Krevní tlak a jeho okamžitá regulace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Advertisements

SRDCE.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Fyziologie srdce.
Regulace krevního oběhu
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
TK = SV x PCR TK = arteriální krevní tlak SV = srdeční výdej
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Koronární průtok.
REGULAČNÍ MECHANISMY UPLATŇUJÍCÍ SE PŘI..... a)INFUZI 1 LITRU IZOTONICKÉ TEKUTINY b)POŽITÍ 2 LITRŮ VODY.
ZMĚNY KREVNÍHO OBĚHU BEZPROSTŘEDNĚ PO NAROZENÍ
Obvodová nervová soustava
Dýchací soustava- mechanika dýchání
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Fyziologie srdce Daniel Hodyc Ústav fyziologie UK 2.LF.
Heterometrická regulace srdeční kontrakce. Předtížení a dotížení.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Neurotransmitery ANS a jejich receptory. Vztah ANS k cirkulaci.
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Obecná endokrinologie
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Centrální nervový systém
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Současné pojetí limbického předního mozku
Řízení organismu Filip Bordovský.
Srdce je pumpa řízená svým přítokem (resp. tlakem na jejím vstupu)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Systémová arteriální hypertenze
Homeostáza a termoregulace
Oběhová soustava- srdce
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nadledvina - glandula suprarenalis
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Metabolismus vody Homeostáza I
Mechanismy a regulace meziorgánové distribuce srdečního výdeje
Řízení srdeční činnosti.
Nocicepce.
Krvný tlak a jeho regulácie
Mikrocirkulace a zánět
Nervové mechanismy regulace dýchání
Autonomní vegetativní systém
Chemická regulace dýchání
Metabolismus myokardu. Fyziologie cirkulace. Krevní tlak
Srdce je pumpa řízená svým přítokem (resp. tlakem na jejím vstupu)
Poruchy regulace krevního tlaku I
Autonomní nervový systém
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Poruchy regulace krevního tlaku I
Renální ischémie (Goldblattův pokus)
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Fyziologie srdce.
Glomerulární filtrace, regulace, měření
Mechanismy a regulace meziorgánové distribuce srdečního výdeje
Arteriální hypertenze a ledviny
Regulace krevního tlaku Systém Renin - Angiotenzin
Fyziologie sportovních disciplín
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Cévní systém lidského těla
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Oběhová soustava srdce a cévy
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
LIMBICKÝ PŘEDNÍ MOZEK A AMYGDALÁRNÍ JÁDRA
KARDIOVASKULÁRNÍ REGULACE.
Krevní tlak a Pletysmografie
Interakce srdce a plic, plicní oběh
Transkript prezentace:

Krevní tlak a jeho okamžitá regulace Stanislav Novotný Krevní tlak a jeho okamžitá regulace

Osnova 1. Mechanismy regulace krevního tlaku 2. Vasomotorické centrum v prodloužené míše 3. Obecné principy zvýšení krevního tlaku 4. Konkrétní příklady jednotlivých reakcí a reflexů

Mechanismy regulace krevního tlaku Rapidní (reflexní) Nervový systém Střednědobý Renin- angiotensinový systém Dlouhodobá Ledviny vyloučí více extracelulární tekutiny močí

Nervový systém a jeho úloha v kontrole krevního tlaku Jednou z nejdůležitějších funkcí nervového systému při kontrole cirkulace je schopnost rapidního zvýšení nebo snížení krevního tlaku. Excitace Vasokonstrikce, zrychlení srdeční frekvence (Sympathicus) Utlumení Vasodilatace, zpomalení srdeční frekvence (Parasympathicus, inhibice sympathicu)

Nervový systém a jeho úloha v kontrole krevního tlaku Vasomotorické centrum Bilaterálně v retikulární formaci Sympathicus i parasympathicus Lze rozlišit 5 typických oblastí Vasokonstrikční oblast Projikuje do tr. sympathicus Vasodilatační oblast Inhibuje neurony vasokonstrikční oblasti Kardioakcelerační oblast Bilaterálně umístěné neurony projikující do tr. sympathicus Kardioinhibiční oblast Mediálně umístěné neurony projikující do n. vagus. Sensorická oblast Ncl. Solitarius, cestou n.IX. , n.X. a tr. Solitarius dostává informace z preso a chemoreceptorů

Kontrola vasomotorického centra z vyšších etáží CNS Výše položené oblasti retikulární formace Excitace i inhibice Hypothalamus Posterolaterální část- silná excitace Nclei. Anteriores- slabá excitace nebo inhibice. Korové oblasti Motorická korová oblast aktivuje vasokonstrikční a kardioakcelerační oblast. Orbitální kůra, hippocampus, gyrus cinguli Amygdala

Mechanismy rapidního zvýšení krevního tlaku 1.Konstrikce většiny arteriol Zvýšení periferního odporu zvýšení TK 2.Venokonstrikce Nábor krve z dilatovaných vén. Zvýší se žilní návrat Frank- Starlingův mechanismuszvýšení TK 3.Positivní inotropní efekt, chronotropní efekt Zvýšení srdečního výdeje a kontraktilní síly srdcezvýšení TK

