BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Chemická stavba buněk Září 2009.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.1.10/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

BÍLKOVINY a jejich funkce v těle

BÍLKOVINY = PROTEINY nejdůležitější přírodní látky jsou obsaženy ve svalech, kůži, vlasech,srsti a krvi živočichů (19 % hmotnosti člověka) makromolekuly bílkovin zaujímají v prostoru různé složité tvary změny struktury bílkovin jsou podstatou života bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka

VYTVÁŘENÍ BÍLKOVIN rostliny – vytvářejí si bílkoviny z minerálních látek živočichové a člověk – musí přijímat bílkoviny jako složku své potravy, z nich si pak při trávení skládají vlastní bílkoviny

ZDROJE BÍLKOVIN V POTRAVINÁCH živočišné bílkoviny: maso, mléko, vejce,… rostlinné bílkoviny: luštěniny, obilniny, cereálie,…

STAVBA BÍLKOVIN bílkoviny jsou makromolekuly složené z několika tisíc aminokyselin – jejich počet, druh a pořadí určuje vlastnosti bílkovin veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z 20 různých aminokyselin aminokyseliny – karboxylové kyseliny obsahující skupinu NH2 peptidická vazba

DENATURACE BÍLKOVIN účinkem vyšší teploty, kyselin, zásad a solí dochází ke srážení bílkovin – poruší se prostorové uspořádání jejich makromolekul, bílkovina ztrácí své funkce a dochází k usmrcení organismu bílkoviny jsou citlivé na změnu teploty, při teplotě 60°C už dochází k denaturaci všech bílkovin

FUNKCE BÍLKOVIN stavební – keratin – vlasy, nehty – kolagen – kosti, šlachy, chrupavky, kůže transportní – hemoglobin – v krvi, přenáší kyslík k buňkám v těle

ochranná – imunoglobulin – fungují jako protilátky, zajišťující pohyb – myosin, aktin (svaly), tubulin (spermie) ochranná – imunoglobulin – fungují jako protilátky, organismus se jimi brání proti cizorodým látkám řídící a regulační – hormony – inzulín (cukrovka) růstový hormon

urychlující chemické reakce – enzymy - umožňují průběh chemických reakcí v živých buňkách amyláza v ústech - štěpení škrobu pepsin v žaludku - štěpení bílkovin zdroj energie – až ve stavu nouze (dlouhodobé hladovění) organismus vyčerpá veškeré zásoby sacharidů a lipidů a začne využívat jako zdroj energie bílkoviny z vlastní svalové hmoty

Bílkoviny – testík  klikni na správnou odpověď Výraz proteiny označuje bílkoviny tuky vitamíny Bílkoviny jsou složeny z nitrokyselin z aminokyselin z vyšších mastných kyselin Rostlinné bílkoviny neobsahuje čočka vejce fazole ANO NE

Denaturace bílkoviny znamená její znehodnocení zvýšení její trvanlivosti úprava jejich vlastností Jakou funkci má v krvi hemoglobin ochrannou přenáší vodík přenáší kyslík Mezi bílkoviny mající stavební funkci nepatří kolagen pepsin keratin

Zdroje obrázků: http://www.jakzdravezhubnout.cz/images/bilkoviny.jpg http://www.osel.cz/_popisky/123_/s_1237900039.jpg http://bodybuildingadvisor.net/wp-content/uploads/2012/03/03242010-protein-power-story.jpg http://joe.financialadvisorsinternational.com/blogs/files/2010/09/structural-image-of-protein-complex.jpg http://www.runninglau.com/wp-content/uploads/2014/01/Protein-Diet.jpg http://a.abcnews.com/images/Health/gty_beans_lentils_peas_jt_120601_wmain.jpg http://21stoleti.cz/wp-content/images/1295598570.jpg http://files.rizenadetoxikace.com/200000300-3da773f9ae/pyramida.png http://pdf.uhk.cz/kch_old/diplomka/bk2.jpg http://www.brasilescola.com/upload/conteudo/images/2c07534f84f704c150162cefa6e1087f.jpg http://images.google.com/url?q=http://www.ordinace.cz/img/text/b_ak1_big.jpg&usg=AFQjCNFwBOW7mINb7AEAxMyd7kxYe8Hbgw http://3.bp.blogspot.com/-WdkR_kzGNCk/UMm-iHIOCUI/AAAAAAAACcE/WIBJLSNQoAo/s1600/hemoglobin.jpg http://i3.cn.cz/14/1246990940_F200902260064601.jpg http://www.meregtelenites-beltisztitas.com//data/wordpress/2012/10/immunerosito_5.png http://www.rustovyhormon.cz/dbpic/str_6-380 http://www.br.de/telekolleg/faecher/biologie/enzym-pepsin-magen100~_v-image512_-6a0b0d9618fb94fd9ee05a84a1099a13ec9d3321.jpg?version=b082e http://bioch3mworld.files.wordpress.com/2013/03/assets_protein_drumstick.jpg