Polovodičové počítače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY 1. Úvod, polovodiče, přechod P-N
Advertisements

Vznik PN přechodu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Vedení elektrického proudu v látkách
Skalární součin Určení skalárního součinu
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRICKÝ PROUD.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
4.4 Elektronová struktura
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
PN přechod Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník
Je-li materiál polovodič, vede proud?
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
FOTON tepelná energie chemická energie změna el. veličin mechanická
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Urychlovače a detektory částic
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Anihilace pozitronů v polovodičích záchyt pozitronů ve vakancích mechanismy uvolnění vazebné energie: 1. tvorba páru elektron-díra 2. ionizace vakance3.
Polovodičová spektroskopie
Tato prezentace byla vytvořena
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Detektory nabitých částic a jader
Fotodetektory pro informatiku X34 SOS semináře 2008
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Polovodičové detektory
Polovodič - měrný odpor Ω -1 m Ω -1 m -1 závisí na teplotě, na poruchách krystalové mříže koncentraci příměsí, na el. a mag. poli, na záření.
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Fotonásobič vstupní okno zesílení typicky:
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
IONIZACE PLYNŮ.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Polovodičové počítače

Polovodiče

Polovodičové počítače Materiál: nejčastější křemík, dále diamant, germánium, GaAs Křemík Si: 𝑬 𝒈 = 1.12 eV, E(e-h pár) = 3.6 eV, hustota 2.33 g/ 𝒄𝒎 𝟑 dE/dx (M.I.P) = 3.8 MeV/cm ~ 106 e-h párů/μm pohyblivosti μ 𝒆 = 1450 𝒄𝒎 𝟐 / (Vs), μ 𝒉 = 450 𝒄𝒎 𝟐 / (Vs), 𝜀 𝒓 = 12 Dopování : příměsi pětimocné St, P, As (dárce – donor) třímocné B, Ga, In, (příjemce – acceptor) koncentrace příměsí 𝟏𝟎 𝟏𝟑 atomů/ 𝒄𝒎 𝟑 ( křemík 𝟏𝟎 𝟐𝟐 atomů/ 𝒄𝒎 𝟑 ) n-typ křemík (příměs dárce), p-typ křemík (příměs příjemce)

Energetická hladina dárce cca 0.05 eV od vodivostního pásma

p – n přechody ˇ+++ + - p-typ n – typ Koncentrace děrové příměsi 𝑁 𝐴 Koncentrace elektronové příměsi 𝑁 𝐷 Oba typy jsou v počátečním stavu elektricky neutrální. Na přechodu mezi oběma polovodiči dochází ale k difuzi elektronů z n-typu do p-typu. Tím se vytvoří prostorový náboj u rozhraní, a to kladný náboj v n-typu a záporný náboj v p-typu. Tento proces pokračuje tak dlouho, dokud prostorový náboj v n-typu nezamezí difuzi elektronů. Oblast prostorového náboje je tzv. vyčerpaná oblast (depletion region) Nejsou zde žádní volní nositelé náboje, zůstali tam pouze kladné ionty příměsi v n-typu, záporné ionty příměsi v p-typu. Pokud v této oblasti nějaká částice Ionizuje, vyniklý elektron a kladný iont jsou ihned odsáty elektrickým polem.

Velikost oblasti vyčerpání? Řešení Maxwelových rovnic pro oblast vyčerpání náboje.

𝒅 𝟐 𝑽 𝒅 𝒙 𝟐 = - 𝝆(𝒙) 𝜺 𝜌(x) : v 0≦x≦ 𝑥 𝑛 je 𝑒 𝑁 𝐷 Aproximace hustoty náboje na přechodu. 𝜌(x) e 𝑁 𝐷 −𝑥 𝑝 𝑥 𝑛 x -e 𝑁 𝐴 → → 𝞩 D =𝜌(x) D= 𝜀E E = -𝞩 V 𝜌(x) : v 0≦x≦ 𝑥 𝑛 je 𝑒 𝑁 𝐷 v −𝑥 𝑝 ≦x≦0 je -𝑒 𝑁 𝐴 𝒅 𝟐 𝑽 𝒅 𝒙 𝟐 = - 𝝆(𝒙) 𝜺 𝑁 𝐴 𝑥 𝑝 = 𝑁 𝐷 𝑥 𝑛

. Konstrukce p-n přechodů 𝑝 + 𝑛 + (vysoce předopovaný n-typ) signál p-typ vyčerpaná oblast . VN Ohmický kontakt kov : nelze přímo na p-typ, neboť se vytvoří bariéra, proto je použit 𝑝 + typ. Difusní diodové přechody: difuse dárců do p-typu při teplotě 1000 C, ale příliš hluboko Povrchově bariérové přechody: přechod mezi polovodičem a kovem n-typ Si se Au, p-typ Si s Al citlivé na světlo (2 – 4 eV), energetické pásmo 1 eV Iontově implantované přechody: bombardování polovodiče ionty z urychlovače

V Si: 𝜏 = 𝜌 10 −12 = 10 −9 s , 𝜌 = 10 000 𝛺 cm, Skutečný tvar závisí na : počáteční ionizaci, směru dráhy, hustotě ionizace podle dráhy, tvaru elektrického pole, (to vše integrovat)

DC direct coupling, AC additional capacitor Předzesilovač co nejblíže detektoru Pro detekci při normální teplotě AC je adekvátní

Měření energií 10000 Range (μm) 1000 100 10

Kompenzační materiály Polovodiče s přesně stejným počtem dárců a příjemců, označení jako „i“ Např. Li (dárce) driftované do p-typu. Difuse Li - vytvoří se úzký n-typ poté aplikace napětí přes rozhraní tak, že kladné Li ionty driftují do p-typu Dosáhne se stavu, kdy koncentrace donorů a dárců je stejná, vytvoří se kompenzační oblast Dosáhne se také velkého odporu 100 000 𝛺 cm. Přechody s tímto materiálem jsou známy jako p-i-n přechody. V kompenzační zóně není žádný prostorový náboj. Křemík s Li se označuje Si(Li). Tloušťka kompenzační oblasti může být až 15 mm. Zvýší se ale šum. Dále se musí použít nízké teploty.

Energie fotonů - Germániové detektory Větší Z (Z(Si) = 14, Z( Ge) = 32. Fotoelektrický jev 60 x větší Ge má malé pasmo , 1.5 eV, nutné chlazení

Fano-faktor v energetickém rozlišení  

Odezva detektoru