PROGRAM PRO PŘEDČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD A ÚDRŽBU KANALIZAČNÍCH ŘÁDŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Stanovení základních ukazatelů znečištění odpadních vod
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Komunální odpadní vody a kaly
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Krajina a životní prostředí
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Zdroje organických sloučenin
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Mikroorganismy v životním prostředí
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Kompostování Vyrobila g2.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

PROGRAM PRO PŘEDČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD A ÚDRŽBU KANALIZAČNÍCH ŘÁDŮ "BIOSYSTÉMY" PROGRAM PRO PŘEDČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD A ÚDRŽBU KANALIZAČNÍCH ŘÁDŮ

PVK o vodě Co nepatří do kanálu Kromě standardního čištění stok, musí pracovníci závodů Stoková sít a ČOV likvidovat také odpady, které do kanalizační sítě vůbec nepatří a jejich likvidace na ÚČOV přináší problémy a zvyšuje náklady závodu. Jedná se především o těžké kovy (obsah baterií, oplachovací lázně z elektropokování, vyčerpané roztoky z fotolaboratoří , odpady ze zubních laboratoří atd.), rozpouštědla, barvy, mycí roztoky, ropné látky, agrochemické přípravky, nadměrné používání desinfekčních mycích prostředků založených na chloru. Zvýšená koncentrace těchto látek ohrožuje stávající způsob likvidace kalu a způsobuje velké provozní problémy na ÚČOV. Zvýšeně finanční prostředky si vyžaduje i jinak neškodný organický odpad, ať už jsou to odpady z drtičů kuchyňských odpadů, tuky a zbytky jídel z nefunkčních lapolů z provozoven potravinářského průmyslu a restaurací, školních jídelen atd. Chronické problémy jsou s vypouštěním tuků do kanalizace. Ty způsobují problémy s mechanickou částí čistírny, ale mají i negativní vliv na složení mikroorganizmů v biologické části ÚČOV. Ropné látky jsou hlavně nebezpečné na pobočných čistírnách odpadních vod. Zde například i množství, které se vejde do fekálního vozu, naruší čistící proces na čistírně. Pracovníci provozu stokové sítě by mohli vyprávět neuvěřitelné historky o tom, co jsou lidé schopni vyhodit do kanálu. V kanálech se našel dětský kočárek, kolečka betonu, slamníky, starý šicí stroj, velké množství posekané trávy atd. Tyto předměty ucpou kanalizaci, kterou musí naši pracovníci opět zprůchodnit. Lidé jsou ale schopni vylít do kanálu i toxické látky, které ohrožují zdraví a bezpečnost práce našich pracovníků. Jde např. o kyanidy, rozpouštědla, větší množství benzínu atd. Kromě takovýchto "akutních" problémů je provoz stok ohrožován i "chronickými" odpady, kterých nemusí být vypouštěno nárazově velké množství, ale zato trvale - zacpávání kanalizačních přípojek tuky apod. Nejproblémovější je jednání drobných podniků a provozoven, jako jsou např. autoservisy, lakovny, zubní ordinace, fotolaboratoře, soukromá fekální doprava, školní jídelny atd., ale problémy někdy přinášejí i domácnosti a jednotliví obyvatelé hl.m. Prahy.

Co způsobují odpady ze stravovacích zařízení na centrální ČOV a v kanalizaci ? Tvorba vláknitých organismů způsobuje nefunkčnost biologické části ČOV M. parvicella – vláknitý mikroorganismus, který přednostně využívá hydrofobní substráty (tuky, vyšší mastné kyseliny). Nostocoida limicola Gordona amarae - GALO

Zarůstání potrubí, obtížný přístup při mechanickém čištění, zvýšené náklady a zdroj potravy pro hlodavce

Nefunkčnost zastaralých a neúčinných lapačů tuků ve stravovacích zařízeních, obtížná údržba, nadměrné používání detergentů a biocidů a stále větší problém s uskladněním odpadu…

Třídění odpadů v kuchyních, vývařovnách, stravovacích zařízeních a potravinářských výrobnách by dnes už mělo fungovat v souladu s legislativou EU … Separace fritovacích olejů Separace zbytků jídel Používání šetrnějších tenzidů Používání vhodných biocidů

