NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011 - 10 - 26 NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Rozdělení hudebních nástrojů
VÍTÁ VÁS DECHOVÉ ODDĚLENÍ
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ Hudební nástroje TÉMA: Klávesové.
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_13 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiálu Státy jižní Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Vzdělávací oblast-obor-tém. okruh Umění a kultura, člověk a zdraví Hudební výchova – hudební nástroje Název materiáluPoznej hudební nástroje 2 AnotacePoznávání.
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Přehled dechových nástrojů
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Klarinet a saxofon Veronika Bukvicová.
Fagot Eva Michalisková.
Teorie dechových hudebních nástrojů
Doba bronzová a železná
12.1 Dechové hudební nástroje
Klarinet.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Klarinet Kozubíková Rosalie.
Bitva na Bílé hoře Doba pobělohorská
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Tereza Šípková, sekunda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník: První Téma: Rozdělení hudebních nástrojů.
ICT – 2 – 3 – 33 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE DECHOVÉ
Nástroje symfonického orchestru
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Dechové nástroje Mgr. Jakub Tomala.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Šalmaj.
Jaký hudební nástroj je na obrázku?
Houby – opakování 8. třída
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Živočichové na jaře
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_28_Hudební nástroje – dechové, dřevěné Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_DREVENE_DECHOVE_NASTROJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zobcová flétna.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_01
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
HOBOJ.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Hudební uskupení Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Uherský Ostroh
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY 32 INOVACE 547.
Třídění hudebních nástrojů na smyčcové, bicí, dechové.
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, 2011 - 10 - 26 NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové nástroje, trio, kvarteto, kvinteto ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0640 Anotace: Materiál je určen pro výklad látky pro 5. třídu ZŠ, slouží k rozšíření probrané látky o hudebních nástrojích.

flétna  Vyvinula se z píšťaly a patří tak k nejstarším hudebním nástrojům. Zvukové vlastnosti ji řadí k dřevěným dechovým nástrojům, ačkoli se dnes příčné flétny vyrábějí téměř výhradně z kovu. Proud vzduchu z úst je namířen na hranu, která ho rozděluje (ostrá hrana nebo ret). Při tom vznikají vzduchové víry a následně tón.

klarinet Klarinet je jednoplátkový dřevěný hudební nástroj Z klarinetu se vyvinuly další nástroje, například saxofon.  Hraje důležitou roli v mnoha hudebních žánrech: klasická hudba, jazz, dechovka, folk a další. Klarinety se nejčastěji vyrábějí z grenadillového, ebenového  nebo zimostrázového dřeva.

hoboj Má široké uplatnění v klasické hudbě. Na hoboj je složitější vytvořit tón než například na klarinet nebo příčnou flétnu.  Ostatní nástroje v orchestru se ladí podle hoboje.

fagot Fagot je dechový dřevěný hudební nástroj se strojkem z dvojitého třtinového plátku. Fagot má důležitou úlohu v mnoha dechových komorních dílech, kde je nejčastěji nejhlubším nástrojem.  Samotný zvuk fagotu se tvoří ve strojku připevněném na esu.

Dechové trio Hudební uskupení složené ze tří hudebníků hrajících na dechové nástroje.

Dechové kvinteto hudební soubor složený z pěti dechových nástrojů, nejčastěji z příčné flétny, hoboje, klarinetu, fagotu a lesního rohu.

Použité zdroje : citace 26.10.2011 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Traverso_007.jpg/800px-Traverso_007.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Flute_player.jpg/645px-Flute_player.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Klarinetove_dily.PNG/186px-Klarinetove_dily.PNG http://www.birdz.sk/uploady/maslo/velky-023.jpg http://www.tasset.com/images/pisoni/hr51-min.jpg http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/834/834b180ce38b5eb94760e46e4fbcec4e.jpg http://img.9am.ro/article_pictures/206407_articol.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Bassoon_Reeds.jpg http://img.9am.ro/article_pictures/206407_articol.jpg http://parnas-quintet.cz/wp-content/uploads/2011/03/str.2-uvnit%C5%99-CD_web.jpg http://jicin.tpc.cz/lsk/img/lsk84115.jpg http://www.atlasceska.cz/images/foto_kalendar/stredni/s13951_trio02.jpg http://www.eyeshotjazz.com/wp-content/uploads/2010/04/Gebhard-Ullman-trio-3.jpg http://www.windtrio.co.uk/Tartan.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Flute-in-case-takedown.jpg/800px-Flute-in-case-takedown.jpg