Polární oblasti Anotace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLÁRNÍ PÁS Polární pás Mikulková Gabriela 2011.
Advertisements

AnotaceMateriál tvoří prezentace. Vyjádření vlastnictví, popsat předmět, určit barvu. AutorMgr. Olga Medunová JazykFrancouzština Očekávaný výstup Naučit.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Život v polárních mořích
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Oblast kolem severního pólu
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Pyrenejský poloostrov
Pardubický kraj Anotace
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6.ročník
ARKTIDA v Severním ledovém oceánu
Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Počítačová prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
Step Anotace Prezentace zpracovává informace o travnatých oblastech stepích. Obsahuje křížovku, fotografie zástupců fauny a původního obyvatelstva. Autor.
KONTINENT LEDU A CHLADU
Východní Evropa – Ukrajina
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
Tundra Anotace Prezentace zpracovává téma Tundra. Obsahuje informace o podnebí, fauně a flóře, ale také tradičních obyvatelích této přírodní krajiny. Autor.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
Polární oblasti.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
ANTARKTIDA.
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Tropické deštné lesy Anotace
Povrch České republiky
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Šířkové pásy studený pás.
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
Lesy – přírodní bohatství Země
Přírodní zdroje Česka Anotace
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Jihovýchodní Evropa - Slovinsko
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika – poloha, rozloha
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr.Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3411 NázevPoledníky a rovnoběžky Téma hodinyPoledníky a rovnoběžky.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_52_INOVACE_1802_S.l.oceán Téma: Severní ledový oceán Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ANTARKTIDA.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_12
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
14. g Tundra Subpolární p. pás.
15. Antarktida Rozloha 14 mil km2 Pokrytá ledovcem Polární podnebí
Oceány.
Transkript prezentace:

Polární oblasti Anotace Prezentace zpracovává informace o polárních oblastech. Přibližuje podnebí, faunu a význam ochrany tohoto území. Obsahuje informace o dobývání pólů. Součástí je i křížovka. Autor Mgr. Hana Korečková Jazyk čeština Očekávaný výstup žák chápe význam ochrany tohoto regionu, umí uvést zástupce fauny a charakterizovat podnebí polárních oblastí Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova polární oblasti, Arktida, Antarktida Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 1,42 MB

Polární oblasti

Severní a jižní polární kraje

Zalednění v letních měsících

Polární oblasti jsou pokryty pevninským ledovcem, který vzniká ze sněhu, co zde dlouho leží Pokrývá obrovské souvislé plochy, je mocný až několik km. Podnebí je velice chladné (teploty hluboko pod bodem mrazu), pobřeží často bičuje silný vítr a srážkové úhrny jsou malé.

Doplň pojmy a zakroužkuj písmeno patřící do tajenky, kterou tvoří pojmenování typického zástupce polární fauny. 2/9A+2/7B+5/5C+3/6D+8/8E+6/10F+1/7G=7 A – společenstvo živé a neživé přírody ________ B – dlouhodobé znaky počasí na určitém území _______ C – úrodná složka půdy ______________ D – počátek vodního toku ___________________ E – vrstva půdy (rozlišujeme podle nich půdní typy) ______________ F – kontinent, který se rozkládá kolem J pólu ________ G – severní oblasti pokryté ledem ________________

Severní polární kraje Grónsko a další severské ostrovy vnitrozemí téměř bez života, život především v mořích tuleň, mrož, kosatka, lední medvěd

Baffinův ostrov

Jižní polární kraje Antarktida – žádné trvalé osídlení člověkem, pouze výzkumné stanice Množství nerostných surovin (uhlí), nesmí se těžit – mezinárodní úmluvy podporují nedotčenou přírodu Život na pobřeží - ryby, tučňáci, albatros

Dobývání pólů Jižní pól - Prvním člověkem, který stanul na jižním pólu, byl norský polárník Roald Amundsen. Bylo to 14. prosince 1911. Ve stejný okamžik se pokoušel dobýt jižní pól také Angličan Robert Falcon Scott. Jeho expedice dorazila na točnu o měsíc později. Při strastiplné zpáteční cestě se svou výpravou zahynul. 6. dubna 1909 - Na severním pólu prý stanul Američan Robert Edwin Peary.

Italia byla vzducholoď, na které podnikl její konstruktér a kapitán Umberto Nobile výzkumné výpravy do severních polárních oblastí. Při návratu z výpravy k severnímu pólu vzducholoď dne 25. května 1928 ztroskotala nedaleko Severovýchodní země (Špicberky).

Ledoborec Krasin – záchrana posádky vzducholodě Italia

Zdroje: cs.wikipedia.org