Dříve? - původně IDE/ATA pro harddisky - CDROM využívaly vlastní rozhraní - vysoká výkonnost a univerzálnost IDE/ATA - potřeba využití rozhraní pro další.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
Síťové karty, parametry
Tato prezentace byla vytvořena
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Základní hardware počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Periferní zařízení ATA vs. SCSI Petr Plachý
Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.
Porovnání implementací protokolu D.A.L.I
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
ZÁKLADNÍ DESKA.
Fyzikální experiment a PC
Sběrnice.
Průmyslová komunikace
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2011/2012 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Počítače VII - sběrnice
Rozhraní PC.
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_169
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Zábavná matematika.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Informační a komunikační technologie
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Násobení a dělení desetinných čísel
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Sběrnice a přerušení.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.
Rozhraní pevných disků
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 6 PC TECHNIKA Obor:Elektrikář.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Adresace paměti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Dříve? - původně IDE/ATA pro harddisky - CDROM využívaly vlastní rozhraní - vysoká výkonnost a univerzálnost IDE/ATA - potřeba využití rozhraní pro další zařízení

ATAPI - struktura příkazů ATA – nevhodná - pro připojení jiného IDE zařízení vzniká ATA Packet Interface - připojení na standardní IDE kabel jako ATA

- ATAPI ovladač umístěn do paměti před tím, než může být přistupováno k zařízení - příkazy pro ATAPI posílány v paketech - přenosy používají PIO a DMA režimy - konfigurace master slave

- konektor má stále 40 vývodů - od přenosové rychlosti 66MB/s se musí použít kabel s 80 vodiči (každý druhý uzemněný) - ATAPI pracuje s 32-bitovou logickou adresou

RežimPřenosová rychlost MB/s PIO 0 (IDE-ATAPI)3,3 PIO 1 (IDE-ATAPI)5,22 PIO 2 (IDE-ATAPI)8,33 PIO 3 (ATA2)11,1 PIO 4 (ATA2)16,6 SW DMA 0 (ATA)2,1 SW DMA 1 (ATA)4,2 SW DMA 2 (ATA)8,3 MW DMA 0 (ATA)4,2 MW DMA 1 (ATA-2)13,3 MW DMA 2 (ATA-2)16,7 UDMA 0 (ATA2)16,6 UDMA 1 (ATA/ATAPI-4)25 UDMA 2 (ATA33; ATA/ATAPI-4)33,3 UDMA 3 (ATA/ATAPI-5)44,4 UDMA 4 (ATA66; ATA/ATAPI-5)66,6 UDMA 5 (ATA100; ATA/ATAPI-6)100 ?UDMA6? (ATA133)133