Mgr. Michal Oblouk. každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob jednání lidí v určité sociální pozici) někdy se role,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Aktuální problémy EU.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
2 S POVINNÝM OČKOVÁNÍM A S JEHO ODBORNOU OBHAJOBOU NENÍ NĚCO ZÁSADNÍHO V POŘÁDKU Cíl.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
Koncepce péče o staré občany
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Stáří a právo na důstojný život
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vliv hudby na mozek Michal KOROL.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rodinné potřeby a ekonomika
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Mgr. Michal Oblouk. dlouhý a postupný, neodvratný fyziologický proces věda, která se zabývá problematikou stárnutí = GERONTOLOGIE, nemocemi stáří se zabývá.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
MEZILIDSKÉ VZTAHY Mgr. Michal Oblouk.
Název Nebezpečí kouření
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Chudoba jako sociální problém
TVORBA A OCHRANA MAJETKU Mgr. Michal Oblouk. TVORBA MAJETKU  základním zdrojem pro získání majetku je cílevědomá lidská činnost = PRÁCE (výdělečná činnost.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Mgr. Michal Oblouk. každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob chování lidí v určité sociální pozici) rozlišujeme.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Krize v rodině U3V Mgr. Michaela Vaško.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Výchova k občanství – 7. ročník Důležité životní doklady.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Stát Definice, funkce, typy.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Kateřina Křížová
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk

každý člověk v životě zastává mnoho různých rolí = SOCIÁLNÍ ROLE (obvyklý způsob jednání lidí v určité sociální pozici) někdy se role, ve kterých se člověk ocitá, dostávají do konfliktu spokojený lidský život stojí na dvou nohách: rodině a práci ke šťastnému životu je nezbytné, abychom žili v takové společnosti, v níž je respektována lidská důstojnost, svoboda, práva a bezpečnost občanů stránky lidského života: a)pracovní život b)občanský život c)rodinný život d)citový život

zásadně ovlivňují náš život, usilujeme o ně dlouhodobě, vytrvale a na základě zodpovědného rozhodnutí – pro naše rozhodování mají velký význam zkušenosti musíme dobře odhadnout, aby nebyly příliš snadné nebo nezvladatelné předpokladem k dosažení cíle je plánování (volba jednotlivých kroků) každý člověk má určité ŽIVOTNÍ ASPIRACE (kvalita a úroveň cílů, které si člověk vytyčuje a o jejichž uskutečnění usiluje) ŽIVOTNÍ AMBICE = úsilí vyniknout a dosáhnout životních cílů

když si stanovujeme životní cíle, měli bychom dodržet tyto zásady : 1)posoudit, jaké máme objektivní možnosti k dosažení cílů 2)kriticky zvážit subjektivní předpoklady k dosažení cílů 3)nestavět si nereálné cíle – „vzdušné zámky“ – ale přesto cíle dostatečně velké

i přes veškerou snahu zachovat všechna pravidla se někdy může stát, že zažijeme neúspěchy, pokud je jich více = KRIZE neúspěchy a krize mohou být způsobeny různými příčinami: a)sociální a majetkové – okradení, ztráta zaměstnání, oběť živelné pohromy,… b)zdravotní – těžká, chronická nebo nevyléčitelná nemoc, úraz,… c)osobní – ztráta blízké osoby, konflikty s lidmi, nevěra, drogy, gamblerství, alkoholismus, workoholismus,… d)jiné – neúspěchy ve škole či v zaměstnání, problémy s bydlením,… je velmi důležité, abychom i při velkém životním neúspěchu neztratili ze zřetele smysl svého života

podnikova-stipendia podnikova-stipendia jejich-dva-da-ti-bavit.html jejich-dva-da-ti-bavit.html /ekonomika.aspx?c=A080102_885879_ekonomika_spi /ekonomika.aspx?c=A080102_885879_ekonomika_spi problemy-1y4-/viteze.aspx?c=A080605_215756_viteze_jjj problemy-1y4-/viteze.aspx?c=A080605_215756_viteze_jjj konfliktu/ konfliktu/ kursu_81242.html kursu_81242.html