Aminokyseliny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Aminokyseliny.
Digitální učební materiál
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bílkoviny - proteiny.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Aminokyseliny.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Bílkoviny (proteiny).
C5720 Biochemie 03- Fibrilární bílkovin Petr Zbořil 9/17/2018.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Bílkoviny.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

aminokyseliny

Aminokyseliny stavební jednotky bílkovin deriváty karboxylových kyseliny liší se postranním řetězcem (R) karboxylová skupina aminoskupina postranní řetězec

Prostorové uspořádání α-aminokyseliny = NH2 skupina na 2. C (Cα) Cα je chirální → enantiomery D a L D-glyceraldehyd L-glyceraldehyd L-aminokyselina

většina aminokyselin v přírodě: α,L-AK NH2CH2COOH nemá chirální uhlík (nejjednodušší AK) většina aminokyselin v přírodě: α,L-AK

L-alanin D-alanin Proč je většina aminokyselin v přírodě právě v kofiguraci L a ne D nevíme..

Elektrický náboj aminokyselin neutrální pH (fyziologicé) nízké pH vysoké pH kation amfion anion aminokyselina je elektroneutrální

Isoelektrický bod pI pI = pH, kdy je celkový elektrický náboj aminokyseliny nulový (amfion), pro každou aminokyselinu jiné

Kódované aminokyseliny základní stavební jednotky bílkovin mají svoji specifickou tRNA existuje 21 kódovaných aminokyselin některé si organismus neumí sám vytvořit a musí je přijímat v potravě - esenciální liší se svými postranními řetězci (-R) V roce 1986 objevena 21. kódovaná aminokyselina selenocystein.

Selenocystein selenocystein (Sec) serin (Ser) cystein (Cys) v selenoproteinech – enzymy, kde Se je redukčním centrem (redukují volné kyslíkové radikály) v deiodinasach – regulují působení thyroidních hormonů

Postranní řetězce aminokyselin zásaditý postranní řetězec kyselý postranní řetězec hydrofobní postranní řetězce polární postranní řetězce

K čemu slouží aminokyseliny v organismech? dodávají a přenášejí N (esenciální prvek) jsou základní stavební jednotkou proteinů v případě hladovění mohou být alternativními zdroji energie a prekurzory pro tvorbu sacharidů slouží jako neurotransmitery a hormony– některé samy o sobě, jiné jako výchozí látky pro jejich tvorbu podílejí se na syntéze lipidové dvojvrstvy, nukleotidů, alkaloidů atd.. a mají mnoho dalších funkcí

Tvorba proteinů - vznik peptidové vazby dipeptid peptidová vazba

tyto dvě vazby jsou jednoduché, umožňují volnou rotaci atomů, takže dlouhé řetězce aminokyselin jsou vysoce pohyblivé peptidová vazba je vazbou kovalentní, je rigidní – vazba C-N má částečně charakter dvojné vazby v důsledku rezonance, atomy se kolem ní nemohou volně otáčet

stabilita peptidové vazby: při pH~7 je stabilní i při 100°C hydrolyzuje se v silně kyselém nebo zásaditém prostředí nebo pomocí enzymů

Peptidy a proteiny v těle vznikají proteosyntézou v cytoplazmě buněk proteosyntéza probíhá na ribozomech 2 – 50 AK: peptid > 50 AK: protein (bílkovina)

Názvosloví peptidů pořadí aminokyselin (=jejich sekvenci) čteme od N konce k C konci k názvu aminokyselin přidáme koncovku –yl např.: Tyrozylalanylcystein H2N-Tyr-Ala-Cys-COOH většina peptidů a proteinů mají triviální názvy (glutathion, hemoglobin, kolagen)

Některé významné peptidy v našem těle některé hormony: oxytocin, vazopresin, glukagon, ... také některé jedy a mnoho dalších významných látek glutathion – tripeptid, v těle působí proti oxidativnímu stresu tvorbou disulfidových můstků Umělá příprava polypeptidů by mohla vést k získání bezpečných vakcín.

