Průmyslové vlastnictví a Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze Roving workshop Disseminating IP knowledge in universities, Industrial.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Turistická oblast Jeseníky a Euroregion Praděd Konference v Ostravě,
ECVET v Programu celoživotního učení
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliografická a rešeršní činnost
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Citace, citování Plagiátorství
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Diplomový seminář úvodní přednáška
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Báze Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze Poslední aktualizace: 20. března 2014.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Krzysztof Murawski ProQuest Vladimír Karen Albertina icome Praha s.r.o. Bibliotheca Academica UTB Zlín.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Vzdělávání bez omezení … vzdělávání po internetu Radek Hořeňovský, Capital Consulting Capital Expert E-learning jako nástroj.
Šedá literatura Zuzana Janušová.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Patentové informace o nových technických řešeních Miroslav Paclík ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ
Novinky v oblasti ochrany průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví Praha,
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Ochrana duševního vlastnictví a design
Současný stav organizace sympozia BOBCATSSS 2007 Linda Skolková Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Kontakt:
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Studijní program Ošetřovatelství
Prezentace Diplomatické akademie.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pravidla citování v absolventské práci
Transkript prezentace:

Průmyslové vlastnictví a Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze Roving workshop Disseminating IP knowledge in universities, Industrial Property Office of the Czech Republic, 2-3 December 2009 Richard Papík, Peter Pálka & Linda Jansová Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze

Zařazení problematiky průmyslového vlastnictví do výuky Z historie: soustava vědeckých, technických a ekonomických informací (VTEI) x jednotná soustava knihoven odraz v členění výuky na katedře knihovnictví, od 1966 katedře knihovnictví a vědeckých informací návaznost na směry FID (Fédération Internationale de Documentation, dnes součástí IFLA – International Federation of Library Associations and Institutions) 3. 12. 2009

Příklady z historie 1967/1968 3. 12. 2009

Příklady z historie 1969/1970 3. 12. 2009

Dotazníkový průzkum Zahrnutí problematiky průmyslového vlastnictví do výuky na ÚISK zaměřen učitele a doktorandy působící na ÚISK využití formuláře v rámci systému Google Docs (Google Spreadsheets) http://www.tinyurl.com/prumyslove-vlastnictvi oslovení potenciálních respondentů: osobně (hromadně – schůze ÚISK 9. 11. 2009) prostřednictvím interních elektronických konferencí možnost vyplnit dotazník od 10. do 18. 11. 2009 3. 12. 2009

Podoba dotazníku 3. 12. 2009

Podoba dotazníku 3. 12. 2009

Výsledky přímo prostřednictvím formuláře získáno šest odpovědí, další čtyři odpovědi/reakce e-mailem nebo osobně 3. 12. 2009

Výsledky PhDr. Jitka Hradilová: relevantní předměty: Historie a současný vývoj informační a komunikační politiky EU (Projekt Jean Monnet) 2004/2005, 2005/2006 Informační toky EU 2007/2008 Information and communication policy of the European Union (program ERASMUS) 2008/2009, 2009/2010 o co se konkrétně jedná: „Téma průmyslového vlastnictví se vyskytovalo v rámci praktického cvičení ve vyhledávání na legislativním portálu EU EUR-Lex (právo podniků - práva k duševnímu vlastnictví) a v práci s tezaurem EUROVOC (deskriptory: evropský patent, Evropský patentový úřad, patentové právo, evropská značka - European trade mark)“ odborné příspěvky: Průvodce informačními zdroji Evropské unie, Elektronické texty ÚISK 3. 12. 2009

Výsledky Mgr. Pavla Kovářová: relevantní předměty: Zneužitelné osobní informace na internetu 2009/2010 o co se konkrétně jedná: „bezpečnost informací, s ohledem na průmyslové vlastnictví zneužívání grafické podoby webových stránek společností včetně jejich log apod., zneužívání dobrého jména společnosti k získání důvěry u potencionálních obětí“ odborné příspěvky: příspěvek na konferenci Infokon (2007) - - výše uvedené informace + průmyslová špionáž přes internet 3. 12. 2009

Výsledky Mgr. Petra Sluková: relevantní předměty: Speciální informační fondy /dříve s Richardem Papikem/ a Světový informační průmysl /výuka VOŠ Valmez/ o co se konkrétně jedná: „Teoretické vysvětlení myšlenky ochrany průmyslového vlastnictví. A pak charakteristika jednotlivých oblastí /patent, známka, vzor../ s nácvikem vyhledávání v národních a zahraničních /WIPO/ databázích. Pochopení a orientace v MPT.“ 3. 12. 2009

Výsledky Doc. PhDr. Rudolf Vlasák: relevantní předměty: Informační politika každý rok v zimním semestru o co se konkrétně jedná: „základy průmyslového práva včetně legislativy a hlavních institutů tohoto práva (ne databáze a klasifikace)“ odborné příspěvky: vedení a oponentury diplomových prací k dané tematice 3. 12. 2009

