Microsoft Access Jiří Beran MS Access Jiří Beran.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Advertisements

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Microsoft Access.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Databáze. Návrh Není to legrace a pro kvalitní databázi je nutné věnovat řadě věcem čas a je nutné použít i papír a tužku!!! Co je to databáze?
MS EXCEL - filtry. Úvodní informace  Představte si, že máte dlouhý seznam v Excelu s údaji například o lidech, kde si píšete plat, zda kouří, chovají.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
Paměťová média Jiří Beran Paměťová média Jiří Beran.
Databáze Úvod.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_ACCESS_P2.
Zadání databázového systému
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo - název šablony klíčové aktivityIII/2.
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního.
MS ACCESS parametrický dotaz
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
MS ACCESS DOTAZY.
SQL – základní pojmy Ing. Roman Danel, Ph.D.
Lotus NotesJiří Beran1 Lotus Notes Jiří Beran. Lotus NotesJiří Beran2 Co to je Lotus Notes? Lotus Notes je „groupware“ A co to je „groupware“? Groupware.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Softwarové aplikace Oldřich Trenz CO JE MICROSOFT ACCESS je databázový nástroj pro tvorbu jednoduché aplikace typu seznam CD až po náročný,
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Microsoft Office Access obecný přehled Jiří Kubík.
Databáze teorie.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
MS Word Hromadná korespondence v MS Word 2007.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
IKT MS Office Access Relace 07 Ing. Jana Horáková
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
I NOVACE VÝUKY INFORMATICKÝCH PŘEDMĚTŮ VE STUDIJNÍCH PROGRAMECH O STRAVSKÉ UNIVERZITY Z DOKONALOVÁNÍ GRAMOTNOSTI AKADEMICKÝCH A OSTATNÍCH PRACOVNÍKŮ OU.
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Microsoft Excel Seznamy Struktura seznamů Základní databázové pojmy Prohlížení a úprava seznamů Řazení.
Úvod do databází zkrácená verze.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Databáze MS ACCESS 2010.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Relační databázová technologie
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Microsoft Access Jiří Beran MS Access Jiří Beran

Některá témata kursu K čemu je dobrý MS Access? K čemu jsou dobré relační databáze a co to vůbec je? Jak nám v praxi může MS Access usnadnit život? A především: Jak se s MS Accessem pracuje? MS Access Jiří Beran

Access slouží pro správu databází. Co je to tedy databáze? Databáze je systém, ve kterém uchováváme informace a ze kterého tyto informace můžeme získávat. Příklady databází: telefonní seznam, jízdní řády, seznam knih v knihovně, seznam prodávaného zboží v obchodě atd. MS Access Jiří Beran

Jaké jsou druhy databází? Plnotextová (fulltextová) databáze: V naší firmě prodáváme různá auta. V nabídce máme například Opel Astra z roku 1992 za 250 000 Kč nebo dva Fordy Mondeo. Ten z roku 2002 stojí 250 000 Kč, ten druhý, levnější je z roku 1997… Těmito databázemi se dále nebudeme zabývat. MS Access Jiří Beran

Jaké jsou druhy databází? Relační databáze (velmi jednoduchá): Typ Počet dveří Rok výroby Cena Ford Mondeo 5 2002 250000 Opel Astra 3 1992 75000 Škoda Octavia 2005 630000 4 1997 40000 Fiat Tempra 1991 60000 Škoda 120 1981 12000 MS Access Jiří Beran

Řádky – jednotlivé záznamy (jednotliví zaměstnanci) Relační databázi (dále jen databázi) si tedy můžeme představit jako tabulku nebo soustavu propojených tabulek. Řádky – jednotlivé záznamy (jednotliví zaměstnanci) Sloupce – vlastnosti těchto záznamů (jméno, příjmení…) MS Access Jiří Beran

Několik pravidel tvorby databáze: Tabulka nezahrnuje odvozená data (př. v jednom sloupci rodné číslo a ve druhém datum narození) Do řádků by měly jít vepsat jen údaje, které sem logicky patří Tabulka musí mít primární klíč MS Access Jiří Beran

S čím se setkáváme v databázi Tabulky Dotazy Formuláře Sestavy MS Access Jiří Beran

Doporučená literatura: Access 2000 – David Morkes Access 2000 – Ivo Fikáček, Ivo Rozehnal, Martin Fikáček MS Access Jiří Beran