ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela
Projekce zrození moderní ženy do umění secesně-symbolistního hnutí
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
Pavel Kříž  Narodil se v Brně  Emigroval do Velké Británie a později do Kanady kde roku 1988 vystudoval univerzitu ve Vancouveru  Počátkem.
Vztahy mezi Čechy a Němci
Leoš Janáček.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Claude Monet - Imprese.
Alfons Mucha Název školy
První reklama v Československu?
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Česká secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
TÉMA: R.B: Se narodil v roce 1584 a zemřel v roce 1665, zemřel v 81 letech, to byl na tu dobu vysoký věk. G.R: Narodil se v roce 1590 a zemřel v roce.
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
Wilhelm Conrad Röntgen
Adolf Hitler.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká secese a Alfons Mucha
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
VLADIMÍR JURJEVIČ VOLEGOV *
Gotická kultura.
Bratři Čapkové.
Český spisovatel, novinář,
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Secese.
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Umělecké slohy a moderní umění 6. Romantismus a Secese
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Secese Berenika Králíková.
Užité umění po 2. světové válce
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Umělecké směry 19. století
Narodil se na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vojtěch Hynais.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Dej 2 Secese Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÉ ZEMĚ.
William Shakespeare.
Alfons Mucha Narozen:24.července v Ivančicích Zemřel:1939 v Praze.
Tomáš Garrigue Masaryk
Čeští typografové 20. století
SECESE.
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
Nela Sováková, Johana Černá
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Národní obrození Michaela Tarabová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Secese - malířství Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Wilhelm Conrad Röntgen
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
ALFONS MARIA MUCHA.
Křivonosková Kateřina

Transkript prezentace:

ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní i jiné obaly na cigarety i čokolády. A ještě mnoho dalších věcí, včetně známých obrazů - jaro, léto, podzim a zima. Byl to prostě světák, pro kterého nebylo nic tabu. Slovanskou epopej tvoří 20 monumentálních pláten, na nichž jsou zachyceny výjevy z dějin českého národa a z dějin dalších slovanských národů...

Alfons Mucha

Narodil se 24. 7. 1860 na Moravě v městě Ivančice Narodil se 24. 7. 1860 na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo malování. Pracoval také na dekorativních malbách na více místech Moravy, hlavně ale v divadlech. V roce 1879 se přestěhoval do Vídně, aby spolupracoval s vídeňskou divadelní společností a tam dokončil své umělecké vzdělání. Když v roce 1881 oheň zničil všechny obchodní místnosti jeho zaměstnavatele, vrátil se na Moravu a pracoval dále nezávisle na různých dekorativních a portrétních malbách. Později si ho najal hrabě Karl Khuen Belassi z Mikulova pro výzdobu hradu Hrušovany a byl výzdobou tak ohromen, že souhlasil se sponzorstvím Muchova dalšího vzdělávání na Akademii výtvarných umění v Mnichově a Paříži. Zde získal v roce 1897 zakázku na plakát pro Theatre Sarah Bernhardt, který ho proslavil.

Ivančice na Moravě, rodiště Alfonse Muchy Alfons Mucha s rodinou.

Mucha se stal známým jako umělec užitého umění, kromě plakátů tvořil návrhy vinět na láhve, čokolády, sušenky, cigarety, maloval návrhy jídelních menu, kalendářů a také dekorativních zástěn. Když se Československo po první světové válce stalo nezávislé, vytvořil Mucha první poštovní známky, bankovky a další vládní dokumenty nového státu. Mnoho let pracoval na svém mistrovském díle, jímž se stala jeho Slovanská epopej, série obrovských obrazů zobrazujících dějiny slovanských národů. Toto dílo věnoval v roce 1928 městu Praze. O vytvoření tohoto obrovského díla snil od mládí. Hned když Němci v roce 1939 napadli a obsadili Československo, byl Alfons Mucha okupanty zatčen a vyslýchán. Ze stresu tohoto zatčení se již nikdy úplně nezotavil. Zemřel v Praze dne 14. července 1939 v důsledku zápalu plic a je pohřben na hřbitově na Vyšehradě. Posledním jeho obrazem je přísaha svazu Slovanů.

Fotografie

Šperky

Porcelán

Bankovky

Sklo

Potisk na sametu

Vitráže

Tehdejší známky a pamětní mince současnosti.

Současné umístění epopeje na zámku v Moravském Krumlově.

KONEC