Současná legislativa Konec roku 2005 byl datem, kdy příslušné orgány Evropské unie na České republice vyžadovaly vyřešení problému odpadních vod. Přes určitý pokrok, který byl v posledních letech učiněn, je však kvalita českých vod z hlediska evropského standardu stále nevyhovující. Legislativní nároky na jakost vypouštěných odpadních vod byly stanoveny Nařízením vlády (NV) č. 61/2003 Sb., kterým se stanoví stupně ukazatele přípustného znečištění vod (v jeho přílohách jsou uvedeny Ukazatele I až III). Kromě ukazatelů BSK5, CHSK, NL, NL –NH4+ a Pcelk. , jejichž hodnoty klesají s velikostí zdroje, se pro zdroje větší než 10 000 EO ve všech velikostních kategoriích nově stanovuje ukazatel Ncelk. (celkový dusík). K podmínkám našeho vstupu do Evropské unie patří i homogenizace předpisů v ochraně vod s předpisy EU - Směrnicí Rady Evropského hospodářského společenství z 21.5. 1991 o čištění městských odpadních vod (91/271/EHS)  

ŘEŠENÍ = PREVENCE !!! Naše firma /J.S. Brave & Brave a Eko-PF s.r.o/. nabízí program, který vychází z více jak 10 letých zkušeností a praxe v zahraničí a úzké spolupráce s mnoha odbornými institucemi. Základem tohoto programu je úprava a předčištění odpadních vod přímo u producentů. Předčištění vychází z aplikace přirozených mikroorganismů, které procesem β-oxidace degradují nežádoucí látky v odpadních vodách , zlepšují parametry emisních limitů a usnadňují proces biologického čištění na ČOV. Významně přispívají k udržování průchodnosti kanalizační sítě a eliminují zdroj potravy pro hlodavce, zápachu ad.

Automatické dávkování mikrobiologických preparátů přímo u producentů – vývařovny,školy, potravinářské výrobny, stravování, hotely, restaurace apod. První krok - biodegradace tenzidů LAS je enzymatická oxidace koncového atomu uhlíku (omega-oxidace) bočního alkylového řetězce. Druhý krok - βeta-oxidace je základním pochodem v metabolizmu lipidů. . Reakcí extracelulárních enzymů (esteráza, lipáza) dojde k tvorbě glycerolu a volných mastných kyselin. Po tom co jsou mastné kyseliny uvolněny touto enzymatickou činností, dochází k oxidaci na primární alkohol, který je dále hydrogenázami oxidován na karboxylovou kyselinu, chudší o dva atomy uhlíku a na kyselinu octovou, vázanou na koenzym A (acetyl koenzym A). Enzymy beta-oxidace opakovaně napadají již zkrácený řetězec a odštěpují další acetylkoenzymy A, dokud celý řetězec není rozštěpen na dvouuhlíkaté štěpy. Konečný výsledek je kysličník uhličitý a voda nebo jsou následovány glyoxylatovou cestou, která produkuje doplňkové buněčné složky. Glycerol je snadno metabolizován na kyselinu pyrohroznovou a potom na Acetyl Co-A. Oleje a tuky jsou touto metodou úplně degradovány. Nejsou pouze rozpuštěny, aby mohly emulgované dále „putovat“ a při tom způsobovat podobné potíže jako tenzidy v  městských ČOV.

Tímto způsobem mohou vybrané kultury mikroorganismů účinně degradovat: Tuky Proteiny Cukry Škroby Detergenty Fenoly Amoniak Celulózu Zdroje zápachu Potlačovat tvorbu vláknitých organismů Intenzifikovat procesy Nitrifikace a Denitrifikace ad.

APLIKACE + komplexní servis

Komplexní servis zahrnuje: Rozbor odpadní vody před aplikací Kontrola stavu kanalizace, lapače tuků, používaných detergentů a biocidů Kontrola sjednocení legislativy s provozem Stanovení vhodných kultur pro daný objekt Naprogramování a provoz automatického dávkovacího zařízení Kontrola emisních limitů v průběhu aplikace mikrobiologických preparátů Pravidelná kontrola a údržba lapače tuků Renovace nevyhovujících lapačů tuků Zajištění separace a odvoz použitých olejů Horká linka v případě řešení problémů

ČISTÁ VODA = DOBRÁ INVESTICE !

KONTAKT KONTAKT Tel./Fax.: +420 387 428 488 Mob.: +420 603 487 427 e-mail: cb@ekopf.cz