Software start počítače a operační systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Stručná historie výpočetní techniky
Advertisements

Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 33.1 Operační.
Operační systémy.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Operační systémy I Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Struktura operačních systémů
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_01.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Srovnání operačních systémů
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Operační systémy.
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Informatika – Operační systémy
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Software start počítače a operační systém

Software …programové vybavení počítače Systémový software Aplikační software

Operační systém Je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem. Struktura OS: Ovladače hardwaru Jádro systému Aplikační rozhraní Grafické rozhraní Windows, Linux, Mac OS… Nutná kompatibilita mezi operačním systémem a aplikací.

Stručná historie První počítače v období II. světové války: vlastní ovládací program Sálové počítače v období 60. let minulého století: assembler V 70. letech minulého století: UNIX 1981: firma IBM použila systém DOS firmy Microsoft. 1982: prosadilo se GUI- grafické uživatelské rozhraní 1991: zahájen vývoj operačního systému Linux

MS DOS Linux Ubuntu

Windows (Microsoft) Windows OS od americké firmy Microsoft je nejrozšířenějším operačním systémem. Má grafické rozhraní a podporuje multitasking. Nejznámější OS: 95, XP, Vista, 7

Linux Zdarma šiřitelný operační systém. GNU/GPL licence. Má grafické rozhraní a multitasking. Snadná dostupnost a nulová cena.

Mac OS Operační systém pro počítače Macintosh od firmy Apple. Poprvé použit v roce 1984. Dnes ho nahradil Mac OS X. Podporuje multitasking a má grafické rozhraní.

Start počítače Po zapnutí počítače se spustí BIOS (Basic Input Output Systém). POST testy- kontrola procesoru, paměti a dalšího hardwaru. Beep kód- zvukové výstražné znamení. Zavedení boot sektoru- vlastní načtení operačního systému.

Zajímavé odkazy www.abc-linuxu.cz www.root.cz www.linuxbiz.cz

Vyzkoušejte: Zjistěte, jaký operační systém je nainstalován na vašem počítači v učebně. Víte, jaký operační systém používáte na svém osobním počítači? Zkuste najít alespoň jednu Linuxovou distribuci. Může být v počítači nainstalováno více operačních systémů? Restartujte Váš počítač, spusťte BIOS a zkontrolujte, zda máte nastavenu správně prioritu bootování operačního systému.