1. MARGARÍNY Neplatí to pro všechny, samozřejmě. Obvykle ale lidé kupují margaríny, protože v nich není cholesterol. Ale co v nich naopak JE? Jsou zdrojem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
tip Jak zaručeně zhubnout 1) Matika je jednoduchá – potřebujeme vydat více energie, než přijmeme.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
Výživa.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Vliv výživy a návyků matky na plod
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Jitka Slaná Reissmannová
Potravinářské zbožíznalství
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

1. MARGARÍNY Neplatí to pro všechny, samozřejmě. Obvykle ale lidé kupují margaríny, protože v nich není cholesterol. Ale co v nich naopak JE? Jsou zdrojem omega 6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě nadbytek, a mnoha potenciálně škodlivých aditiv, směsí hydrogenovaných nebo částečně hydrogenovaných rostlinných tuků, často s přídavkem vitamínů, emulgátorů, barviv a celé řady chemických aditiv. Margaríny byly po mnoho let doporučovány jako zdravá náhrada živočišných tuků. Ale souvislost mezi konzumací živočišných tuků a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění byla silně zpochybněna! A právě margaríny obsahují zdravotně rizikové trans tuky.cholesterol

2. LIGHT POTRAVINY Lidé si často myslí, kdovíjak zdravé nejsou potraviny s označení "light" nebo "nízkotučné". Ve skutečnosti jsou plné nezdravých chemikálií, které mají nahradit chybějící tuk, ať už kvůli chuti nebo vlastnostem (konzistenci, trvanlivosti atd).

3. OVOCNÉ DŽUSY Myslíte si, že nahradí konzumaci ovoce? Většinou ne. Obvykle obsahují umělé příchutě a nikoli čerstvé ovoce - nejčastěji se vyrábějí z ovocného koncentrátu. K tomu se přidává vysoké množství cukru a dalších chemikálií. I skutečně 100% džus má tolik cukru a kalorií, že na něm nic vhodného není. Tloustne se z nich a vedou k cukrovce.ovoce cukru

4. ZPRACOVANÁ MASA A UZENINY Skutečného masa v nich zas tak moc nebývá, takže jeho nadměrné konzumace se bát nemusíte. Spíš jde o další látky: sůl, cukr, tuk, uzenářské soli. Vedou nejen k obezitě a cukrovce, ale je prokázána souvislost s rakovinou především tlustého střeva a konečníku, v němž Češi neustále vedou žebříček nejvíc nemocných v Evropě i na celém světě. masa rakovinou především tlustého střeva

5. ENERGETICKÉ TYČINKY Údajně jsou vhodné pro lidi, co chtějí zhubnout a být fit. Zkuste si však přečsít jejich složení. Opět obsahují spousty cukrů a nevhodných tuků (obzvlášť ty polité jakože „čokoládou") - a dokonce i když se jedná o proteinové tyčinky! Lepší je kus sýra a ořechy

6. HOTOVÁ MRAŽENÁ JÍDLA Nedávný test MfD v nich prokázal neuvěřitelná množství soli - v jediné porci jí bylo víc, než tvoří doporučená celodenní dávka. Na víc se zjistilo, že ani nejsou uvařená z čerstvých surovin, ale většinou z prášků a různých průmyslových směsí. Opravdové Fuj.test MfD

7. SNÍDAŇOVÉ CEREÁLIE Těch, které jsou vhodné, je skutečně jen málo. Většinou však obsahují obrovské množství cukrů a tuku, deklarovaný ovocný podíl bývá zanedbatelný a oříšky bývají plesnivé. Byli byste překvapeni, kdybyste zjistili, že porce lupínků k snídani má víc kalorií, než sladký dezert po obědě, jemuž se tak úporně vyhýbáte! Navíc i cereálie bývají průmyslově zpracované, aby se daly snadno připravit. Nejlepší jsou obyčejné ovesné vločky - když si je za sucha rozmixujete, ráno stačí zalít a budou taky instantní!

8. SLADKÉ PEČIVO Kdo by si nekoupil koláček nebo koblížek? Dá se hezky sníst i v běhu na ranní autobus, ale tím veškeré výhody končí. O cukrech a uhlovodanech víme, tajemstvím však mohou být nekvalitní transmastné tuky. uhlovodanech

9. LIMONÁDY Spousta cukru a chemikálií - tak se dají jednoduše popsat. Výzkumy je dávají do souvislosti s rakovinou a poškozením ledvin, zejména u žen. Častým pitím si také zaděláváte na obezitu a cukrovku. I dietní limonády bez cukru představují riziko, protože jsou plné náhradních sladidel a dalších chemikálií, které také vedou k různým nemocem včetně rakoviny. Nový reklamní trik "Slazeno stévií" (stévie je přírodní látka z rostliny Stevia rebaudiana asi 300 x sladší než cukr) vás nesmí ošálit - stévie je tam zanedbatelné množství. Zbytek jsou opět cukry a náhražky.rakovinoustévie

10. SLANÉ ČIPSY Spousta tuků a soli by možná nebyla ještě to nejhorší. Tím jsou nebezpečné chemické látky, zvlášť když brambůrky mají další příchutě: uzenou, slaninovou, sýrovou, atd. Ve většině najdeme akrylamid, který se tvoří při smažení za mimořádně vysokých teplot. Vědci ho považují za viníka mnoha druhů rakoviny. rakoviny