Deset pravidel pro lyžaře a snowboardisty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu
Řízení motorových vozidel
Trénink v tyčích Úvod Cílem závodního lyžování je co nejrychlejší projetí vytyčené trati, díky optimálně zvolené linii. Nejdůležitější předpoklady pro.
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
LYŽOVÁNÍ BEZPEČNÝ POHYB NA LYŽÍCH
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
Každý se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.
Bezpečnost na lyžích.
Tato prezentace byla vytvořena
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
126.1 Jednoduché křižovatky, pravidlo pravé ruky
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA Jízdní kolo. Milí žáci, předpokládám, že mezi vámi není nikdo, kdo by nerad jezdil na kole. Kolo je vaším pomocníkem při cestě za kamarádem,
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
1 Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dětské dopravní hřiště Liberec
zásady navrhování dopravních – silničních staveb
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Úlohy Horské služby  24-hodinová služba a pohotovost  provoz záchranných stanic HS  provázání na dispečinky HZS a ZZS  záchranné a pátrací akce v.
LYŽAŘSKÝ VÝCVIKOVÝ KURZ 17. LEDNA – 22. LEDNA 2016 SŠ Rokycany, Jeřabinová 96/III, Rokycany.
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní proud Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_13_Nebezpečí hor TÉMA SADY:
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz, Kamenný Přívoz 53, Kamenný Přívoz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
MOJE CESTA DO ŠKOLY Bezpečnost v silničním provozu
jen pro vnitřní potřebu
Charakteristika linie jízdy a výkonnost Autoři: Jörg Spörri, Josef Kröll, Ch. Schiefmüller, Erich Müler 2010 International Congress on Science and Skiing.
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Kinematika - příklady.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
NeRiskuj.
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Prázdniny bezpečnější
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
LYŽAŘSKÉ DESATERO 1. Ohleduplnost k jiným - Každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu. 2. Přiměřená rychlost - Každý.
Prázdniny bezpečnější
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
2018.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Přírodovědecká fakulta UJEP Katedra matematiky
Test lyžařských dovedností
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Deset pravidel pro lyžaře a snowboardisty LYŽAŘSKÉ DESATERO F.I.S Deset pravidel pro lyžaře a snowboardisty

1. Brát ohled na ostatní lyžaře a snowboardisty

Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.   Neohrožovat a nepoškozovat může znamenat nešermovat hůlkama správně nosit lyže nedělat si z lidí na sjezdovce slalom dát prostor dětem a začátečníkům atp.

2. Respektování značek

Každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.   Značky tam nejsou zbytečně zpomalujte s odstupem od značek značka může být hranicí mezi legálně x nelegálně při porušení značek jste v tom sami, zapomeňte na pojištění pozor na spadlé značky nebo provazy, nemusí být vidět atp.

3. Volba jízdní stopy

Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.   Při předjíždění tedy myslete na nepředvídatelný pohyb lyžaře před vámi sledujte směr a rychlost pohybu předjížděného pozor na nečekané zabrždění nepředjíždějte těsně na kraji sjezdovky hlídejte si záda, doporučuji průběžně zastavovat atp.

4. Předjíždění

Předjíždět se může shora nebo zespodu, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.   Shora nebo zespodu, zprava, zleva, jak na to oblouk zespodu je protažení oblouku zpět do kopce pozor na dlouhé rychlé oblouky, namusíte vidět šusaře shora dívejte se i do stran, nejen dopředu když vidíte lyžaře nebo snowboardistu, on vás vidět nemusí atp.

5. Vjíždění a rozjíždění

Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí pohledem nahoru a dolů přesvědčit, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.   Jak se tedy rozhlížet a rozjíždět podívejte se nahoru, jestli se někdo neřítí i zespodu můžete čekat rolbu nebo skútr rozjíždějte se plynule nejlépe u kraje sjezdovky pozor v zákrutách a na zlomech svahu, je tam špatně vidět u křížení sjezdovek nebo cest vždy zpomalte atp.

6. Zastavení

Každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.   Kde a jak se tedy vyhnout po pádu ihned sledujte, kdo jede shora nazouvejte a zouvejte se u kraje sjezdovky zastavujte vždy nad zlomem sjezdovky v zatáčce doporučuji zastavit na jejím vnějším okraji pozor na "trychtýřový" efekt v úzkých úsecích, nezastavujte tam nestůjte pod ledovýma plotnama nebo boulema atp.

7. Stoupání a sestup

Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.   Co nám jinak hrozí na trati se jezdci těžko uskakuje uprostřed vás nikdo nečeká, tomu odpovídá rychlost jejich jízdy při kraji choďte i pro ztracené věci po pádu vždy sledujte, kdo jede shora  

8. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy

Brát ohled na ostatní lyžaře a snowboardisty Každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit na dohled. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svým schopnostem, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, jakož i hustotě provozu.   Přizpůsobit zde znamená jako začátečník nejezděte na černou udržujte vzdálenosti, v jakých umíte zabrzdit když je mlha nebo hustě sněží, jeďte pomalu před zlomem nebo zatáčkou sjezdovky vždy zpomalte nezávoďte atp.

9. Chování při úrazech

Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.   Může se to stát každému z nás při nehodě se dotyčných zeptejte na jejich stav pozor na šokový stav zraněných, není objektivní zavolat horskou službu ještě nikomu neublížilo, i to je pomoc pokud si nejste jisti, sledujte základní životní funkce nezapomeňte vždy nejdříve nehodu označit skříženýma lyžema atp.

10. Povinnost prokázat se

Každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek, nebo účastník, ať odpovědný, nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.   Ano, je to tak, je to vaše povinnost vaše svědectví může poškozenému pomoci některá zranění se zjistí později, těžko pak něco dokážete ujetí od nehody se nevyplácí a je tvrdě postihováno neriskujte zkaženou dovolenou a vždy s horskou službou spolupracujte atp.

Na shledanou na prknech, která znamenají svět LYŽAŘSKÉ DESATERO F.I.S Na shledanou na prknech, která znamenají svět Pavel Mikoláš