Výsledky Mgr. Linda Jansová (dříve Skolková): relevantní předměty: Citování on-line informačních zdrojů 2007/2008 (výběrový seminář) Řízené slovníky, jejich poslání a tvorba na příkladu tezauru 2008/2009 (výběrová přednáška, ve spolupráci s Peterem Pálkou) o co se konkrétně jedná: „zmínka o citování patentových dokumentů, spolupráce s ÚPV při realizaci výběrové přednášky v souvislosti s připravovanou revizí Lokarnského třídění“ odborné příspěvky: zpráva ze semináře konaného na ÚPV - Ochrana průmyslových vzorů z pohledu Kanady a Velké Británie - http://knihovna.nkp.cz/knihovnaplus92/skolk.htm 3. 12. 2009

Výsledky Peter Pálka: relevantní předměty: o co se konkrétně jedná: Metodologie vědy 2007/2008, 2008/2009 a 2009/2010 o co se konkrétně jedná: „v předmětu Metodologie vědy (Methodology of Science) se zmiňuji o autorských právech, průmyslových právech, objevech, vynálezech, patentech, prioritě, licencích“ 3. 12. 2009

Výsledky Richard Papík: relevantní předměty: o co se konkrétně jedná: Rešeršní strategie pro vědu a výzkum (původní název: Rešeršní strategie a vyspělé metody informační podpory vědy) každoročně v zimním semestru Speciální informační fondy a služby každoročně v letním semestru Úvod do informačních studií o co se konkrétně jedná: seznámení s rešeršními systémy národními a mezinárodními v oblasti patentů a ochranných známek a praktické rešerše, průmyslové vlastnictví v souvislosti s konkurenceschopností, exkurze s přednáškou na ÚPV, zvané přednášky v rámci výuky odborné příspěvky: příspěvky v časopise Národní knihovna, příspěvky na konferencích (např. CS Online, INSOURCE 2008) 3. 12. 2009

Výsledky Vladimir T. Borovansky: absolvent a příznivec ÚISKu, působil na Arizona State University, v níž po řadu let fungovala tzv. Patent Depository Library – V. Borovansky byl styčným důstojníkem (liaison) pro tuto oblast, účastnil se také konferencí PTO ve Washingtonu dále vyučoval dva kurzy (jeden z nich byl určen pro Library & Information School), do nichž byly zahrnuty mj. patentové informace a informace související s copyrightem a ochrannými známkami 3. 12. 2009

Výsledky Vyšší odborná škola informačních služeb: úzká spolupráce s ÚISK modul Specializované informační systémy: 2 hodiny týdně, zakončeno testem pro studenty 3. ročníku VOŠ – specializace Služby knihoven) vyučuje Dobroslav Pičman z ÚPV obsah: principy patentoprávní ochrany, evropské patentové právo, české patentové právo, práce knihovny Úřadu, zpracování patentů, uchovávání a vyhledávání 3. 12. 2009

Příklady otázek ze státních závěrečných zkoušek Jaké rozlišujeme druhy patentových rešerší? Pohovořte o selekčních jazycích patentových systémů. Jaká jsou specifika vyhledávání v patentových bázích dat? 3. 12. 2009

Vysokoškolské kvalifikační práce na ÚISK a průmyslové vlastnictví ISDP – Informační systém diplomových prací (používán od roku 2000), http://isdp.alstanet.cz/ vyhledávání mj. podle klíčových slov – k 30. 10. 2009 20 klíčových slov z oblasti průmyslového vlastnictví 15 kvalifikačních prací spojených s průmyslovým vlastnictvím (vyhledány ještě dvě další více zaměřené na jiné aspekty duševního vlastnictví) z toho devět diplomových prací, pět rigorózních prací, jedna disertační práce (tématu se dotýká okrajově) na dalších snímcích přehled prací podle klíčových slov 3. 12. 2009

Duševní vlastnictví 3. 12. 2009

Mezinárodní patentové třídění 3. 12. 2009

Niceské třídění 3. 12. 2009

Obchodní známky 3. 12. 2009

Patentová literatura 3. 12. 2009

Patentové citace 3. 12. 2009

Patentové dokumenty 3. 12. 2009

Patentové právo 3. 12. 2009

Patentové rešerše 3. 12. 2009

Patentové úřady 3. 12. 2009

Patenty 3. 12. 2009

Právo duševního vlastnictví 3. 12. 2009

Právo průmyslového vlastnictví 3. 12. 2009

Průmyslově právní informace 3. 12. 2009

Průmyslové vlastnictví 3. 12. 2009

Průmyslové vzory 3. 12. 2009

Trademark Explorer (databáze) 3. 12. 2009

Užitné vzory 3. 12. 2009

Vídeňské třídění 3. 12. 2009

Vynálezy 3. 12. 2009

Příbuzné oblasti téma průmyslového vlastnictví se vyskytuje i v řadě dalších prací spojených s tématem informačního průmyslu, informační politiky, competitive intelligence atd. 3. 12. 2009

Historická zajímavost diplomová práce z roku 1965: BRODSKÁ, Jaroslava. Zpracování patentové literatury v oboru papírenském. 1965. 73 s. Univerzita Karlova v Praze, katedra knihovnictví a vědeckých informací. Vedoucí práce Antonín Derfl. 3. 12. 2009

