Pomocné stoly Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Složitá obsluha – charakteristika
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Formy veřejného stravování
Výměna schodišťových stupňů
Použití luštěnin v kuchyni
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Návaznost obchodních písemností Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
DHM – degresivní odpisy
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Vaření – rozdělení, způsoby
Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Inventář – funkce MSI Střední odborná škola Otrokovice
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ NÁPOJOVÝ STŮL
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Pomocné stoly Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/2-SL-1/4 Název DUM Pomocné stoly Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: popis a účel pomocných stolů v odbytovém středisku. Pomocné stoly příruční, servírovací, ohřívací, nabídkový a bufetový stůl Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Pomocné stoly – příruční, servírovací, ohřívací, nabídkový a bufetový Datum 29. 6. 2013

Pomocné stoly Náplň výuky Popis a využití pomocných stolů: Příručního Servírovacího Ohřívacího Nabídkové Bufetové

Pomocné stoly Příruční – absac, vpravo od vchodu z kuchyně Servírovací – keridon, 40 x 80 cm Ohřívací – režon, na předehřívání inventáře Nabídkové, bufetové – při rautech, nabídka pokrmů a nápojů Odkládací stoly

Příruční stůl – absac Bývají umístěné po pravé straně při příchodu na pracoviště  - jeden příruční stůl na 12 – 40 míst (podle úrovně obsluhy) - ukládáme do něj pouze potřebný a čistý inventář  - příruční stůl připravený z jídelních stolů prostíráme ubrusy 15 – 20 cm od země  Inventář připravujeme z levého horního rohu do pravého v pořadí (inventář na pokrmy, na nápoje, dochucovací prostředky a pomocný inventář, příbory a ubrousky, tácky, dole bývá manipulační prostor sloužící k odložení plat apod.) Pevný příruční stůl se zásuvkami neprostíráme ubrusy  Během provozu dbáme na neustálý pořádek na příručním stole  Obr. 1

Servírovací stůl – keridon   Prostíráme naperonem  Připravujeme zpravidla na 2 jídelní stoly 1 keridon  Stavíme je k volným čelům jídelních stolů  3 až 5 překládacích příborů v pravém rohu vložených do sebe na dezertním talířku, nebo v kapse Obr. 2

Ohřívací stůl – režon Slouží k ohřívání nádobí před výdejem a ke krátkodobému uchování pokrmů, které snášejí suché teplo. Posuvná dvířka bývají na obou stranách, takže lze nádobí z jedné strany vkládat a z druhé vyjímat. U stolů je vyhřívaná i vrchní plocha, která se používá k expedici pokrmů. Zdrojem tepla bývá pára, plyn nebo elektřina.   Obr. 3

Nabídkový bufetový stůl Z lehké kovové konstrukce z nerezavějící oceli, nebo pochromovaný. Je rozdělen etážemi pro uložení více pokrmů. Slouží pro nabídku a prodej studených předkrmů, salátů moučníků apod.   Obr. Č. 4

Odkládací stoly Na odkládání použitého inventáře například umýváren. Ve velkých restauracích také přímo v místnosti . Umístit se může pouze na nejnutnější dobu. Obr. 5

Kontrolní test 1. Příruční stoly slouží k   a) odložení tašek hostů   b) uložení potřebného inventáře   c) uložení váz s květinami a popelníků 2. Režony jsou   a) ohřívací stoly   b) servírovací stoly   c) pojízdné stoly 3. Ohřívací stoly se používají   a) k ohřívání inventáře na teplé pokrmy v přípravnách nebo kuchyni   b) k ohřívání inventáře na studené pokrmy ve výčepu   c) k ohřívání hotových pokrmů v nočním baru

4. Servírovací stolky mají základní rozměr   a) 40 x 90 cm   b) 40 x 80 cm   c) 50 x 85 cm 5. Servírovací stolky se používají na   a) odkládání použitého inventáře   b) překládání pokrmů při složité obsluze   c) ukládání náhradního inventáře 6. Odkládací stoly se používají na   a) odkládání použitého inventáře u stolu hosta   b) odkládání inventáře u umýváren   c) odkládání výrobků studené a teplé kuchyně při slavnostních hostinách 7. Nabídkové stoly se používají k   a) dekoraci a výzdobě restaurace   b) dekoraci, reklamě, nabídce a prodeji zboží   c) nabízení teplých a studených nápojů a květin

Správné řešení testu 1. Příruční stoly slouží k b) uložení potřebného inventář 2. Režony jsou a) ohřívací stoly 3. Ohřívací stoly se používají a) k ohřívání inventáře na teplé pokrmy v přípravnách nebo kuchyni 4. Servírovací stolky mají základní rozměr b) 40 x 80 cm 5. Servírovací stolky se používají na b) překládání pokrmů při složité obsluze 6. Odkládací stoly se používají na b) odkládání inventáře u umýváren 7. Nabídkové stoly se používají k b) dekoraci, reklamě, nabídce a prodeji zboží

Seznam obrázků: Obr. 1: asac, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.moycor.cz/produkt/107/prirucni-stolek-flamingo-s-vysuvnou-deskou/ Obr. 2: vlastní Obr. 3: režon, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.zich.cz/poptat-zarizeni.php?id=34/ Obr. 4: bufetový stůl, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://eshop.gastrosusice.cz/kroot-eshop-katalog?typ_seznamu=seznam/ Obr. 5: odkládací stůl, autor anonym, [vid. 29. 6. 2013] dostupné z: http://www.mamaisoninteriors.cz/odkladaci-stul-nice-p-213.html

Seznam použité literatury: [1] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, vydalo SNP – pedagogické nakladatelství, Praha 1996, ISBN 80-85937-10-7 [2] Gustav Salač: Stolničení, vydalo nakladatelství učebnic Fortuna, Praha, 2001, ISBN 8O-7168-752-9

Děkuji za pozornost