Slovoživota Prosinec 2008 „Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ (Lk 22,42)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
Advertisements

Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Naučil jsem se....
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
Slovo života Srpen 2009.
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
„Takto však je sice mnoho údů, ale jenom jedno tělo.“ (1 Kor 12,20)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovoživota Září 2009 „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)
Já vím, takových věcí chodí hodně, ale tohle je vážně miloučký.
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Čtěte pomalu a tiše!  .
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
Ve společenství s Matkou Boží
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Ty musíš jít 1. Ty musíš jít tam do údolí, samoten jít, ač nemáš sil. Všemocný vládce nedovolí, aby tě přítel zastoupil. 1. Ty musíš jít tam do údolí,
Slovo života Duben 2011 „Avšak ne co já chci, ale co ty chceš.“ (Mk 14,36)
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
B Ů H
Křídla života Umění jednat přináší praktické výhody při nejrůznějších skupinových procesech. Řídíte-li jednání, je vaší úlohou stanovit agendu, řídit diskusi.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
Každý den jsme trochu starší…
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Okamžik Aus dem portugiesischen übersetzt
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
1. Tys láska sám, náš Pane! Co bez tvé milosti zde v srdci lidském plane, v tom není stálosti. Ty posvěť, co má býti pro věrnost příslibem, dej nám věrně.
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Věnováno příteli... Už nesvítí pro Tebe slunce, už nevnímáš tento svět, byls na této planetě zázraků, něžný a převzácný květ.
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
Slovo života Říjen 2012.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Slovo života Duben 2013.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Naučil jsem se....
Každý den jsme trochu starší…
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Č T I P O M A L U A T I Ś E !! -na světě je minimálně pět lidí, kteří by pro Tebe zemřeli.
Transkript prezentace:

Slovoživota Prosinec 2008

„Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ (Lk 22,42)

Vyjadřují v celé své síle drama, které se odehrávalo v Ježíšově nitru, vnitřní konflikt, vyvolaný hlubokým odporem jeho lidské přirozenosti vůči smrti, chtěné Otcem. Vzpomínáš si? Jsou to slova, s nimiž se Ježíš obracel k Otci v Getsemanské zahradě. Dávala smysl utrpení, po kterém následovalo zmrtvýchvstání.

Ale Kristus nečekal až na tento den, aby přizpůsobil svoji vůli vůli Boží. Dělal to po celý život.

Choval-li se takto Kristus, má takový být i postoj každého křesťana. I ty máš opakovat ve svém životě:

„Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“

Možná jsi na to dosud nepomyslel, ačkoliv jsi pokřtěn a jsi dítětem církve.

Možná jsi zredukoval tuto větu na výraz rezignace, kterou vyslovuješ, když už se nedá nic jiného dělat. Ale to není její pravá interpretace.

V životě si můžeš vybrat mezi dvěma směry: konat vlastní vůli nebo si svobodně zvolit vůli Boží.

Jde o dvě různé zkušenosti. První z nich tě brzy zklame, neboť se chceš vyšplhat na horu života pomocí svých vlastních omezených prostředků a představ, svých ubohých snů, vlastních sil.

Dříve či později zakusíš plochou všednost své existence, která přináší nudu, marnost, šeď a někdy zoufalství.

Je to život uzavřený smrtí, která nezanechá stopy: jen pár slz a neúprosné, úplné zapomenutí. Druhá zkušenost je ta, ve které i ty opakuješ: Přestože toužíš po pestrém životě, zakoušíš povrchní život, který zdaleka nenaplňuje tvé nejhlubší nitro. Nemůžeš to popřít, musíš si to přiznat.

„Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“

Podívej, Bůh je jako slunce. A ze slunce vychází mnoho paprsků, které se dotýkají každého člověka. Jsou Boží vůlí s každým z nás.

Křesťan - nebo člověk dobré vůle - je v životě povolán, aby kráčel ke slunci ve světle vlastního paprsku, jiného a odlišného od všech ostatních. Tak naplní nádherný jedinečný plán, který s ním má Bůh.

Když to tak budeš činit i ty, pocítíš, že jsi vtažen do božského dobrodružství, o kterém se ti nikdy předtím ani nesnilo. Budeš současně hercem i divákem něčeho velikého, co Bůh působí v tobě a skrze tebe v lidstvu.

Všechno, co se ti přihodí – bolesti i radosti, co je příznivé i nepříznivé, významné události jako jsou úspěchy, štěstí nebo naopak nehody či úmrtí blízkých, bezvýznamné události jako je každodenní práce doma, v úřadě nebo ve škole - to vše získá nový význam, protože je ti to podáváno z rukou Boha, který je Láska.

On každou věc chce nebo dopouští pro tvé dobro. Poznáváš-li to nejprve jen vírou, postupně uvidíš také očima duše zlatou nit, která spojuje události a věci a vytváří nádhernou výšivku - plán, který má s tebou Bůh.

Možná tě tato vyhlídka přitahuje. Možná chceš upřímně dát svému životu ten nejhlubší smysl. Pak tedy poslouchej, povím ti, kdy máš plnit Boží vůli.

Jen pomysli: Minulost je nenávratně pryč. Nezbývá, než ji vložit do Božího milosrdenství. Budoucnost tu ještě není. Budeš ji žít, až nastane. V rukou máš pouze přítomný okamžik. Právě v něm se musíš snažit uskutečňovat slovo:

„Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“

Když se vydáš na nějakou cestu – a také život je takovou cestou – sedíš pěkně na svém místě. Nenapadne tě po vagónu chodit sem a tam. Tak by se choval ten, kdo by chtěl žít život ve vysněné budoucnosti, která tu ještě není, nebo v myšlenkách na minulost, která se nikdy nevrátí.

Čas však plyne sám od sebe. Je třeba být pevně zakotveni v přítomnosti, aby náš život zde na zemi byl naplněn. Zeptáš se mě: Ale jak odlišit Boží vůli od své vlastní? Není těžké v přítomnosti rozeznat Boží vůli. Ukážu ti jednu cestu:

Naslouchej onomu jemnému hlasu ve svém nitru. Možná jsi jej mnohokrát potlačil, až se stal skoro nepostřehnutelným. Poslouchej ho dobře, je to hlas Boží. Říká ti, kdy je chvíle vhodná ke studiu nebo k tomu, abys miloval někoho, kdo to potřebuje, abys pracoval, překonával pokušení nebo plnil své křesťanské či občanské povinnosti.

Vybízí tě, abys poslouchal toho, kdo k tobě hovoří ve jménu Božím, nebo s odvahou čelil těžkým situacím… \

Poslouchej! Neumlčuj ten hlas. Je to ten nejvzácnější poklad, který máš. Následuj ho.

Tak budeš okamžik za okamžikem vytvářet příběh svého života, který bude současně lidský i božský, protože ho vytváříš ve spolupráci s Bohem. Uvidíš zázraky. Uvidíš, co může Bůh způsobit v člověku, který celým svým životem říká:

„Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ “Slovo života”, měsíčně vydává Hnutí Fokoláre. Text: Chiara Lubichová (8/1978) Grafika: Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia - Italia)Anna LolloPlacido D’Omina Česká verze: