Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Advertisements

Vypracoval: Jiří Hlaváček
Prezentace bakalářského oboru
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
Počítačové sítě – teorie
Podnikové informační systémy úvod
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
INTERNET.
Digitální učební materiál
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Počítačová síť a typy sítí
Obor informační technologie
Moderní počítačové sítě iSCSI
Návrh počítačové sítě malé firmy
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Zkušenosti s elektronickou podporou výuky
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Internet.
Internet.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Protokoly a adresy na internetu
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Informační podpora při krizovém řízení
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Počítačové sítě Základní pojmy.
Základy informatiky část 6
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Internet.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Úvod do počítačových sítí
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy přenosových systémů –seznámit se s architekturou.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
Základní pojmy při používání Internetu
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s architekturou TCP/IP – seznámit se se strukturou Internetu – seznámit se s principy síťových služeb – seznámit se možnostmi, které Internet poskytuje Počítačové sítě - Úvod1

Počítačové sítě Úvodní přednáška Informace o předmětu Doporučené studijní zdroje: – Rita Pužmanová: Moderní komunikační sítě, vyd. ComputerPress, 2006, ISBN: – Rita Pužmanová: TCP/IP v kostce, vyd. Koop, 2004, ISBN – Dilip C. Naik: Internet - standardy a protokoly, vyd. Computer Press, 1999 – Libor Dostálek, Alena Kabelová: Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS, ComputerPress, 2002, ISBN: – Rita Pužmanová, Pavel Šmrha: Propojování sítí s TCP/IP, vyd. KOPP, 1999 – William Stallings: Data and Computer Communications, Prentice-Hall, Inc., 2003 – Networking Fundamentals Počítačové sítě - Úvod2

Počítačové sítě Úvodní přednáška Obsah předmětu: Přednášky – Úvod do teorie datových přenosů – Přehled přenosových technologií – Architektura TCP/IP Semináře – cvičení – Přenosová média – Produkty pro výstavbu sítí – Konfigurace síťových prvků a analýza síťového provozu – Implementace architektury TCP/IP v OS Unix – internetové služby Počítačové sítě - Úvod3

Počítačové sítě Úvodní přednáška Na předmět „Počítačové sítě“ navazují volitelné předměty – „Bezpečnost informačních systémů“ – zaměřený na problémy bezpečnosti dat zvláště v distribuovaném prostředí, způsoby zabezpečení dat proti napadení – „ Počítačové sítě II“ (magisterský stupeň) – prohloubení a rozšíření teoretických a praktických znalostí získaných v základním předmětu Počítačové sítě - Úvod4

Počítačové sítě Úvodní přednáška Počítačové sítě - Úvod5 Network Pohled koncového uživatele Síť je prostředek poskytující požadovanou službu Elektronická pošta Přístup do WWW systému Interaktivní komunikace Podnikové IS – intranety Videokonference IP telefónie E-commerce E-banking E-learning Hry ……. Pohled IT managera Síť je systém tvořený rozmanitými technologiemi navzájem kooperujícími za účelem poskytovat/využívat specifické služby. Služba – řízená výměna informace asymetrická nebo symetrická klient – server peer – to – peer Snaha zajistit síťový provoz Spolehlivý Efektivní Bezpečný

Počítačové sítě Úvodní přednáška Typy telekomunikačních sítí telefonní síť radiové vysílání (rozhlas, TV) internet mobilní sítě kabelová TV Charakteristika telekomunikační sítě Pokrytí Směrovost (jedno nebo obousměrné) Technika přenosů (pakety, proudy..) Snaha provozovatelů - využívat prostředky jiné sítě (technologie, infrastrukturu) vedou k poskytování konvergovaných služeb (konvergence sítí) Počítačové sítě - Úvod7

Počítačové sítě Úvodní přednáška Vývoj služeb počítačových sítí 1.Sdílení technických prostředků – transparentní pro koncového uživatele výpočetní zdroje (terminálové sítě) data (souborový server) další HW vybavení (tiskový server ….) distribuované výpočetní systémy Počítačové sítě - Úvod8

1.Počítačové sítě Úvodní přednáška 2.Poskytování uživatelských síťových služeb Komunikace mezi stranami – interaktivní (ICQ..) – neinteraktivní ( ) – datová – nedatová (hlas) Přenos informací (přenos souborů, WWW, multimediální přenosy…) Počítačové sítě - Úvod9

Počítačové sítě Úvodní přednáška Kam směřuje vývoj v oblasti ICT ? – Zvyšování rychlostí přenosů – Zvyšování spolehlivosti služeb – Rozšiřování různorodosti síťových služeb – Zavádění konvergovaných služeb – typicky IP telefonie – Zajištění bezpečnosti pro přenášená data – Snižování finančních nákladů Počítačové sítě - Úvod10

Počítačové sítě Úvodní přednáška Počítačové sítě - Úvod11