Rychlost Regulace TK nervovým systémem 2x vyšší TK 5-10s Poloviční TK 10-40s absolutně nejrychlejší systém regulace

Konkrétní příklady okamžité regulace TK Zvýšení TK při svalové námaze Baroreceptorový reflex Chemoreceptorový reflex Síňové reflexy redukující dopad náhle zvýšeného krevního objemu Síňové reflexy působící na ledviny Bainbridgeův reflex Ischemická odpověď centrálního nervového systému Cushingova reakce

Zvýšení krevního tlaku při svalové námaze Svaly vyžadují enormní zvýšení průtoku krve Metabolická aktivita svalu+ hypoxie lokální vasodilatace Vasodilatace nestačí pokrýt potřeby svalu Neurony v primární motorické korové oblasti zároveň aktivují ve vasomotorickém centru mechanismy pro zvýšení krevního tlaku- 30-40% zvýšení TK 2x vyšší průtok krve kosterní svalovinou.

Nervový systém a jeho úloha v kontrole krevního tlaku

Baroreceptorový reflex Systém primárních, mechanických receptorů Jsou stimulovány roztažením stěny cév Reagují na změny v krevním tlaku více než na jeho stálou hodnotu. Jejich aktivita stimuluje vasodilatační a kardioinhibiční oblast a inhibuje oblasti antagonistické . Vyšší aktivita v těchto vláknech vede k bradykardii a snížení krevního tlaku.

Baroreceptorový reflex Křivka je nejstrmější v oblasti mezi 85 a 120mmHg středního arteriálního tlaku. Oblast ve které je potřeba krevní tlak nejčastěji reflexivně upravovat. To znamená že i malá změna tlaku vyvolá obrovskou změnu v počtu signálů procházejících vlákny z baroreceptorů do ncl. Solitarius.

Baroreceptorový reflex Po stisknutí obou carotid dojde k poklesu tlaku v sinus carotici, což vede k excitaci kardioakcelerační a vasokonstrikční oblasti zvýšení TK

Procentuální rozložení středního arteriálního TK u psa. Změny krevního tlaku u psa v průběhu dvou hodin spojené s běžnými denními úkony. Procentuální rozložení středního arteriálního TK u psa. Intaktní baroreceptory Denervované baroreceptory

Chemoreceptorový reflex Funguje na principu baroreceptorového, ale spouštěčem impulsů je snížený obsah kyslíku v krvi.

Síňové reflexy regulující objemové změny Ve stěnách obou síní jsou nízkotlakové receptory( low pressure receptors). Reagují především na změny objemu krve. Při transfuzi nadbytečné krve se podílejí na zmírnění dopadu hypervolémie na zvýšení TK. Transfuzí dodáme psovi 300 ml krve. Odebrané receptory Zvýšení krevního tlak (mmHg) Intaktní receptory 15 Baroreceptory 40 Barorereceptory i „low pressure receptory“ 100

Síňové reflexy aktivující ledviny Rozepnutí síní inhibuje sekreci ADH v hypothalamu a zároveň způsobí dilataci a. afferens oba tyto mechanismy vedou k většímu vylučování tekutiny močí.

Bainbridgeův reflex Zvýšení krevního tlaku v síni vyvolá zvýšenou srdeční frekvenci, což zabraňuje městnání krve v žilách.

Ischemická odpověď CNS Při nedostatečném zásobení vasomotorického centra okysličenou krví dojde k obrovské excitaci kardio-akcelerační a vasokonstrikční oblasti, což vede k obrovskému zvýšení krevního tlaku. Arteriální tlak vzroste při této reakci často až na nejvyšší ůroveň, jaké je srdce schopno dosáhnout.

Cushingova reakce Zvětšení tlaku mozkomišního moku utlačí mozkové tepny. Ischemie některých oblastí CNS vede ke zvýšení krevního tlaku nad úroveň tlaku liquoru a průtok mozkem se obnoví.

Co se tedy stane při rychlé změně polohy z lehu do stoje? Většina krve se působením gravitace přesune do dolních končetin a dojde k velkému snížení tlaku krve v carotidách, které vedou krev do mozku, což by mohlo způsobit synkopu. Reakcí, která vede k odvrácení tohoto stavu je snížení aktivity v nervových vláknech jdoucích z baroreceptorů do ncl. Solitarius. Vasokonstrikční a kardioakcelerační oblast jsou tedy méně inhibovány a antagonistické oblasti jsou méně stimulovány, což vyvolá reflektorické zvýšení TK.

Použitá literatura HALL, John Edward. Guyton and Hall: Textbook of medical physiology. Rebecca Gruilow, Michael Schenk. 12. Philadelphia : Saunders, 2011. 1091 s. ISBN 978-1-4160-4574-8.

Děkuji za pozornost