Grafický editor GIMP (10)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užití poměru (graficky)
Advertisements

Grafický editor GIMP (4) a zase vrstvy - režimy krytí Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt... „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (13)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
Grafický editor GIMP (3)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (1)
Grafický editor GIMP (10) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Kreslíme vektorovou grafiku (4) Kopírování objektů Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Grafický editor GIMP (6)
Grafický editor GIMP (7)
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kreslíme vektorovou grafiku (6) Práce s textem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafický editor GIMP (2)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Kreslíme vektorovou grafiku (5) Vodicí linky Zarovnávání objektů Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu
Grafický editor GIMP (2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Úloha - tlačítko VY_32_INOVACE_GR_783. TLAČÍTKO Zadání - vytvořte obrázek tlačítka GIMP: Postup: 1. Vytvoříme nový soubor o velikosti 88 x 31 pixelů,
Vyrovnání horizontu VY_32_INOVACE_GR_794. Vyrovnání horizontu obrázku Pokud se nám při expozici snímku nepodařilo srovnat fotoaparát s vodorovnou linií.
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (4) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  režimy krytí vrstev Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Obrázky po stole VY_32_INOVACE_GR_790. OBRÁZKY ROZHÁZENÉ PO STOLE Zadání: Uspořádejte obrázky tak, aby působily jako náhodně rozházené po stole. Obrázkům.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Kreslíme vektorovou grafiku (6)
Grafický editor GIMP (8)
Grafický editor GIMP (12)
Grafický editor GIMP (10)
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (5)
Grafický editor GIMP (6)
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk
Kreslíme vektorovou grafiku (4)
Grafický editor GIMP (3)
Kreslíme vektorovou grafiku (2)
Grafický editor GIMP (5)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Kreslíme vektorovou grafiku (4)
Grafický editor GIMP (6)
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Transkript prezentace:

Grafický editor GIMP (10) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Grafický editor GIMP (10) Úpravy fotografií – panorama „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Panoramatická fotografie Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Panoramatická fotografie Panoramatická fotografie umožňuje zachytit mnohem větší úhel než fotografie klasická. Extrémem je zachycení úhlu 360 stupňů V praxi jde v podstatě o spojení dvou a více fotografií vedle sebe či na výšku „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Základní pravidla pro pořízení fotografií pro vytvoření panoramatu Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Podmínkou úspěchu při softwarovém spojování fotografií je dodržení určitých podmínek i při samotném fotografování Základní pravidla pro pořízení fotografií pro vytvoření panoramatu Fotoaparát nastavíme na manuální režim (nebo režim Panoramata) – dosáhneme stejné expozice při různých úhlech záběru. Nastavené manuální hodnoty (expozice, zoom) při fotografování neměníme. Expozici nevolíme obvykle podle prvního snímku, ale berem v úvahu i snímky další tak, aby nebyly ostatní fotografie příliš přeexponované či podexponované „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Ideální je použití stativu. Zde využijeme i vestavěné vodováhy tak, aby byla osa snímání ideálně vodorovná Je možno snímat i z ruky, ale je třeba se snažit o co nejmenší výkyv v linii osy objektivu. Můžeme si pomoci i pevnou oporou (zídkou, stromem…) „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Jednotlivé snímky by se měli překrývat – alespoň o 15%, v případě, že překryv je příliš velký, můžeme ořezat při zpracování v editoru Počítejme i s ořezem – nahoře i dole nechme dosti místa Před vytvářením panoramatu snímky neupravujeme. Doladění expozice necháme až na samotný závěr práce „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Spojení snímků – vytvoření panoramatu Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Spojení snímků – vytvoření panoramatu Základní princip práce je ten, že otevřeme do jednoho souboru jako vrstvy jednotlivé snímky ze kterých skládáme panorama Snímky je vhodné poskládat tak, aby vrstvy v pořadí zdola nahoru odpovídaly snímkům jdoucím zleva doprava (tj. aby každá pravá fotka překrývala levou a ne naopak) „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Tyto vrstvy pak postupně posouváme tak, abychom co nejlépe navázali jednotlivé přechody „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Nejdříve ale zvětšíme velikost plátna – podle toho, jak je velký obrázek a z kolika obrázků vytváříme panorama – v našem případě šířku upravíme na 800x4=3200 a výsku na 650 „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Přesuneme vrstvu s druhým obrázkem v pořadí směrem doprava tak, aby objekty na ní přibližně lícovali s objekty na vrstvě s prvním snímkem. Abychom měli lepší orientaci, je dobré zmenšit krytí přesouvané vrstvy aby spodní vrstva prosvítala, vrstvám nad přesouvanou vrstvou zase vypneme viditelnost. (Vrstvy posouváme šipkami - horizontálně i vertikálně - před tím klikneme do obrázku a vrstva musí být aktivní) Posouvanou vrstvu můžeme, v případě potřeby, i jemně natočit „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk K odstranění přechodů mezi fotkami můžeme využít masku.Vrstvě, kterou jsme přesouvali přidáme masku s nastavením Bílá (úplné krytí) Po vytvoření masky se do ní přepneme (Alt+náhled masky) a obrázek přiblížíme tak, abyste viděli celou šířku překrývajících se oblastí. Pak v masce vytvořte barevný přechod z černé do bílé nástrojem Mísení (L) – obvykle méně široký, než je šířka překrytí. Tím dosáhneme plynulého přechodu z jedné fotografie do druhé. Je možno pomocí štětce jemně doladit přechody „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Zopakujeme předchozí postup i u ostatních vrstev Pro lepší zobrazení můžeme vypnout zobrazení hranic vrstvy Zobrazení…Zobrazovat hranici vrstvy Na úplný závěr obrázek ořízneme, případně upravíme expozici „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Samostatná práce: Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Vyzkoušejte vytvoření panoramatu na stejných fotografiích. Najdete je na školním serveru nebo zde – panorama1.jpg,panorama2.jpg, panorama3.jpg, panorama4.jpg Zkuste sami vyfotografovat fotografie, vhodné pro vytvoření panoramatu Příště: Další úpravy fotografií Použitá literatura: VYBÍRAL, Josef. GIMP : Praktická uživatelská příručka. 2. aktualiz. vyd. Brno : Computer Press, a.s., 2008. 223 s., CD. ISBN 978-80-251-1945-7. Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera : Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp) „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“