Využití programu Maple při výuce matematické analýzy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Základy infinitezimálního počtu
Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Softwarový systém DYNAST
Základy infinitezimálního počtu
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Modelování v Matlabu procvičení katedra elektrotechniky a automatizace
AZ kvíz Lomené výrazy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
VY_32_INOVACE_56_MS_Word_V. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace v.
MATLAB LEKCE 5.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _737 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
TEXTOVÝ EDITOR.
Hvjkbhkj. Sestroj graf funkce y = (x + 1) D = R Urči definiční obor funkce: Urči obor hodnot funkce: Zapiš, kdy je funkce rostoucí a klesající:
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Funkce více proměnných.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová GRAFY.
Tvorba grafu funkce Použití freewarových programů: MathGv Funkce
Elektronická učebnice - II
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
Biostatistika 7. přednáška
KARTODIAGRAM je mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou diagramy znázorněna statistická data (absolutní hodnoty!), většinou geografického charakteru.
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Pravoúhlá soustava souřadnic
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Operační zesilovače s BJT Teplotně kompenzovaná proudová reference
Procvičování graf lineární funkce. Narýsujte graf následujících funkcí.
MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Matematika B 2
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Biostatistika 8. přednáška
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Čtvrté laboratorní cvičení
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
EXCEL Vybrané partie Bohuslav Slípka. Základní operace Umíte pracovat se sešity Zápis textu- číslo vložíme jako text pomocí apostrofu,vzorec jako text.
Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Křivky - vytvoření, rozdělení, tečna. Šroubovice.
POSLOUPNOST Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vzdálenost 2 bodů v rovině a v prostoru Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
LIMITA FUNKCE Mgr. Martina Fainová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR POZNÁMKY ve formátu PDF.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Určitý integrál Základy infinitezimálního počtu. Určitý integrál a=x 0 x1x1 x2x2 x3x3 x4x4 x 5 = b m5m5 m3m3 m2m2 m1m1 m4=m4=
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MATEMATIKA PRO CHEMIKY II. SYLABUS PŘEDMĚTU Opakování a rozšíření znalostí Reálné funkce a vlastnosti funkcí jedné a dvou proměnných Spojitost a limita.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
FUNKCE – nelineární Co vyjadřuje funkce? Co znamená nelineární?
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
FUNKCE – grafické znázornění
Fergusonova kubika a spline křivky
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
Funkce více proměnných.
Booleovské operace v prostoru
Lineární funkce a její vlastnosti
Grafy kvadratických funkcí
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Využití programu Maple při výuce matematické analýzy Josef Bechr IV. M - Př

Cílem diplomové práce Vytypovat témata z látky matematické analýzy probírané na Pdf UP Demonstrovat vybraná témata v programu Maple na přednášce nebo ve cvičeních Práce bude obsahovat přípravu výuky i s přidáním potřebných příkazů v programu Maple Využití programu jako pracovního nástroje pro řešení Zdroje informací o programu Maple

Vybraná témata z matematické analýzy Průběh funkce a grafická interpretace Limita funkce dvou proměnných Posloupnosti funkcí a jejich grafické zobrazení Vyjádření funkce pomocí mocninné řady –Taylorova řada

Příklad spojitosti funkce v libovolném bodě Funkce f : x – x3 – x  y2 + x3  y2 je spojitá, proto má v každé m své m bodě limitu. Následující příkaz sestrojí graf dané funkce. restart; with(plots): plot3d(x-x^3-x*y^2+x^3*y^2,x=-1.4..1.4,y=-1.4..1.4, view=-1..1,style=patch,labels=[x,y,´z´]); Graf sestrojený tímto příkazem je na další straně.

Graf funkce f : x – x3 – x  y2 + x3  y2

Odkaz na zápisník v Maplu Taylorova řada

Program se dá použít jako kalkulačka pro výpočty Zápisník se může využít jako stránka pro demonstraci grafů v rovině a prostoru Grafy v prostoru můžeme různě natáčet

Zdroje informací o Maplu http://www.maplesoft.com - domovská stránka programu Maple http://www.fi.muni.cz/~hrebicek/maple - Český klub uživatelů programu Maple s odkazy Odkazy na stránky uživatelů: http://www.fit.vutbr.cz/~tisnovpa/vyuka/PP1/maple/kap01.htm http://www.umat.feec.vutbr.cz/~krupkova/Mat-maple.htm.cs