ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Těleso a látka.
Sublimace - desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
CHEMIE
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Změny skupenství látek
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Graf změn skupenství Pevná látka Tuhnutí Desublimace Tání Sublimace
Změny skupenství látek
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK TÁNÍ A TUHNUTÍ
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
FYZIKA Barbora Bartovská.
Látky mohou mít tři skupenství:
Digitální učební materiál
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Výpočet tepla při vypařování
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Třída 3.A 18. hodina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn Změna skupenství – fyzikální děj, při kterém se mění skupenství látky Fázová přeměna prvního druhu – změna spojená s pohlcením nebo uvolněním tepla, mění se objem, př. změna skupenství Fázová přeměna druhého druhu – není vázána na změnu tepla, nemění se objem, př. změna krystalové mřížky Pevná látka tuhnutí desublimace tání sublimace Vypařování, var Kapalina Plyn kondenzace

ZMĚNY SKUPENSTVÍ Tání a tuhnutí Jak vznikají laviny? Proč při obrovském množství sněhu nevznikají na jaře velké povodně? Je možné projít ledovou stěnou bez jejího rozbití? Co znamenají hvězdičky na ledničkách? Je možné aby se vodní pára nejprve změnila na led a ten teprve roztál na vodu?

Skupenské teplo tání ……… Lt = m . lt [Lt] = J (joule) 1. dodáváme teplo pevné látce => zvyšuje se Ek částic => až do teploty tání 2. rozruší se krystalová mřížka 3. při teplotě tání vzniká kapalina o stejné teplotě jako má pevná látka a to do té doby až se celá pevná látka přemění na kapalinu ( teplota neroste ) Skupenské teplo tání ……… Lt = m . lt [Lt] = J (joule) teplo potřebné k tomu, aby se pevná látka přeměnila na kapalinu o téže teplotě zvyšuje se potenciální energie částic, kinetická ne lt (led) = 334 kJ / kg t tt Lt Q Amorfní látky ( vosk, sklo, asfalt ) - tají postupně – nemají pevnou teplotu tání

Skupenské teplo tuhnutí ……… Lt = m . lt [Lt] = J (joule) 1. odebíráme teplo kapalině => snižuje se Ek částic => až do teploty tuhnutí 2. začíná se tvořit krystalová mřížka 3. při teplotě tuhnutí vznikají v kapalině krystalizační jádra, která tvoří krystalovou mřížku, vzniká pevná látka o stejné teplotě jako má kapalina a to do té doby až se celá kapalina přemění na pevnou látku ( teplota neklesá ) Skupenské teplo tuhnutí ……… Lt = m . lt [Lt] = J (joule) teplo potřebné k tomu, aby se kapalina přeměnila na pevnou l. o téže teplotě p křivka tání kapalina A pevná l. plyn t Závislost teploty tání a tuhnutí na tlaku – regelace ledu většina látek – s rostoucím tlakem se zvyšuje teplota tání (tuhnutí) voda – led – opačně tenký kovový drát projde ledem – vysoký tlak – led pod drátem taje a nad ním opět tuhne lavina – vlivem tlaku horních vrstev tají spodní vrstvy – vrchní začnou po spodních klouzat Závislost teploty tání a tuhnutí na přísadách solí – chladící směsi teplota tuhnutí nasycených vodních roztoků je hluboko pod 0 – samočinné ochlazování – rozpouštěcí i skupenské teplo se odebírá z roztoku