Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CNC - programování v ŘS Heidenhain iTNC 530

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CNC - programování v ŘS Heidenhain iTNC 530"— Transkript prezentace:

1 CNC - programování v ŘS Heidenhain iTNC 530
- podprogramy v řídícím systému Heidenhain Vytvořil : Ing. Libor Ježek Cílová skupina : žák Popis způsobu použití : Materiál obsahuje metody tvorby podprogramů – opakujících se částí v programech v iTNC530 v režimu dialogu, na externím programovacím pracovišti nainstalovaném na PC. Lze použít i pro samostatné studium – program lze volně stáhnout v základní DEMO verzi na Použité zdroje : Řídící systém Heidenhain iTNC 530 – DEMO verze + HELP Datum vytvoření:

2 Podprogramy v řídícím systému HEIDENHAIN iTNC530

3 Označování podprogramů
Podprogram – umožňují provádět v programu opakování obrábění několikrát jednou naprogramované obráběcí kroky. Cílem podprogramů je snížit složitost a celkový počet vět programů. Podprogram vytváří v programu autor CNC programu – programátor. Podprogramy a opakující se části v programu označením LBL X X – číslo podprogramu (1 – 999) LBL 0 – označuje konec podprogramu. Hlavní program může obsahovat max. 254 podprogramů a můžou se vyvolávat v libovolném pořadí. Podprogram se vyvolává CALL LBL. klávesa definice podprogramu - klávesa vyvolání naprogramovaného podprogramu

4 Opakování části programu
Program se vykoná až do věty CALL LBL 1 REP 2. Potom program vykoná obrábění od příkazu LBL 1 až do příkazu CALL LBL 1 REP 2 tolikrát, jak velké číslo je uvedeno za příkazem REP. Potom program pokračuje dál až do konce END PGM, nebo do dalšího podprogramu. Celkem se podprogram může opakovat max x.

5 Program jako podprogram
voláme jiný program do aktuálního programu jako podprogram. Při volání programu jako podprogram nemusí být návěští LBL. Vyvolaný program nesmí obsahovat CALL PGM do aktuálního programu – vznikla by uzavřená smyčka.

6 Vnořování Vnořování je využívání podprogramů v dalších částech programu nebo v jiných podprogramech. Druhy vnořování : - podprogramy v podprogramech - opakování části programu v opakované části programu - opakování podprogramů - opakování části programu v podprogramech Hloubka vnoření – definuje, kolikrát mohou být podprogramy nebo opakované části programu obsaženy v dalších podprogramech nebo v opakovaných částech programu. Maximální hloubka vnořeni pro podprogramy – 8 Maximální hloubka vnořeni pro vyvolání hlavního programu – 6 Opakování části programů – můžete vnořovat bez omezení

7 Podprogram v podprogramu

8 Opakované opakování části programu

9 Opakování podprogramu

10 Příklad podprogramu 1

11 Příklad podprogramu 2

12 Příklad podprogramu 2

13 Příklad podprogramu 2


Stáhnout ppt "CNC - programování v ŘS Heidenhain iTNC 530"

Podobné prezentace


Reklamy Google