Geometrický parametr reaktoru různého tvaru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Rovnice s absolutními hodnotami
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Tato prezentace byla vytvořena
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Funkce.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BRVKA Guillaume de l'Hospital (1661 –1704). BRVKA Používá se na výpočet limit, které mají po dosazení tvar neurčitého výrazu: Nebo mají takový tvar, který.
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
2.1.2 Graf kvadratické funkce
Nerovnice s neznámou pod odmocninou
2.2. Pravděpodobnost srážky
Diferenciální rovnice
4.DIFÚZE NEUTRONŮ 4.1. Elementární difúzní teorie
Ultrazvuk – vlnové vlastnosti
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
RF 4.1. Elementární difúzní teorie Elementární difúzní teorie je asymptotickým přiblížením jednorychlostní transportní teorie. Platí: v oblastech dostatečně.
Tato prezentace byla vytvořena
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Nerovnice v podílovém tvaru
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 8. přednáška.
Odhad metodou maximální věrohodnost
Teorém E. Noetherové v teorii pole
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Stabilita diskrétního regulačního obvodu
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Úvodní problém – nakreslete graf znázorňující
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
RF Únik neutronů z tepelného reaktoru Veličina k  udává průměrný počet tepelných neutronů, které vzniknou v následující generaci v nekonečném prostředí.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
6.1. Fermiho teorie stárnutí
7.3. Dvojskupinová metoda výpočtu reaktoru s reflektorem
5. 2. Zpomalování v nekonečném prostředí při
Obecná rovnice přímky v rovině
Tektonická analýza, podzim 2006, Analýza duktilní deformace IV. Deformace eliptické nebo elipsoidální částice je popsána vztahem: kde A je matice elipsy.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
1 Lineární (vektorová) algebra
2. přednáška Differenciální rovnice
Hydraulika podzemních vod
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Řešení lineární rovnice
Soustavy lineárních rovnic
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Analytický geometrie kvadratických útvarů
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Transkript prezentace:

6.2.4. Geometrický parametr reaktoru různého tvaru Hledáme řešení vlnové rovnice: Řešení musí vyhovovat podmínkám: hustota toku neutronů na extrapolovaném rozhraní je rovna nule hustota toku neutronů musí být ve zkoumaném reaktoru symetrická, nezáporná a konečná

1. Reaktor ve tvaru kvádru Obr. 6.3 – Reaktor ve tvaru kvádru a průběh hustoty toku neutronů ve směru osy x

Vlnová rovnice má tvar: Okrajové podmínky: Hustota toku neutronů f(x,y,z) musí být konečná a nezáporná v celém reaktoru f(x,y,z) = 0 pro x = ± a’/2, y = ± b’/2, z = ± c’/2 Substituce: Po úpravě dostaneme rovnici: Každý z prvních tří sčítanců závisí jen na jedné proměnné  každý z nich můžeme položit rovný konstantě:

Po dosazení dostaneme pro konstanty podmínku: Ukážeme, že konstanty a2, b2 a g2 musí být kladné veličiny. Řešíme diferenciální rovnici s proměnnou x: Řešení této rovnice závisí na konstantě a2. Pro a2 > 0 : Pro 2 < 0 : A, C, A’ a C’ jsou libovolné konstanty z podmínek pro řešení dostaneme: C = C’ = A’ = 0 

Z uvedeného rozboru je vidět, že konstanta a2 musí být kladná Z uvedeného rozboru je vidět, že konstanta a2 musí být kladná. Z druhé okrajové podmínky dostaneme: Protože řešení A = 0 je triviální, musí být Tato podmínka bude splněna, když položíme: Nejmenší hodnota veličiny a je pro n = 1  Řešení rovnice můžeme potom napsat ve tvaru:

Stejným způsobem dokážeme, že i veličiny b2 a g2 musí mít reálnou a kladnou hodnotu, protože mezi proměnnými x, y, a z není podstatný rozdíl. Můžeme psát: Závislost geometrického parametru na rozměrech tohoto reaktoru bude potom vyjádřena vztahem: Průběh hustoty toku neutronů v kritickém reaktoru obdržíme dosazením funkcí X(x), Y(y) a Z(z): Konstanta f0 je hodnota hustoty toku neutronů pro x = y = z = 0 a závisí na výkonu reaktoru.

