Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOBOJ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOBOJ."— Transkript prezentace:

1 HOBOJ

2 Co to je? Hoboj je hudební nástroj, podobný klarinetu. Liší se tvarem a násadkou (u klarinetu plátek, u hoboje strojek). Řadí se mezi dechové, dřevěné nástroje. Nejčastěji se hoboj uplatní v orchestru ovšem jsou tací jedinci, kteří si troufnou a hrají sólo.

3 Popis a stavba Hoboj je jeden z nejtěžších nástrojů , co se týče dýchání. Zatímco např. klarinetista se při hře pouze nadechuje, hobojista musí nejdříve vydechnout nadbytečný vzduch a až pak se může nadechnout. Je to způsobeno strojkem a nátiskem. Hobojisté, když hrají mají otočené rty směrem do pusy a mezi nimi vložený strojek. Strojek je složený ze dvou malých plátků který jsou blízko u sebe, proto je mezi nimi velmi malé místo. Takže když hobojista hraje a je červený jako rak, tak je to v pořádku.  Hoboj se většinou vyrábí z různých typů dřeva z afrických tropických lesů. Strojek se vyrábí ze zdřevnatělé trstě rákosovité. Ovšem můj učitel je vyrábí z bambusu.

4 Historie První zmínky o hoboji pocházejí už ze Starověkého Egypta a Přední Asie. Odtud se dostaly přes Řím a Řecko do Evropy. Předchůdcem byla šalmaj. První nástroj podobný hoboji, byl vyroben již v 17. století. barokní hoboj

5 Hoboj je poměrně vzácný. Např
Hoboj je poměrně vzácný. Např. na naší hudební škole se na hoboj učí pouze tři lidi. Proč lidé na tento nástroj tolik nehrají? Myslím si, že tento nástroj zná málo lidí, proto na něho nehrají. Většinou si lidé vybírají klarinet, příčnou flétnu,… hlavně proto, že dechově nejsou tak náročné. Ovšem, když pak hrajete profesionálně na (kterýkoliv) hudební nástroj, máte možnost dostat se do celého světa.

6 Známí hobojisté čeští: Jiří Mihule Jan Adamu Pavel Verner
Stanislav Duchoň, … ze zahraničí: Albrecht Mayer Hansjörg Schellenberger Maurice Bourgue, …

7 Sabina Rischlingová


Stáhnout ppt "HOBOJ."

Podobné prezentace


Reklamy Google