Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zásady výživy sportovce
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Také si myslíte, že to děláte správně?
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Potravinové doplňky v současném sportu
Informační studie Lukáš Marek, Kurs: IZI215, Po ,00001 Volba optimálního doplňku stravy pro sportovce.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Žena a sport.
Houba Lion's Mane.
„EU peníze středním školám“
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Vypracoval: Adam Olejníček
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
„EU peníze středním školám“
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Doping- látky zakázané
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Potravinové doplňky Školení trenérů licence A
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Potrava
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PESTROST STRAVY.
STREČINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-003 Vypracoval: Mgr. Dalibor Janůš
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Doplňky stravy – na hubnutí
Výživa.
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Cyklování sacharidů a jídlo před/po tréninku
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Potravinové doplňky v posilování OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M Vypracoval: Mgr. Dalibor Janůš

PROTEINY jsou základní stavební látkou naších svalů pro nárůst svalové hmoty je zapotřebí 2-2,5g proteinů na 1kg vaší hmotnosti Kvalita proteinů - biologická hodnota Tato hodnota vypovídá o schopnosti bílkoviny přispět ke stavbě svalové hmoty. Aby bílkovina tuto schopnost měla je zapotřebí aby její biologická hodnota byla vyšší než 70 Stravitelnost Tato hodnota vyjadřuje, kolik aminokyselin z daného proteinů je schopno vůbec se dostat do oběhu a ke svalům. Tato hodnota je závislá na zdroji, jeho kvalitě a zpracování.

Technologie výroby sušené sušené koncentráty filtrovaný protein Křížově mikrofiltrovaný protein

Zdroje proteinů Syrovátka - Má sama o sobě nejvyšší index využitelností = nejvíc se z ní dostane až do svalů a je velmi rychle a bezproblémově stravitelná Kasein - nevhodné po tréninku, kdy je zapotřebí přijmout rychle co nejvíc proteinů. Naopak se určitě hodí na noc Mléko – dnes se moc nepoužívá Vejce – výjimečně Maso – drahé, spíše se využívají u aminokyselin Soja – používá se hlavně při redukční dietě Směsi různých zdrojů

Aminokyseliny Jsou „menší rozložené podjednotky proteinu“ „část řetězce“(pokud se tyto části-jednotlivé aminokyseliny spojí-vzniká protein (bílkovina)

Molekuly aminokyselin se v prostoru vždy vytváří v rotací, a to levé (L forma) nebo pravé (D forma) člověk využije pouze L-formu !!! aminokyseliny pomáhají udržovat tělo během celého dne v pozitivní dusíkové bilanci = ve stavu růstu U nás jsou běžně k dostání L-gluamin, L-carnitin, Arginin, Ornithin, Lysin, Leucin

ROZLIŠUJEME Aminokyseliny čisté rozložené proteiny na di- a tri- peptidy, tedy dvojné a trojné vazby. Speciální směsi aminokyseliny většinou jedna aminokyselina nebo směsi dvou až pěti aminokyselin. Nakupuj vždy označní „FREE“!!!

DÁVKOVÁNÍ Hlavním účelem komplexních aminokyselin je převrátit organizmus do růstové fáze pomocí pozitivní dusíkové bilance. Česky řečeno startuji růst a umí dodat energii. Používají se tedy mezi jídly na lačno Aby byla dávka účinná bere se 4 až 10g aminokyselin v jedné dávce Takovou dávku si můžete v maximu dát mezi každé jídla V praxi se aminokyseliny vytlačuji s proteiny a gainery, pokud ve stejnou dobu berete gainer nebo protein nemusí už se amina brát (už by pomohly jen trochu).

KREATIN V těle se váže s fosforylovou skupinou adenosintrifosfátu (ATP) a vzniká kreatinfosfát Kreatinfosfát je látka bezprostředně dodávající energii svalovým buňkám. Experimenty prokázaly, že podáváním kreatinu dochází k nárůstu síly i novotvorbě svalových buněk

Jaké množství kreatinu Normální stravou přijmeme asi 1g kreatinu denně Kreatin byl testován i v mega dávkách g denně a nebyly prokázány žádné negativní účinky /Přebytečný kreatin se v těle mění na kreatinin, který se vyloučí moč/ Různými testy se došlo k optimální dávce 4x5g denně

Kreatin v praxi jedním z nejúčinnějších doplňků vůbec. Přispívá k větší síle a natahuje vodu do buněk - tím dochází k jejich rychlejší regeneraci Creatin míchejte s vodou, s gainerem, s glukopurem (30 až 100g na 5g creatinu), lze i v džusu, nic dalšího nevymyšlejte Creatin nekombinujte s ničím co obsahuje kofein

Použité zdroje