Organizace ochrany přírody v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Den Země – svátek planety
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Potravní vazby rostlin a živočichů
DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Domácí ekologie – pitná voda
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Význam hub a mechů v ekosystému
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Podle české legislativy
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Chráněná území České republiky
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Stavba těla hub, rozmnožování
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Ochrana přírody.
Česká republika: hospodářství, zemědělství
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Anotace: Česká republika: vodstvo a ochrana životního prostředí Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup:
Česká republika: podnebí, půdy, ochrana životního prostředí
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Česká republika: hospodářství, zemědělství, průmysl
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana přírody a krajiny
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Organizace ochrany přírody v ČR Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Organizace ochrany přírody v ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.30 Vzdělávací oblast: historie vzniku chráněných území, NP a CHKO Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Organizace ochrany přírody v ČR Člověk krajinu v průběhu staletí výrazně měnil a mnohdy i narušil její celistvost (těžba, průmysl, přehrady, zemědělství). Existují všeobecné zákony chránící ekologicky cenné lokality nebo vzácné organizmy, síť pracovišť státní ochrany přírody . V ČR se nachází velké množství národních parků a CHKO, dohromady jich je více než 30. NP a CHKO se liší stupněm ochrany a omezením hospodářské, rekreační činnosti. Největší NP v Česku je NP Šumava, největší CHKO jsou Beskydy. Nejstarším chráněným územím v ČR je od r. 1838 Žofínský prales. [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Motivační-foto-Přírodní_rezervace.jpg>

Organizace ochrany přírody v ČR Chráněné jsou vzácné druhy rostlin a živočichů,dělí se do tří kategorií: druhy ohrožené, silně ohrožené a kriticky ohrožené. Velká část volně se vyskytujících organizmů v ČR je zařazena do některé z těchto kategorií – savci, ptáci, plazi, obojživelníci. Ani zákonná ochrana přírody počty ohrožených organizmů vždy neochránila, důležitá je ochrana celé krajiny Nyní se množství jedinců ohrožených druhů pomalu zvyšuje kvůli proměně českého hospodářství a úsilí mnoha organizací

Historie ochrany přírody v ČR V 19. stol. Se začaly zřizovat první přírodní rezervace. V r. 1956 byl schválen první zákon na ochranu přírody, který byl zaměřen na definici chráněných území, z nichž NP a CHKO existují dodnes. V r. 1992 vešel v platnost nový zákon, který stále platí a vymezuje všechny úrovně územní ochrany od NP až po nejmenší přírodní památku a zároveň definuje 3 kategorie druhového ohrožení. Přírodou a naším okolím se zabývá Ministerstvo životního prostředí, které vydává vyhlášky. K ochraně přírody přispívají velkým dílem organizace, které se snaží informovat veřejnost o problémech, aktivně pomáhají či vyvíjejí tlak na vládu a neekologické ekonomické subjekty.