strukturalismus (F. de Saussure, C. Lévi-Strauss)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální analýza uměleckého díla
Advertisements

JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie
Metodologie historického výzkumu volného času
Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti.
Úvod do sociální a kulturní antropologie
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Psychický stav,
Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Sociální konstruktivismus
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
PER – Burgetová Zuzana.  Jak vybrat vedoucího týmu.  Profil vedoucího týmu  Složení týmu  Co vede ke špičkovému výkonu týmu  Rozdíl mezi skupinou.
Rozdíly mezi osobnostmi
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Schopnosti Pavel Šuranský.
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Alternativní a augmentativní komunikace
Databázové modelování
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Psychologie osobnosti
Atomární (nomenklaturní) teorie významu - REKAPITULACE
Strukturalismus a jeho pohled na dějiny KARKOŠ, C4B.
Základní principy geografického výzkumu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Psychologické aspekty zdraví
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Základní pojmy v automatizační technice
Sociologie ?.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
= prostředek lidské komunikace
Vztahy geografie k ostatním vědám
1. PREZENTACE ZE ZÁKLADŮ TEORIE HROMADNÉ DOPRAVY Základní pojmy Ondřej Kališ
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Mentální reprezentace
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ekonomika – základní pojmy.
Sociologie pro SPP/SPR
Ideologie v digitálních hrách
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecné poučení o jazyce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Jazyk.
Témata kognitivní psychologie
Novoplatonismus.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

strukturalismus (F. de Saussure, C. Lévi-Strauss)

Ferdinand de Saussure – základy strukturální lingvistiky Kurs obecné lingvistiky – paradigmatické základy strukturalistického přístupu - inspirace Durkheimem, zvláště v chápání jazyka jako společenského faktu se všemi důsledky, jež z toho plynou – je kolektivní reprezentací, je nadindividuální, má utlačivou sílu - jazyk je význačný znakový systém i sociální jev, proto výklad jeho strukturální analýzy umožňuje přesahy k analýze společenských jevů jako sémiotických faktů

základní pojmy řeč = nejvýznamnější společenské komunikační médium řeč má dvě komponenty: jazyk a mluvu (langue a parole) jazyk je systém znaků, kód, kolektivní a musíme ho respektovat; mluva je materiální aplikace jazyka; individuální, projevem naší vůle Řeč je výsledkem spojení souboru pasívních kolektivních pravidel (konvencí) a aktivních individuálních výkonů mluvy. Zatímco používáním jazyka se všichni mluvčí podílejí na jeho existenci (1+1+1+1...= I), tak mluvu je nutné považovat za souhrn jednotlivých případů, je materiální souborem toho, co lidé říkají (1+1´+1´´+1´´´+...)

jazyk - je systém znaků s jednotou smyslu a akustického obrazu - je sociální institucí – znakový systém srovnatelný s písmem, symbolickými rituály, zdvořilostními formami, vojenskými signály apod. - je ze společenských znakových systémů nejdůležitější, protože většinu ostatních prostupuje a do značné míry umožňuje -je reprezentován písmem: jazyk a písmo jsou dva odlišné znakové systémy, přičemž druhý existuje výlučně proto, aby reprezentoval první. sémiologie (nebo sémiotika) = věda, která studuje znakové systémy lingvistika = sémiologie jazyka

jazykový znak - nesjednocuje věc a jméno, ale pojem a akustický obraz - akustický obraz není materiální zvuk, něco čistě fyzického, ale psychický otisk tohoto zvuku - slovo „tree“ [tri:] značí pojem strom; pojem strom odpovídá nějaké empirické entitě stromu - znak je psychická jednotka, spojení zvukové a konceptuální představy - akustický obraz = označující; pojem = označované

vlastnosti znaku arbitrárnost - svazek sjednocující označující a označované je arbitrární; idea českého slova pes není se sledem hlásek p-e-s, který jí slouží jako označující, spjata žádným vnitřním vztahem; stejně dobře by ji mohl zastupovat libovolný jiný sled, jak to dosvědčují rozdíly mezi jazyky; ne/proměnlivost - jestliže se ve vztahu k ideji, kterou zastupuje, jeví označující jako libovolně zvolené, pak ve vztahu k jazykovému společenství, které ho užívá, libovolné není, je dané.

zákony v lingvistice - jde o pravidla spíše než o zákony - synchronní jev, že v češtine existují tři rody – mužský, ženský a střední – je sice všeobecné pravidlo, ale není to zákon, který by dodržování těchto rodů silou vnucoval - v diachronii jsou změny spíše vynucené, např. když se přestane používat některá gramatická forma (přechodníky) nebo slovo, tak tomu nelze nijak zabránit, ale nejedná se o všeobecný jev, vždy se tato změna týká konkrétní individuální skutečnosti a nelze předvídat, jestli to bude platit i v jiných případech problém identity a distinkce jednotky jazyka, mluvy i písma jsou relační, diferenční. Necharakterizuje je totiž, jak by se dalo předpokládat, jejich vlastní pozitivní kvalita, ale prostě jen skutečnost, že se mezi sebou nesměšují.

vnitřní dualita všech věd operujících s hodnotou - každá věda zabývající se hodnotou (ekonomie, lingvistika, sociologie), by měla rozlišovat osu současného, která představuje vztahy mezi koexistujícími věcmi, z níž je veškeré působení času vyloučeno, a osu následného, na níž nelze nikdy uvažovat víc než jednu věc najednou, kde však jsou umístěny všechny věci osy první spolu se svými změnami. - partie šachů jako metafora fungování jazyka

Claude Lévi-Strauss – strukturální etnologie Cílem strukturální analýzy je systematické využití binárních protikladů (nahý/oblečený, syrový/vařený) při odhalování hlubinných schémat ukrytých pod manifestními jevy - za rozmanitostí kultur se skrývají více či méně univerzální schémata, které lze odhalit pouze strukturální analýzou - východiskem analýzy jsou skutečnosti z oblasti sexuality, příbuzenských vztahů, umění nebo kuchyně tak, jak jsou žity a jak jsou pozorovatelné v každodenním životě; jde postižení - např. v podobě vyjádřitelné i v matematických pojmech - sítě vztahů, na nichž se zakládá jejich celkový smysl - proč při pohřebním obřadu zpívají zpěváci v maskách? - trojnásobná hra opozic: život-smrt, zpěv-nezpěv, vzduch-země - myšlení přírodních národů – intelektuální kutilství oproti modernímu intelektuálnímu inženýrství