Vytváření, použití dávkových souborů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Úvod do programování Malá kouzla s příkazovým řádkem
Vytvoření menu K čemu slouží Jak se s ním pracuje
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Disky, adresáře (složky) a soubory
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
Příkazový řádek Windows
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Programování PA - 2.
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Ukládání dat – stromová struktura
Identifikátor materiálu: EU
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Ukazatele a pole 10 Verze
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Výpočetní technika a algoritmizace I
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce:
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
ALGO – Algoritmizace 4. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
1. ELEKTRICKÝ SIGNÁL VSTUPUJE DO uPROCESORU 2.VYMAŽE DATA KTERÁ ZŮSTALA V REGISTRECH VNITŘNÍ PAMĚTI 3. NASTAVÍ REGISTR CPU – ČÍTAČ INSTRUKCÍ NA F000 ADRESA.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Lineární rovnice Zobrazení 10 sudých čísel – CYKLUS Suma 10 čísel JK, 2015.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
Optická média.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Příkazový řádek v OS Windows
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Skriptování.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Sed O co jde Regulární výrazy Příkazy Adresování Příklady Michal Trs,
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
MS DOS příkazový řádek Windows
CHOICE příkaz slouží k ovládání dávkového souboru, pomocí toho příkazu, můžete povolit provedeni jen určité části kódu dávkového souboru, ten to kód musí.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
Soubor, adresář, stromová struktura
Paměť počítače.
Základní příkazy OS UNIX (1)
CNC - programování v ŘS Heidenhain iTNC 530
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
chkdsk , systeminfo, subst, shutdown
Transkript prezentace:

Vytváření, použití dávkových souborů Dávkové soubory Vytváření, použití dávkových souborů

Dávkové soubory K čemu jsou dávkové soubory? někdy je potřeba provádět opakovaně celou řadu příkazů, pro tento problém je vhodné používat dávkové soubory, které mají příponu BAT dávkové soubory mají podobu textových souborů, v kterých jsou zapsány příkazy MS-DOS, tak jako by jste je zadávali na klávesnici, včetně potřebných přepínačů proto textovou podobu můžete jednoduše modifikovat dle potřeby →

Dávkové soubory dávkové soubory mohou obsahovat všechny příkazy MS-DOS (interní a externí) a příkazy pro spouštění programů v dávkových souborech můžete používat speciální soubory pro řízení dávkových souborů

Řídící příkazy dávkových souborů CALL – volání dávkových souborů CHOICE – umožňuje vybírat z voleb ECHO – výpis textu nebo vypnutí/zapnutí zobrazování příkazů FOR – cyklus s pevným počtem opakování GOTO – přechod na návěští v BAT souboru IF – podmínka PAUSE – pozastavení BAT souboru REM – komentář SHIFT – pro práci s více parametry BAT souboru @ - pro potlačení zobrazení jednoho příkazu BAT soubor

Příklad jednoduchého dávkového souboru každý příkaz je na samostatném řádku v BAT souboru tento BAT soubor vytvoří jednoduchou adresářovou strukturu @echo OFF md sssvt md sssvt\pvy md sssvt\grs md sssvt\pos vyzkoušejte změnit @echo OFF na @echo ON

Příklady dávkových souborů dalším příkladem je dávkový soubor, který vám spustí program Volkov Commander a ještě předtím vytvoří stromovou strukturu a do koncových adresářů vloží soubor a.txt, který bude obsahovat text ahoj cesta k Volkov Commander C:\vc\vc stromová struktura

Hotový dávkový soubor @echo OFF cd \ md skola md skola\pos echo ahoj > skola\pos\a.txt md skola\pvy echo ahoj > skola\pvy\a.txt md skola\grs echo ahoj > skola\grs\a.txt md skola\prg echo ahoj > skola\prg\a.txt vc\vc

Parametry dávkových souborů dávkové soubory lze spouštět jejich názvem společně s parametry, tyto parametry slouží jako proměnné, pomocí jichž můžete řídit dávkové soubory proměnná je část paměti RAM, kam můžete ukládat data parametry v dávkových souborech se identifikuji %0 - %9 %0 – je název samotného souboru %1 - %9 – jsou parametry uvedené za příkazem Vytvor.bat sssvt sssvt\pvy sssvt\grs sssvt\pos %0 %1 %2 %3 %4

Parametry dávkových souborů proměnné dočasné jsou uvozeny % proměnné stále používané v cyklu FOR jsou uvozeny %% dávkový soubor @echo OFF cd \ md %1 md %2 md %3

CALL slouží ke spouštění dávkové souboru z jiného dávkového souboru toto lze docílit i zapsáním názvu dávkového souboru, ale při této variantě se provedou příkazy ve druhém dávkovém souboru a ukončí se činnost při použití CALL se provedou příkazy ve druhém souboru a řízení se vrátí zpět prvnímu souboru

CALL CALL [disk:] [cesta] dávkový soubor [parametry] CALL vymaz.bat *.exe *.com BAT soubor vymaz, který smaže všechny soubory s koncovkou exe a com po provedení příkazů v souboru vymaz se vrátí řízení souboru, z kterého byl volán Příklad →

Příklad CALL vytvořte dva soubory BAT první soubor vytvoří adresářovou strukturu (struktur.bat), adresáře se budou zadávat pomocí parametru druhý vytvoří soubor ahoj.txt v každém vytvořeném adresáři (soubor.bat), použiji parametry převzaté ze struktur.bat po vytvoření struktury se zavolá soubor.bat a po jeho vykonání struktur.bat vypíše „Struktura a soubory vytvoreny“

Příklad CALL Soubor struktur.bat @echo OFF cd \ md %1 md %2 md %3 CALL soubor.bat %1 %2 %3 echo Struktura vytvorena

Příklad CALL Soubor b.bat @echo off echo ahoj > %1\ahoj.txt

GOTO příkaz provádí skok v dávkovém souboru na zadané místo, toto místo je označeno tzv. návěštím návěští se může pojmenovat libovolně, ale musí být před ním „:“ :smazat – příklad návěští příkaz GOTO se používá většinou v podmínce IF, kde dochází k větvení dávkového souboru

Příklad GOTO GOTO smaz cd \ md smazat :smaz rd smaz

CHOICE příkaz umožňuje