Uplatnění absolventů odborní i vedoucí pracovníci na ÚPV zaměstnanci patentových a známkových kanceláři odborníci v oblasti informační podpory výzkumu a vývoje (včetně komerční sféry) 3. 12. 2009

Prague Summer Seminar pořádán každoročně pro studenty a informační pracovníky a knihovníky z USA od roku 2002 každoročně jedenkrát se seminář konal v prostorách ÚPV z přednášejících: Ing. Miroslav Paclík (ÚPV) PhDr. Jana Pavková (ÚPV) Mgr. Hana Churáčková (ÚPV) Ing. Bohumil Boček (Medistyl s.r.o., dříve zastupoval v ČR a SR firmu Derwent Ltd.) 3. 12. 2009

Spolupráce s Úřadem průmyslového vlastnictví ČR (ÚPV) exkurze pro studenty zvané přednášky expertů z ÚPV na ÚISK monografie Průmyslově právní informace (autor K. Čada) – vydána ve vydavatelství UK – v Karolinu v roce 2002 oponentury kvalifikačních prací, např. diplomová práce Průmyslové právo a patentové rešerše autorky Lenky Tvrdé (2003); oponentka Marie Pičmanová (ÚPV) Diplomová práce Bezplatně přístupné databáze průmyslově právních informací na Internetu autorky Lindy Lopezové (2002); oponent Karel Čada (ÚPV) 3. 12. 2009

Spolupráce s Úřadem průmyslového vlastnictví ČR (ÚPV) konzultační činnost (Peter Pálka, Linda Jansová (Skolková)): revize Lokarnského třídění praktická část výběrové přednášky Řízené slovníky, jejich poslání a tvorba na příkladu tezauru realizované v zimním semestru 2008/2009 přednáška Indexing Languages – Development and Maintenance v rámci setkání Pilot Group of the Ad hoc Group of the Locarno Union (březen 2009) 3. 12. 2009

Příklad výstupů – tezaurus na téma hudební nástroje 3. 12. 2009

Příklady odborných akcí spolupořádaných ÚISK Jinonické informační pondělky: pořádány každé pondělí v semestru přednášky na různá témata, mj. i průmyslového vlastnictví, např. přednáška Mgr. Lindy Lopezové Bezplatně přístupně databáze průmyslově právních informací na internetu (2004) aktuální program viz web ÚISK: http://uisk.ff.cuni.cz/listing.do?categoryId=1493 3. 12. 2009

Příklady odborných akcí spolupořádaných ÚISK konference IKI IKI = Informace, konkurenceschopnost, inovace IKI 2008 – mj. příspěvek PhDr. Jany Pavkové (ÚPV) Užití průmyslově právní ochrany jako strategického prostředku 19. ledna 2010 již 3. ročník podrobnosti viz konferenční web: http://cisvts.cz, sekce Konference IKI BOBCATSSS 2007: mezinárodní studentské sympozium, více než 400 účastníků řada příspěvků zaměřených na competitive intelligence (viz program: http://www.bobcatsss.org/BOBCATSSS_PROGRAMME.PDF) 3. 12. 2009

Elektronické studijní texty dostupné na adrese http://texty.jinonice.cuni.cz (nutné přihlášení) návaznost na výukový CD-ROM z roku 2001 Informační studia a knihovnictví v elektronických textech I. dílčí zmínky o průmyslovém vlastnictví, např.: Vyhledávání informací v databázích zaměřených na chemii (PhDr. Lucie Šerá) Informační politika (doc. PhDr. Rudolf Vlasák) Průvodce informačními zdroji Evropské unie (PhDr. Jitka Hradilová) 3. 12. 2009

Projekt Pražská síť podpory elektronického vzdělávání ÚISK jako spoluřešitel výstupy dostupné na adrese http://pspev.cvut.cz/ mj. kurzy: Patenty a jejich klasifikace (PhDr. Martina Franklová) Ochranné známky, registrace a základní zdroje informací (Mgr. Bohdana Průchová) 3. 12. 2009

Možnosti další spolupráce s ÚPV v oblasti přípravy studijních textů s dalšími aktéry v oblasti průmyslového vlastnictví … 3. 12. 2009

        Závěrem přestože nejsme technickou školou, všichni absolventi bakalářského i magisterského studia odchází do praxe minimálně s povědomím o problematice průmyslového vlastnictví a jeho informačních zdrojů 3. 12. 2009

Závěrem studenty se snažíme vzdělávat v duchu dvou citátů: When I want to discover something, I begin by reading up everything that has been done along that line in the past - that's what all these books in the library are for. I see what has been accomplished at great labor and expense in the past. I gather data of many thousands of experiments as a starting point, and then I make thousands more. Thomas Alva Edison Knowledge is of two kinds: we know a subject ourselves, or we know where we can find information upon it. Samuel Johnson 3. 12. 2009

Kontakty Richard Papík richard.papik@ff.cuni.cz Peter Pálka peter.palka@ff.cuni.cz Linda Jansová linda.jansova@ff.cuni.cz 3. 12. 2009

Děkujeme za pozornost! 3. 12. 2009