Témata přednášky Sport a místo pohybových aktivit v životě zdravotně postiženého jedince, integrace Základní terminologie Organizace sportu zdravotně postižených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Advertisements

Požadavky k získání známky
Evropská charta sportu pro všechny Zdravotně postižené osoby
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Handicapovaní lidé a média
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Vývoj a „obsah“ sportu mentálně postižených
Taktická příprava Michal Lehnert.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Technická, taktická a psychologická příprava
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
„Adapted physical activity“
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Psychologie koučování
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Modely mentální retardace
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
 Paralympijské hry (zkráceně také para(o)lympiáda) jsou vícesportovní událostí určenou pro sportovce s trvalým tělesným, mentálním a senzorickým zdravotním.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
9. Tvorba individuálního plánu
1. APA – Zkratky Sportovní federace, asociace, výbory APA Svět – ČR
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Psychologie koučování
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Témata přednášky Sport a místo pohybových aktivit v životě zdravotně postiženého jedince, integrace Základní terminologie Organizace sportu zdravotně postižených s důrazem na sportovní (pohybové) hry Příklady některých her pro různé typy postižení

„Sport by se měl pro postiženého stát hybnou silou, která mu pomůže nalézt nebo obnovit vlastní vztah k okolnímu světu a tím ke svému uznání coby rovnocenného a plnoprávného občana“. (Gutmann, 1976)

Sport zdravotně postižených je výsledkem mnohých faktorů… Výsledek Gutmannových pokrokových představ o rehabilitaci osob s úrazy (tělesné, psychologické i sociální faktory). Docenění významu sportu a pohybové rekreace pro rozsáhlou skupinu lidí s různým typem postižení. Pochopení pro práva a problémy postižených.

? Proč

Zdůvodnění Postižení nemohou používat nebo požívat výhod a přínosu sportu podle I. článku Evropské charty sportu pro všechny (1975): „Každý jedinec má právo zúčastnit se sportu“. Vnitřní hodnota sportu pro samotné postižené. Odhodlání a motivace soutěžících je mohou dovést na vrcholovou úroveň. Sociální a psychologický efekt

Terminologie Vada (porucha) – ztráta nebo abnormalita psychické, fyziologické nebo anatomické struktury nebo funkce. Postižení – omezení nebo nedostatek schopnosti (jako důsledek poruchy) jednat či vykonat činnost způsobem nebo v rozsahu, považovaném pro člověka za normální. Handicap (oslabení) – je nevýhoda, znevýhodnění jedince, vyplývající z jeho poruchy či postižení, které pak omezuje nebo zabraňuje splnění určité normální role, která se od tohoto jedince očekává.

Jak to dnes vypadá….? V zemích Rady Evropy je 1 osoba z 10 nějakým způsobem postižená. Ve kterékoli populaci ve věku do 65 let je osm lidí ze sta postiženo, tj. jejich tělesné, smyslové nebo mentální funkce jsou sníženy o 30%. Více než polovina z nich – důsledek onemocnění, méně než 1/3 nehody. Procento dětí vyžadujících speciální výchovu a vzdělání roste každoročně o 3-5%.

Integrace Konečný cíl integrace je pro osoby postižené i nepostižené podobný: Tj. tvorba vhodných podmínek a příležitostí pro postižené osoby, odpovídající jejím potřebám a schopnostem.. Ustanovení klasifikace – vytvoření jedné třídy pro nepostižené a množství tříd pro osoby se sníženou funkční schopností.

Tv pro postižené v běžných školách Učitelé Tv – nová skutečnost – ve třídách budou mít 1-2 postižené děti.

Těžce zdravotně postižené ve speciálních školách Programy pro těžce postižené osoby. Tvorba užitečných aplikovaných aktivit. Sportovní subvence. Spolupráce mezi učiteli, fyzioterapeuty a sportovními instruktory. Podpora místním a regionálním sportovním programům.

Podle typu postižení lze v ČR sledovat činnost: Český svaz neslyšících sportovců Český svaz mentálně postižených sportovců Český svaz vozíčkářů Český svaz spastiků Český svaz zrakově postižených sportovců

Český svaz zrakově postižených sportovců (Czech Blind Sportsmen Association) – Unie zdravotně postižených sportovců (Handicap Sportsmen Union) ČPV – Český paralympijský výbor Czech Paralympic Committee – Národní sportovní svazy (atletika, plavání, lyžování, aj. ČSTV - Český svaz tělesné výchovy Czech Union for Sports Education ČSMPS, ČSNS, ČSS, a.j.

– International Paralympic Committee Český svaz zrakově postižených sportovců (Czech Blind Sportsmen Association) IPC – International Paralympic Committee IBSA – International Blind Sport Association

Sportovní hry - problémy Obvykle obtížná realizace z důvodu početního zastoupení účastníků v místě. Možná časově, materiálově nebo prostorově náročnější příprava nebo zajištění. Často velmi rozdílná úroveň osvojení požadovaných pohybových dovedností popř. ztížená kultivace těchto dovedností. Stále rezervovaný postoj (přístup) ze strany účastníků (problém škol).

„Vozíčkáři“ Asi nejlepší zajištění Skoro největší spektrum her Společensky a „intelektuálně“ nejdále. Často přímá zkušenost, využití „transferu“ dovedností. Široká škála her invazních, síťových, pálkovacích. Problémy s bezbariérovým přístupem.

Mentálně postižení Jednoduché aktivity (DPH, kopaná, lehké invazní hry). Nejde o vítězství jako o účast!!! Někdy obtížné osvojení pravidel jako i dovedností. Hrají dokud je to „baví“. Jediní, kteří nesoutěží v pravém slova smyslu.

Neslyšící Relativně dobré podmínky pro osvojení spektra dovedností. Ztížená komunikace během hry. Handicap přenášený z počátku intelektuálního učení – A TO VÝRAZNÝ.

Amputáři a spastici Velmi obtížně hodnotitelné a srovnatelné. Relativně široké spektrum aktivit – her. Účast na hře je podmíněna konkrétním typem postižení.

„Zrakáči“ Obtížné z hlediska orientace vůči prostoru, hracímu předmětu a účastníkům. Velmi specifické podmínky pro provozování byť jen příbuzných nebo podobných her. Množství specifických pomůcek. Nutná přítomnost vidící osoby.

Goalball, Rollball, Koulená, Vybíjená, Basketbal, Kombibal, Sálová kopaná

Goalball

Rollball

Vybíjená

Koulená

Kombibal

Basketbal

Literatura: KÁBELE, J. Sport vozíčkářů. Praha : Olympia, 1992. 197s. ISBN 80-7033-233-6 BUCHER, W. 1010 Spiel- und Uebungsformen fuer Behinderte (und Nichtbehinderte). Schorndorf : Verlag Hofmann, 1997, 210s. ISBN 3-7780-6303-0. BLÁHA, L., PYŠNÝ, L. Provozování pohybových aktivit zrakově handicapovanou populací. Ústí nad Labem : UJEP, 2000. ISBN 80-7044-323-5. Rada Evropy. Evropská charta sportu pro všechny: zdravotně postižené osoby.Štrasburk 1987. MŠMT, 1996. KARÁSKOVÁ, V., HANELOVÁ, Z. Pohybem k integraci osob se zdravotním postižením. Olomouc : FTK UP, 2002. ISBN 80-244-0535-0.