III/2 XV. 3. 8.A 31. 10. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FRANCOUZSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Advertisements

III/2 XV A
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Francie za Ludvíka XIV..
III/2 XV A
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí III
Francie za vlády Ludvíka XIV.
Západní Evropa po třicetileté válce
III/2 XV A
III/2 XV A
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
III/2 XV A
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Francie Ludvíka XIV. Název školy
III/2 XV B
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Evropa po třicetileté válce
Baroko v Čechách Sochařství 2. část
Evropské barokní sochařství
III/2 XV A
Barokní umění.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
III/2 XV A
III/2 7.A XV Dějepis Leonardo da Vinci, renesance, malby, vynálezy VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Leonardo da Vinci.
KLASICISMUS EMPÍR.
ČESKÝ STÁT ZA JAGELLONCŮ
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
III/2 XV A
III/2 XVI B
III/2 XV A
III/2 XV A
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Ludvík XIV „KRÁL SLUNCE“.
III/2 XV A
III/2 XV A
Opakování Test znalostí
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
III/2 XV A
III/2 XV B
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
III/2 7.A XV Dějepis Michelangelo, sochařství, malířství, renesance VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Michelangelo.
III/2 XV A
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
III/2 XV A
III/2 XV A
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Sochy Antika až 20. století
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Ludvík XIV. ( ).
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

III/2 XV. 3. 8.A 31. 10. 2012

Ludvík XIV. Dějepis VIII. ročník Ludvík XIV. , Francie, umění, výboje Mgr. Ladislav Hrdina

Ludvík XIV.

1

2

4 3 5

6 7

8

9

Použité zdroje: PIJOAN, José. Dějiny umění 7. 1. vydání. Praha: ODEON, 1981. 352 str. ISBN 01-015-81. Obrázky 1, 2, 5, 6, 7 KŘIVSKÝ, Petr, Robert KVAČEK a Aleš SKŘIVAN. Věk starý a nový: Dějiny, kultura, život Evropy v 17. a 18. století. 2. vydání. Praha: Albatros, 1987. 440 str. ISBN 13-878-87. Obrázky 3, 4, 8, 9

Obrázky: 1 – úvod 2 – úvod 3 – Titul – Ludvík XIV. 4 – Ludvík XIV. panoval Francii v letech 1643 - 1715. Portrét Ludvíka XIV. z roku 1701. 5 – Zámek ve Versailles – tento palác nechal vybudovat Ludvík XIV. na místě malého loveckého zámečku. Ludvík velice pělivě sledoval jeho stavbu, diskutoval se staviteli a dokonce vpisoval své návrhy do plánů. Zámek ve Versailles, vystavěný ve stylu klasicizujícího baroka se stal vzorem pro další panovnické rezidence v Evropě (např. vídeňský zámek Schönbrunn). 6 – Obr. 3 – busta Ludvíka XIV. Z roku 1665 – dílo jednoho z největších barokních sochařů Giovanniho Lorenza Berniniho. Obr. 4 - Jean-Baptiste Colbert - ministr financí a nejbližší spolupracovník Ludvíka XIV. v prvních desetiletích jeho vlády. Colbert – přívrženec merkantilismu - se snažil udržet státní finance pod kontrolou, ale to se střetávalo s politikou krále, který utrácel obrovské sumy za budování staveb (Versailles), osobní reprezentaci i válečná tažení. Obr. 5 – půdorys zámku ve Versailles. 7 – Obr. 6 – kaple ve Versailles. Obr. 7 – zrcadlová galerie v zámku ve Versailles. 8 – Mapa, popisující územní zisky při válečných taženích Ludvíka XIV. Dílčí úspěchy byly vyvažovány i zásadními neúspěchy. Například z války o dědictví španělských Habsburků vyšel Ludvík XIV. v podstatě poražen. 9 – Ludvík XIV. v roce 1710 – na obrázku je vosková socha Antoina Benoista. Francie se na konci vlády toho to panovníka nacházela v krizi. Finančně byla vyčerpaná, počet obyvatel poklesl (z 19 na 17 milionů), rostla chudoba. Pozitivní dědictví doby Ludvíka XIV. najdeme v oblasti umění, literatury a kultury.