Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pascal - příklady.
Pascal - větvení.
Programování v Pascalu
1 Vnitřní řazení s využitím dynamických struktur Tvorba spojového seznamu je vcelku triviální záležitostí: a)Vytvořím prázdný seznam příkazem LIST:=nil.
Programování v Pascalu Přednáška 4
Programování v Pascalu Přednáška 10 RNDr. Hana Havelková.
Programování v Pascalu Přednáška 6
Programování v Pascalu Přednáška 3
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
Algoritmizace a programování Operátory a příkazy v Delphi - 07
If-else, do-while, switch, operátory
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Základy Visual Basicu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Jazyk vývojových diagramů
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Deklarace Radim Štefan. 2 Použité zkratky BP – Borland Pascal De – Delphi.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
ALGO – Algoritmizace 2. cvičení
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
Jazyk vývojových diagramů
Úvod do Pascalu. Co je Pascal? vyšší programovací jazyk poskytuje prostředky pro popis algoritmů, které odrážejí povahu řešených problémů, a nikoliv technickou.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Informatika I 4. přednáška
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Programovací jazyk PASCAL
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Pascal - cykly.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
10. Dynamické proměnné Dynamická proměnná se nezavádí deklarací proměnných, ale vzniká za běhu programu provedením speciálního příkazu. Nemá přidělen žádný.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_08 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
ALGO – Algoritmizace 4. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_07 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
6. Typ záznam Strukturovaný datový typ - znamená spojení několika elementů stejného nebo různých typů do jedné proměnné. Např. pole je strukturovaný datový.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Pascal – strukturované příkazy
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Pascal - větvení.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CYKLUS S PŘEDEM DANÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ – SOUČIN POMOCÍ SOUČTU Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise,
Algoritmy Úkol: Vytvořte algoritmus pro zadání PIN do mobilu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
© Copyright Radim Štefan
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Transkript prezentace:

Algoritmizace od algoritmu k Pascalu

Programovací jazyk Pascal Zástupcem vyšších programovacích jazyků Původně čistě výukový jazyk. Předpoklad pro získání potřebných programátorských návyků Rozšíření jazyka i pro jiné účely: firma Borland- TurboPascal a Delphi

Struktura programu Hlavička programu Název programu Použité knihovny Definice konstant Deklarace proměnných Použité procedury a funkce Tělo programu- veškerá výkonná část

Datové typy Datový typ Rozsah boolean True, False integer -32768…32767 shortint -128…127 longint -2147483648…2147483647 real 2,9x 10-39 … 1,7x 1038 single 1,5x 10-45 … 3,4x 10308 double 5,0x 10-324 … 1,7x 10308 extended 3,4x 10-4932 … 1,1x 104329 char Jeden znak string Řada znaků

Nejčastější chyby Syntaktické Špatně napsané klíčové slovo Špatně napsaný identifikátor Nedeklarovaná proměnná Zapomenutý středník Nesoulad levých a pravých závorek Nesoulad klíčových slov begin a end Logické Špatně navržený algoritmus

Algoritmus x Pascal vstup/výstup read(x); readln(x); write(x); writeln(x); Čti: X: Piš: X:

Algoritmus x Pascal běh programu if podmínka then příkaz1 else příkaz2; case X of 1: příkaz1; 2: příkaz2; 3: příkaz3 else příkaz4; end; + Podmí nka - příkaz1 příkaz2 X příkaz1 příkaz2 příkaz3 příkaz4

Algoritmus x Pascal cykly Cyklus s podmínkou na konci repeat příkaz until podmínka; Cyklus s pevným počtem opakování for i:=1 to 20 do příkaz; i=1,1,20 příkaz podmínka příkaz - +

Vyzkoušejte Sestavte algoritmus pro výpočet součtu, rozdílu, součinu a podílu dvou zadaných celých čísel a přepište ho do jazyku Pascal. Zamyslete se, jakého datového typu budou konečné proměnné. (vstup/výstup/podmínka) Sestavte algoritmus pro výpis čísel od 1 do 20 a přepište ho do jazyku Pascal. (cyklus s pevným počtem opakování) Všechny programy bude moci uživatel ukončit stiskem libovolné klávesy. (cyklus s podmínkou na konci)