2. Kulový reaktor použijeme sférické souřadnice počátek souřadného systému položíme do středu koule Laplaceův operátor bude mít tvar: Vlnová rovnice: Okrajové podmínky jsou stejné jako v případě reaktoru ve tvaru kvádru. Pro řešení vlnové rovnice provedeme transformaci:  Geometrický parametr má kladnou hodnotu, proto můžeme řešení této rovnice napsat ve tvaru:

Hustota toku neutronů mu¨sí být konečná: C = 0 Potom řešení bude mít tvar: Druhá okrajová podmínka požaduje, aby hustota toku na extra- polovaném poloměru kulového reaktoru byla rovna nule: Aby řešení bylo netriviální (tj. A  0), musí platit: Rovnice je splněna, když BG = n/R’, kde n je celé číslo. Nejnižší vlastní hodnota je pro n = 1. Proto geometrický parametr kulového reaktoru: a rozložení hustoty toku neutronů: kde opět konstanta úměrnosti f0 závisí na výkonu reaktoru.

3. Válcový reaktor Obr. 6.4 – Válcový reaktor a rozložení hustoty toku neutronů: 1-(r,0); 2-(0,z)

používá se válcová symetrie válec orientujeme tak, že osa válce bude totožná s osou z a počátek souřadnicového systému položíme do jeho středu: f = f(r,z) Laplaceův operátor bude mít tvar: Vlnová rovnice: Okrajové podmínky: funkce f(r,z) musí být všude konečná a nezáporná hustota toku neutronů musí být nulová na extrapolovaných rozhraních: a) b)

Řešení vlnové rovnice hledáme separací proměnných r a z: Po dosazení a po úpravě získáme rovnici: První člen závisí jen na souřadnici r, druhý jen na souřadnici z, proto můžeme každý z nich položit rovný konstantě: Po dosazení:

Nejprve vyřešíme rovnici: po úpravě dostaneme: Zavedením nové nezávisle proměnné u = ar můžeme tuto rovnici upravit na Besselovu rovnici nultého řádu: kde jsme dosadili za a za Pokud bude veličina u2 a tedy i a2 kladná, bude obecné řešení Besselovy rovnice: J0, Y0 - Besselovy funkce nultého řádu prvého a druhého druhu

Pokud má veličina u2 zápornou hodnotu, řešením Besselovy rovnice jsou modifikované Besselovy funkce I0 a K0. Protože funkce I0 a K0 nevyhovují okrajovým podmínkám této úlohy, musíme je vyloučit. Z průběhu funkcí J0 a Y0 na obr.6.5 je vidět, že musíme vyloučit i funkci Y0, protože pro veličinu u  0 klesá do -. Obr. 6.5

Po dosazení původní nezávisle proměnné bude mít řešení tvar: Vztah pro veličinu a určíme z okrajové podmínky pod bodem 2/a: Konstanta A nemůže být rovna nule, proto musí platit: Besselova funkce J0(x) má n vlastních hodnot xn, kde n je celé číslo. Nejnižší vlastní hodnota této funkce je pro n = 1, x1 = 2,405. Pro tuto vlastní hodnotu dostáváme i nejnižší hodnotu veličiny a: Radiální rozložení hustoty toku neutronů ve válcovém reaktoru je potom vyjádřeno vztahem:

Řešení rovnice pro axiální rozložení hustoty toku neutronů určíme analogickým způsobem jako pro reaktor ve tvaru kvádru. Řešení bude mít tvar: a veličina: Po dosazení získáme pro geometrický parametr válcového reaktoru vztah ve tvaru: Rozložení hustoty toku neutronů ve válcovém reaktoru, který je v kritickém stavu, můžeme potom vyjádřit funkcí:

Pro r = 0 je funkce J0(ar) = 1 a cos(bz) = 1 pro z = 0, bude proto konstanta f0 představovat maximální hodnotu hustoty toku neutronů v geometrickém středu reaktoru, která je opět úměrná jeho výkonu. Veličiny a2 a b2 ve vztahu pro geometrický parametr (laplasián), se někdy nazývají radiální a axiální složka laplasiánu.