Zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Kariérové poradenství
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Volba povolání.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Řízení a plánování kariéry
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_1F Škola:
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Pedagog.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Příručka pro zaměstnavatele K projektu OPR LZ 3.1 Aktivizační a vzdělávací centrum

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením – příručka pro zaměstnavatele Výstup projektu OPR LZ 3.1 Aktivizační a vzdělávací centrum, realizace v letech 2005-2007 Návaznost na projekt Transition from School to Work (Přechod škola – povolání) řešený v rámci iniciativy EQUAL v letech 2002-2005

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením – příručka pro zaměstnavatele Zdůvodnění: Proces integrace/inkluze zasahuje do řady oblastí společenského soužití Je to i sféra zaměstnanosti, jejíž součástí je socializace znevýhodněných osob do pracovního procesu Poradenské služby v oblasti profesního poradenství jsou nezbytnou podmínkou pro zlepšení vstupu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na trh práce

Aktivizační a vzdělávací centrum projekt OPR LZ 3.1 Cíle projektu: Vytvořit nové možnosti dalšího vzdělávání žáků s mentálním, event. s tělesným a mentálním postižením, kteří ukončili základní vzdělání, vzhledem ke zdravotnímu postižení však nepokračují ve studiu Zlepšit informovanost zaměstnavatelů o výše uvedeném okruhu žáků

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením – příručka pro zaměstnavatele Obsah příručky: Zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Výzkum, vývoj, teorie a praxe Specifika v zaměstnávání osob s mentálním postižením. Příklad z praxe Zácvikové kurzy v Aktivizačním a vzdělávacím v centru

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením Výzkum, vývoj, teorie a praxe Marie Vítková Obsah 1. kapitoly Model podporovaného zaměstnávání Přechod osob s mentálním postižením ze školy do profesního života Pracovní uplatnění žáků s mentálním postižením v Německu Výběr profese s ohledem na tělesné postižení Analýza přechodu ze školy do povolání neslyšících a sluchově postižených v Rakousku Analýza podmínek pracovního uplatnění osob s těžkým zrakovým postižením Managment kvality na přechodu škola - povolání

Model podporovaného zaměstnávání Jan Šiška Význam práce pro člověka s postižením: Poskytuje ekonomickou nezávislost Pozitivně ovlivňuje sebeurčení člověka Status být zaměstnán ovlivňuje postoje společnosti k osobám s postižením Pracovní místo v integrovaném prostředí je prostředkem pro vytváření sociálních interakcí Zaměstnání je jedním z klíčových aspektů dosažení statusu dospělosti

Model podporovaného zaměstnávání Je pružný systém podpory osob s mentálním postižením k zaměstnání v integrovaném prostředí Podpora se poskytuje jak jedinci s handicapem, tak jeho zaměstnavateli Přínosem je nejen zácvik pracovníka, ale i koordinace zájmů, potřeb, schopností a dovedností pracovníka s požadavky zaměstnavatele

Model podporovaného zaměstnávání Efektivnost programu: Pracovník se zacvičuje přímo na pracovišti Kromě vlastního zácviku si osvojuje Sociální dovednosti potřebné pro styk se spolupracovníky Vyjadřování potřeb a zájmů Rozvíjení interpersonálních vztahů na pracovišti Hygienické návyky, dochvilnost, zvýšení sebedůvěry

Přechod osob s mentálním postižením ze školy do profesního života Konrad Bundschuh Přechod mládeže a dospělých osob s mentálním postižením do profesního života je třeba podpořit pedagogickými nabídkami založenými na principech: Sebeurčení a autonomie Participace Individualizace Kvalita života

Přechod osob s mentálním postižením ze školy do profesního života Důsledky pro školu: Školní příprava na pracovní život nemůže probíhat nezávisle na jiných životních oblastech (bydlení, volný čas, rodina) Profesní život představuje důležitý přínos ke zvládnutí života Jedná se o proces rozvoje osobnosti na bázi nezávislého vlastního utváření života a seberealizace v sociálních vztazích ve společenství s jinými lidmi

Pracovní uplatnění žáků s mentálním postižením v Německu Reiner Trost Koncepce pro přechod ze školy pro mentálně postižené do povolání: Diskuse ke koncepci a její místo ve škole Dialog s rodiči a rodinou Příprava na život po skončení školy Vzdělání a kvalifikace (praktika) Plánování soustředěné na žáka Vybudování regionálních struktur kooperace Zajištění kvality managmentu

Výběr profese s ohledem na tělesné postižení Marie Vítková Profesní orientace žáků s tělesným postižením se prolíná celým edukativním procesem od základní školy Je náročnou záležitostí a patří do kompetence Žáků Rodičů Školy Příslušných společenských institucí

Výběr profese s ohledem na tělesné postižení Úkoly školy: Vytváření předpokladů pro možnost správného rozhodování při volbě povolání – konfrontace požadavků vybrané profese a předpokladů žáka vzhledem k jeho zdravotnímu stavu – postižení Vytváření speciálních výukových podmínek pro zvládnutí požadavků zvoleného oboru (rehabilitace) Poskytnutí širokých možností k rozvoji zájmu a sklonů žáků využitelných při řešení profesních otázek Dbát na vytváření předpokladů pro vytrvání ve zvoleném oboru

Výběr profese s ohledem na tělesné postižení Kategorie povolání Složitými problémy se jeví otázky týkají se vztahu jednotlivých druhů činností a povolání k postižení a k osobnosti postiženého Vztah druhu povolání k osobnosti postiženého je určen změněnými schopnostmi a z nich vyplývajících osobnostních vlastností Fyzické a psychické schopnosti pak ovlivňují výkony postiženého v celku i v jednotlivých fázích a složkách Takto ovlivněné výkony postiženého jsou zpravidla kritériem jeho úspěšnosti a vhodnosti při té které činnosti

Specifika v zaměstnávání osob s mentálním postižením Specifika v zaměstnávání osob s mentálním postižením. Příklad z praxe Rudolf Doležel Zvláštnosti osob s mentálním postižením Profesní příprava a alternativní možnosti profesní přípravy Sociální aspekty pracovní integrace Charakteristika sociálních služeb ve smyslu poradenství při vstupu na trh práce Vliv informovanosti na přístup zaměstnavatelů k zaměstnávání osob se zdravotním postižením Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením

Zácvikové kurzy v Aktivizačním a vzdělávacím v centru Rudolf Doležel Osnovy pomocných knihařských a kartonážních prací Osnovy pomocných prací při správě objektu a domácí údržbě Osnovy pomocných prací v prádelnách Osnovy pomocných prací v kuchyni Osnovy pro zácvik pomocných prací při ekologické demontáži Osnovy pomocných prací v ovocnářské a zelinářské zahradě Osnovy pomocných prací při výrobě papírových briket