1 Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Ing. Petr Šafránek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Advertisements

Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Ekonomická gramotnost
7. července 2013VY_32_INOVACE_100303_Bankovnictvi_3_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Produkty finančního trhu
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiálu VY_32_INOVACE_147.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Vkladové služby.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Ochrana spotřebitele Ing. Jan Krajíček, Ph.D
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Ing. František Řezáč MASARYKOVA UNIVERZITA T – 5 Pojištění managementu firem.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Finanční gramotnost: Platební karty. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění,
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_18 Název materiáluSplátkový.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Finanční arbitr.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DUM - Digitální Učební Materiál
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

1 Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Ing. Petr Šafránek Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky Listopad 2013

2 Finanční produkty lze z hlediska jejich účelu rozdělit do čtyř základních skupin: Produkty sloužící k přijímání a provádění plateb Produkty sloužící ke spoření nebo zhodnocování peněz Produkty sloužící k eliminaci finančních rizik Úvěrové produkty Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

3 Produkty sloužící k přijímání a provádění plateb běžné bankovní účty lze zřídit u kterékoliv banky, zvláštní postavení má divize ČSOB Poštovní spořitelna, která je k dispozici na každé poště je třeba věnovat zvýšenou pozornost poplatkům – mohou se výrazně lišit u jednotlivých bank i u jednotlivých produktů, zejména je třeba zvážit, které služby spojené s vedením účtu opravdu využijeme a jak často v úvahu je třeba brát také dostupnost bankomatů – největší síť má Česká spořitelna, není ale nejlevnější… pokud chceme pouze platby provádět (například pravidelné platby nájmu, energií, telefonu, apod.) je nejlevnější variantou služba České pošty SIPO (sdružené inkaso plateb obyvatelstva). Zřídí se bezplatně na kterékoliv poště, příjemcům plateb se pak sdělí tzv. spojovací číslo a všechny platby se pak sdruží na jediný doklad, který zaplatíme na poště v hotovosti a pošta sama rozúčtuje a rozešle platby. Lze využít i v kombinaci s běžným účtem – výhoda je jeden poplatek za transakci, i když jde o více plateb. Pozor na nízký až nulový úrok na těchto produktech – nejsou vhodné ke spoření nebo zhodnocování peněz Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

4 Produkty sloužící ke spoření nebo zhodnocování peněz spořící účty – bankovní produkt, pojištěn na 100% (100 tis eur), úrok kolem 1% p.a., výhodou je, že peníze nejsou nijak časově vázány a účty jsou vedeny bezplatně. Úrok je zdaněn 15% termínované účty – bankovní produkt, pojištěn na 100%, úrok je závislý na výši vložené částky a době, na kterou je částka blokována. Vhodné až pro vyšší sumy (zpravidla nad 1 milion). Úrok je zdaněn 15% stavební spoření – stále nejvýhodnější produkt pro střednědobé spoření (6 let), a to díky státní podpoře. Pojištěno na 100%. Vázací doba 6 let, poté lze použít na cokoliv. Sankce za nedodržení vázací doby – ztráta státní podpory. Doplňkové penzijní spoření (dříve Penzijní připojištění se státním příspěvkem) – lze sjednat minimálně na 5 let, výhodné do 1000,-. Kč měsíčně díky státní podpoře. Investiční produkty – je vždy třeba počítat s investičním rizikem, na rozdíl od spořících produktů můžeme získat méně než vložíme. Vhodné jsou například Otevřené podílové fondy, ale i tam je třeba věnovat pozornost riziku. Pozor na „spořící“ pojistné produkty – pokud není třeba krýt rizika, nejsou vhodné Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

5 Produkty sloužící k eliminaci finančních rizik jedná se o různá pojištění – obecně lze rozdělit na pojištění majetku a osob pojištění majetku – proti zničení živly nebo odcizení, vždy je třeba pojišťovat podle skutečné hodnoty pojištění osob – životní, úrazové, pobyt v nemocnici, dlouhodobá pracovní neschopnost pojištění odpovědnosti – chrání v případě, kdy způsobíme škodu někomu druhému pojištění právní ochrany – kryje náklady spojené s právním zastoupením cestovní pojištění – při cestách do zahraničí – věnovat zvýšenou pozornost tzv. pojištění léčebných výloh Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

6 Úvěrové produkty spotřebitelský úvěr včetně tzv. prodejů na splátky – pozor na RPSN, může být podstatně vyšší, než uváděný úrok p.a. kreditní karta – nezaměňovat s platební kartou úvěry na bydlení Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

7 Význam osobního finančního plánování Finanční produkty by neměly být nakupovány a využívány nahodile, ale podle jasné strategie – osobního finančního plánu Finanční poradce – sestaví osobní finanční plán a zprostředkuje realizaci Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

8 Ochrana spotřebitele vztahuje se i na poskytování finančních služeb včetně finančního poradenství a zprostředkování obecně zakazuje nekalé obchodní praktiky nekalou obchodní praktikou je jednání podnikatele vůči spotřebiteli, které je v rozporu s požadavky odborné péče a je způsobilé podstatně ovlivnit jeho rozhodování tak, že může učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil. za nekalou je dále považována praktika, která je zaměřena na spotřebitele, kteří jsou z důvodu duševní nebo fyzické slabosti nebo věku zvlášť zranitelní.

9 Dva typy: klamavé a agresivní obchodní praktiky příklad klamavé obchodní praktiky: uvádění u výrobku nebo služby slova „gratis“, „zdarma“, „bezplatně“ nebo slova podobného významu, pokud spotřebitel musí za výrobek nebo službu vynaložit jakékoli náklady, s výjimkou nezbytných nákladů spojených s reakcí na nabídku, s převzetím výrobku nebo služby nebo jejich doručením příklady agresivní obchodní praktiky: (i) osobní návštěva spotřebitele v jeho bydlišti, ačkoli ho spotřebitel vyzval, aby jeho bydliště opustil a nevracel se, s výjimkou vymáhání splatných smluvních závazků způsobem, který je v souladu s příslušnými právními předpisy; (ii) opakované činění spotřebiteli nevyžádané nabídky prostřednictvím telefonu, faxu, elektronické pošty, nebo jiných prostředků přenosu na dálku, s výjimkou vymáhání splatných smluvních závazků způsobem, který je v souladu s příslušnými právními předpisy

10 orgánem dohledu je Česká národní banka (pojišťovací trh, kapitálový trh – investice) či Česká obchodní inspekce (zprostředkování úvěrů, penzijní spoření apod.) - pozor ČNB vykonává dohled i nad dodržováním povinností při sjednávání spotřebitelského úvěru u osob, které registruje/licencuje. v případě porušení zákazu nekalých obchodních praktik hrozí podnikateli pokuta, která může dosahovat výše až ,- Kč pokud je finanční zprostředkovatel či poradce členem profesní asociace, může se klient se stížností obrátit na danou profesní asociaci u sporů v oblasti platebních služeb (např. souvisejících s platebními kartami, běžnými účty) je možnost obrátit se i na finančního arbitra. Pozor však, že sjednání rozhodčí smlouvy sice nevylučuje pravomoc arbitra, ale pokud již bylo ve věci samé rozhodnuto v rozhodčím řízení nebo ve věci samé bylo rozhodčí řízení zahájeno, je návrh nepřípustný. Cílem arbitra je vyřešit spory smírnou cestou.

11 Další informace