Oxidace glutathionu

Úrovně popisu organismu – velikost proteinů makromolekulární látky (proteiny, polysacharidy) orgány buňky jednoduché molekuly, atomy

Proteiny – nativní konformace proteiny jsou molekuly s velmi složitou strukturou po syntéze polypetidu, se řetězec skládá do své přirozené (nativní) konformace - trojrozměrná struktura s nejnižší energií - stav, kdy může protein plnit svojí biologickou funkci funkční protein nefunkční rozbalený polypeptidový řetězec

kostra proteinu – aminokyselinové složení primární struktura Skládání proteinů 4 terciární struktura 3 protein jako celek – kvartérní struktura různé úrovně pohledu na proteiny 1 2 -Gln-Cys-Gly-Ser-Phe- kostra proteinu – aminokyselinové složení primární struktura sekundární struktura

1) Primární struktura pořadí (sekvence) aminokyselin polypeptidový řetězec, ve kterém jsou aminokyseliny spojeny peptidovou (kovalentní) vazbou primární struktura proteinů je přímý obraz genetické informace základní řetězec, pořadí a typy aminokyselin určují, jak bude protein prostorově uspořádán (např. hydrofobní postranní řetězce aminokyselin se shlukují uvnitř proteinů, aby se nedostaly do styku s vodou) záměna jen jedné aminokyseliny může způsobit nefunkčnost proteinu (př. srpkovitá anemie)

2) Sekundární struktura polypetidové řetězce se skládají do několika strukturních prvků dva základní jsou: α-helix (šroubovice) a β-hřeben (skládaný list), ale existují i další sekundární strukturu stabilizují H-můstky

α-helix v proteinech pravotočivá šroubovice H-můstky spojují skupiny CO a NH uvnitř řetězce v proteinech pravotočivá šroubovice postranní řetězce směřují ven, v důsledku sterických zábran

Keratin a kolagen tyto dva proteiny jsou složeny ze šroubovic, které se ještě stáčejí kolem sebe a tvoří pevná vlákna kolagen – protein kostí, zubů a šlach, v tahu je pevný stejně jako ocel keratin se vyskytuje např. ve vlasech, v pokožce, nehtech, rohovině nebo v peří šroubovice stočené kolem sebe tvoří terciární strukturu

β-hřeben/skládaný list postranní řetězce vyčnívají střídavě na opačné strany řetězce, kvůli sterickým zábranám H-můstky opět mezi skupinami CO a NH

H-můstky spojují sousední řetězce schematické značení skládaného listu

Titin největší známý polypetidový řetězec, spolu s aktinem a myosinem ve svalech obratlovců skládá se převážně ze skládaných listů mutace v aminokyselinové sekvenci způsobuje onemocnění svalů včetně srdce funkce ještě není úplně prozkoumaná – zřejmě kontroluje činnost aktinu a myosinu, prodlužování a zkracování sarkomery

3) Terciární struktura uspořádání sekundárních struktur v prostoru skládání proteinů v prostoru ovlivňují především interakce postranních řetězců aminokyselin sekundární struktury nejsou spojeny kovalentně stabilizují je: H-můstky, elektrostatické interakce (iontové síly, dipól-dipól), van der Waalsovy interakce, disulfidové vazby, hydrofobní interakce

Disulfidový můstek a vznik cystinu jednoduchá kovalentní vazba postranní řetězce cysteinu v proteinu výrazná stabilizace terciární struktury proteinů SH skupina se oxiduje a redukuje tak jiné látky, např. H2O2 – boj proti oxidativnímu stresu (glutathion) Oxidace a redukce disulfidového můstku je principem účesu zvaného trvalá.

Interakce terciární struktury polypeptidový řetězec Interakce terciární struktury

Trypsin pankreatický enzym štěpící bílkoviny, které už částečně natrávila kyselina chlorovodíková a pepsin v žaludku terciární struktura trypsinu – prostorové uspořádání motivů sekundární struktury: α-helixů a skládaných listů

4) Kvartérní struktura většina proteinů se skládá z více než jednoho polypetidového řetězce uspořádání řetězců v prostoru - kvartérní struktura Proteiny se zpravidla skládají tak, že hydrofobní zbytky aminokyselin jsou uzavřené uvnitř a hydrofilní části jsou na povrchu proteinu. Záleží však na prostředí, ve kterém se protein nachází (vodný roztok, membrána …).

