NEUTRALIZACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Kyseliny a zásady.
Neutralizace.
Chemické výpočty – část 2
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Neutralizace.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Kyselost, zásaditost, pH
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
Neutralizace Vznik solí
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Neutralizace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
HYDROXIDY.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Jak vznikají soli.
Kyselost a zásaditost roztoků
Jméno : Ing. Renata Šandová
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Neutralizace.
PaedDr. Ivana Töpferová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
HYDROXIDY - OPAKOVÁNÍ Kyseliny - patří mezi žíraviny
Kyseliny a zásady Měření pH
Chemické výpočty II.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
8.3 Které látky jsou hydroxidy?
Hydroxidy.
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Neutralizace Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_Slo_II_15 Hydroxidy ppt.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

NEUTRALIZACE

je chemická reakce kyseliny s hydroxidem vzniká při ní sůl a voda NEUTRALIZACE je chemická reakce kyseliny s hydroxidem vzniká při ní sůl a voda kyselina + hydroxid sůl + voda př: HCl + NaOH NaCl + H2O kys.chlorovodíková + hydroxid sodný chlorid sodný + voda

Znáš odpověď? podle obrázku rozhodni: 1. Ve které kádince je roztok kyseliny a ve které roztok zásady? 2. Co vznikne po smíchání obou látek? 3. Za jakých okolností při reakci kyseliny a hydroxidu vznikne opravdu neutrální roztok?

H+ Cl- OH- Na+ kyselina zásada + H+ Cl- Na+ OH- sůl a voda

podstatou neutralizace je chemická reakce vodíkových kationtů s hydroxidovými anionty v neutrálním roztoku je stejný počet kationtů H+ a aniontů OH- neutralizace je doprovázena změnou pH původních látek, někdy bývá doprovázena i barevnými změnami vzniklé produkty mají pH neutrální

Využití neutralizace v praxi příprava některých solí poskytnutí první pomoci při poleptání kyselinou nebo hydroxidem při úpravě odpadních vod nebo ekologických haváriích

Doplň chemické rovnice: H2SO4 + KOH HBr + NaOH HNO3 + NaOH H2CO3 + KOH H2SO3 + NaOH

Víte, že … Včelí žihadlo obsahuje kyselinu. Ta může být neutralizována mýdlem, které patří mezi zásady. Zubní pasta je zásada, která neutralizuje kyseliny vznikající v ústech. Při bodnutí vosy je do těla oběti vypuštěna zásada. Můžete bodnutí neutralizovat octem.

Zdroje: http://www.ajurvedaguru.cz/wp-content/uploads/dreamstime_xs_16852621.jpg http://www.harmonynature.sk/domain/harmony-nature/files/alka-voda/ph-stupnica-0-14.bmp http://www.gymjil.cz/wp-content/uploads/2011/11/zkumavky1-300x225.jpg http://www.dekonta.cz/files/Photo/reference/218.JPG http://ideje.cz/uploads/image/data/218.jpg http://www.ordinace.cz/img/text/cisteni_zubu_big.gif http://tapety-na-plochu.luksoft.cz/nahled-velky/vosa.jpg