Atmosféra Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Modrá planeta Autor:
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Základy meteorologie.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ozonová díra.
Doporučená literatura
Země.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Abiotické faktory prostředí
ATMOSFÉRA ZEMĚ Robert Řehák
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Krajina a životní prostředí
ATMOSFÉRA.
Vodivost látek.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaAtmosféra.
Atmosféra Filip Bordovský.
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Atmosféra Země a její složení
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Atmosféra Země.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
ATMOSFÉRA.
Problémy Ozónové vrstvy.
Atmosféra Země.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
ATMOSFÉRA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Atmosféra Země

Dopravní letadla Létají ve výšce okolo 11 km nad zemským povrhem – proč: Menší odpor vzduchu Malý výskyt náhlých změn počasí (bouří, tornád,..) Z údajů na displejích přístrojů: Se změnou výšky Rychlé změny teploty a tlaku vzduchu

Atmosféra = vzduchový obal Země Tloušťka několik se kilometrů S rostoucí výškou se hustota vzduchu zmenšuje Atmosféra řídne Přechází do meziplanetárního prostoru, nemá přesnou hranici

Atmosféra Rozdělení do vrstev Troposféra Stratosféra Mezosféra termosféra

Troposféra Teploty – od 25°C do – 40°C (ve výšce 18 km) Sahá do výšky asi 18 km Její horní hranice se mění Podle zeměpisné šířky Podle ročního období Všechny změny ovlivňují vývoj počasí Obsahuje 85% vodní páry z atmosféry Tvoří se zde všechny druhy oblaků

Stratosféra Do výšky 60 km Teplota může vzrůstat i nad 20°C Ve výšce 25 – 30 km – ozonová vrstva

Ozonová vrstva Slouží k pohlcování ultrafialového záření ze Slunce (nebezpečné) Vrstva ozonu není všude stejná Nejtenčí – v okolí pólů Další zeslabení způsobuje průmyslové znečištění Vzniká ozónová díra

Mezosféra Do výšky 80 – 85 km Nejchladnější – teplota klesá až pod -85°C Velké množství iontů a volných elektronů Noční svítící oblaky

Termosféra Do výšky 600 km Velké množství iontů a volných elektronů Teplota se zvyšuje 150 km – teplota 150 °C 600 km – teplota nad 1 500 °C Na přelomu mezi mezisférou a termosférou dochází k ionizaci plynů, což umožňuje šíření radiových vln, které nám umožňují poslech rádia, sledování televize atd.

Exosféra Nejvyšší vrstva termosféry Přechodová oblast mezi atmosférou a meziplanetárním prostorem v nejvyšších vrstvách – jen atomární vodík

Zapamatuj a zapiš Atmosféra má tloušťku několik set kilometrů Podle toho, jak se v ní mění teplota, ji dělíme na 4 vrstvy: troposféra, stratosféra, mezosféra, termosféra V troposféře probíhají všechny změny, ovlivňující vývoj počasí, je zde většina vodních par, které jsou v atmosféře.

Otázky a úkoly Na výšku troposféry má vliv i roční období. Proč horní hranice troposféry dosahuje v létě větší výšky než v zimě? Jaké vlivy civilizace negativně ovlivňují přírodu kolem nás?

Odpovědi Děje se tak v důsledku teplotní roztažnosti vzduchu Freony, aerosoly, stavby obrovských přehradních nádrží, kácení deštných pralesů (ovlivňují přirozený koloběh vody), znečišťování vodních ploch , havárie tankerů (ohrožení života živočichů). Rostoucí automobilová doprava (výfukové plny, havárie při převozu chemicky nebezpečných látek),..