Hemoglobin – přenašeč O2 a CO2 skládá se ze 4 podjednotek každá obsahuje 1 hemovou skupinu hem je uzavřen uvnitř podjednotky, v hydrofobním prostředí

Denaturace ~ ztráta prostorového uspořádání ztráta nativní konformace – postupné narušení vazeb kvartérní, terciární a sekundární struktury (H-můstky, Van der Waalsovy a hydrofobní interakce, disulfidové vazby, …) porušení nekovalentních vazeb skládání proteinu peptidové vazby zůstanou zachovány (zbude neuspořádaný polypeptidový řetězec) denaturace

Denaturace Denaturovaný protein ztrácí svoji biologickou aktivitu!! nevratná – protein se nemůže složit do své nativní konformace, jeho prostorové uspořádání je úplně narušené v roztoku pak dojde k agregaci molekul denaturovaných proteinů (důsledek narušení vyšších struktur) – vzniká sraženina denaturační čínidla: teplota těžké kovy, soli silné kyseliny a báze některá organická rozpouštědla redukční činidla (močovina) a další..

Využití denaturace vaření – vaření napomáhá trávení proteinů – narušuje prostorové uspořádání proteinů, trávicí enzymy pak mohou snadněji štěpit peptidové vazby v základním řetězci výzkum

vratná denaturace - vysolování není denaturace nenarušuje se kvartérní, terciární, sekundární ani primární struktura vratné způsobeno přídavkem některých solí – rozpouštějí se ve vodě, ‘vychytávají‘ molekuly H2O, které předtím rozpouštěly molekuly proteinu ten se vysráží z roztoku ve formě svého krystalu – základní metoda izolace proteinů

Proteiny jako proměnlivé struktury každý protein má určitou prostorovou strukturu (z ní plyne jeho funkce) struktura není neměnná – po navázání nějaké látky (ligandu) se může prostorové uspořádání pozměnit př.: hemoglobin, princip svalového stahu a mnoha enzymatických reakcí

Skupiny proteinů proteiny jsou velká skupina látek rozdělujeme je do mnoha skupin podle různých hledisek: podle tvaru (globulární a fibrilární) podle složení (jednoduché a složené) podle funkce (strukturní, regulační, zásobní, signální, receptorové, enzymy a mnoho a mnoho dalších)

Vlákno nebo klubko fibrilární proteiny globulární proteiny příklady: keratin, kolagen, fibroin (hedvábí), elastin (elastické vazy, stěny plic atd..), fibrin (srážení krve, na obr.) fibrilární proteiny vláknité, nerozpustné ve vodě proteiny kůže, šlach, kostí globulární proteiny kulovité, ve vodě rozpustné enzymy, transportní proteiny, receptory, imunoglobuliny příklady: hemoglobin, titin, trypsin, alkohol dehydrogenáza (na obr.), aktin, myosin

Proteiny jednoduché a složené proteiny jsou biologicky aktivní jen ve svém nativním stavu mohou být a) jednoduché, b) složené a) makromolekula tvořená jen polypeptidovým řetězcem (v nativní konformaci) b) protein má 2 složky: polypeptidový řetězec a nebílkovinnou složku př.: fibrilární proteiny, albuminy (proteiny krevního séra), histony (v jádře se vážou na DNA) transferin – přenáší v těle atomy železa (nebílkovinná složka) př. složených proteinů: glykoproteiny (cukerná složka), lipoproteiny (lipidová složka) a další myoglobin skladování kyslíku ve svalech

K čemu slouží proteiny v organismech? (rozdělení dle funkce) Proteiny zastávají mnoho a mnoho rozdílných rolí: 1) biokatalyzátory (enzymy) – pepsin, tripsin a další trávicí enzymy, DNA-polymeráza (syntéza DNA), alkohol dehydrogenáza (odbourávání alkoholu) 2) strukturní proteiny – mechanická podpora buněk a tkání; př.: keratin (vlasy), elastin a kolagen (vlákna ve šlachách a vazivu), aktin (plasmatická membrána buněk)

Další funkce proteinů 3) transportní proteiny – přenášejí po těle různé látky př.: hemoglobin, transferin, albuminy (v krevním séru přenos lipidů), cytochrom c (přenos elektrony v dýchacím řetězci) 4) pohybové proteiny – např. myosin, ale i další (kinesin pohybuje organelami v buňkách)

Další funkce proteinů 5) zásobní proteiny – ferritin ukládá Fe v játrech, ovalbumin (zásoba aminokyselin ve vaječném bílku), kasein (zásoba aminokyselin pro novorozence v mléce) 6) signální proteiny – některé hormony (např. insulin) a růstové faktory jsou proteiny 7) receptory – rhodopsin v oční sliznici a mnoho dalších receptorů v membránách buněk 8) proteinové jedy – např. bakterie Vibrio cholerae syntetizuje protein → toxin způsobující choleru, nebo hadí jedy a další a další proteiny a funkce..