova_choroba http://cs.wikipedia.org/wiki/Meningitida