Povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrologická předpovědní služba v rámci CPP/RPP
Advertisements

Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Průběh povodně 2. – 5. června 2013 Výrovka
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Statistika průtoků Vltavy v Praze při povodních
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Povodeň v červnu 2013 na Vltavské kaskádě
Registr přechodných pobytů
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Seminář synoptků - Radostovice HODNOCENÍ SIVS Arnošt Šír Centrální předpovědní pracoviště - ČHMÚ Praha.
METEOALARM a jeho principy vizualizace výstrah. Nadnárodní media Civilní ochrana MIC Turistika Služební cesty Dálková doprava Pojišťovny Meteorologové....
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Vyhodnocení SIVS včetně předpovědi z hlediska bouřkových jevů za rok 2012 Použité podklady: Výstupy z aplikace „Hodnocení předpovědí“ – předpověď pro ČR.
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Protipovodňová ochrana a její organizace
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Střednědobápravděpodobnostníhydrologickápředpověď v prognózní praxi ČHMÚ.
Předpovědní povodňová služba ČHMÚ Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala Staška.
Český hydrometeorologický ústav Hlásná a předpovědní povodňová služba ČHMÚ.
Ochrana před povodněmi a povodňové orgány obcí Krajský úřad kraje Vysočina odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Ochrana před povodněmi Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Rozložení srážek od :00 do :00 SELČ a doba opakování kulminačních průtoků ve vybraných vodoměrných stanicích.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povodně. OBSAH Historický vývoj Prahy ve vztahu k povodňovému riziku Vybrané povodně ve „dvojkových“ letech Velké povodně, co za nimi je? Závěr.
SOUČASNÝ STAV A MOŽNOSTI HYDROLOGICKÉ PROGNÓZY V ČR Tomáš Vlasák ČHMÚ ČB.
Od mapování ke zvládání povodňových rizik – další krok implementace „Povodňové směrnice“ v ČR Ing. Josef Reidinger oddělení ochrany před povodněmi, odbor.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Hlásná předpovědní a povodňová služba ČHMÚ Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
Povodně v jižních Čechách a jejich předpovídání Tomáš Vlasák ČHMÚ.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Hlásná předpovědní a povodňová služba a odborné pokyny pro její provádění Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice.
Hydrologické předpovědi v povodí řeky Moravy Hydrologické dny - Bratislava - 6.–8. října 2015 Ing. Petr Janál, Ph.D. Ing. Zdeněk Hadaš.
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Hlásná předpovědní a povodňová služba ČHMÚ
Havarijní plán kraje.
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
lokální varovný systém
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
územního plánování na obcích v roce 2007
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Školení starostů obcí ORP České Budějovice
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Transkript prezentace:

Povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka

Vodní zákon (254/2001 Sb., §73) článek 1 Předpovědní povodňová služba informuje povodňové orgány, popřípadě další účastníky ochrany před povodněmi, o možnosti vzniku povodně a o dalším nebezpečném vývoji … … předpovědní povodňovou službu zajišťuje Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se správcem povodí.

Vodní zákon (254/2001 Sb., §73) článek 2 Hlásná povodňová služba zabezpečuje informace povodňovým orgánům pro varování obyvatelstva … Hlásnou povodňovou službu organizují povodňové orgány obcí a a povodňové orgány pro správní obvody obcí s rozšířenou působností a podílení se na ní ostatní účastníci ochrany před povodněmi. K zabezpečení HPS organizují povodňové orgány v případě potřeby hlídkovou službu.

Novinky: SPA lze vyhlašovat i na základě předpovědi srážek SPA nastává i při vydání výstrahy ČHMÚ... Aktualizace MP MŽP...

SPA – Výstrahy SIVS nebezpečí Žlutá1. SPAnízké Oranžová2. SPAvysoké Červená3. SPAextrémní Červená3. SPA (>50 l.p.)extrémní

CPP RPP ČHMÚ Radio TV Internet Teletext Press OPIS HZS GŘ OPIS HZS KŘ Krajské a Obecní PO Povodňové orgány celostátní Podniky Povodí

Data u vybraných stanic v rozlišení 10 až 20 minut..

12 1h 3h 6h 34 účelné rozhodnutí

Kde najít aktuální hydrologické údaje? Jaké jsou u nás hydrologické předpovědi? Jak vznikají hydrologické předpovědi? Jak správně interpretovat deterministické hydrologické předpovědi Jak správně interpretovat pravděpodobnostní hydrologické předpovědi Pravděpodobnostní předpovědi ve světě Vyhodnocení úspěšnosti hydrologických předpovědí ČHMÚ Řízení nádrží s ohledem na hydrologické předpovědi

Which forecast is better?

...it depends on point of view of the user.

Results

Results – Total Volume, Peak Flow

Results

Results – lead time to N-S<05

Results

Stav Data-model-prognostik = řetěz? Silný tak jako je jeho nejslabší článek. Data Model Prognostik

Úhel pohledu Pohled druhý: Ochrana před povodněmi Meteo Hydro Distribuce Povodňová komise Obyvatelé Úspěšná ochrana Veškeré úsilí může být „ztraceno“ v posledním kroku

„Hydrologická předpověď je nejlepší možný odborný odhad nejistého budoucího vývoje na základě aktuálních dat, znalostí a nástrojů !“ Jde pouze o podklad k rozhodování, nikoliv o vlastní rozhodnutí...