nejen příjemná sladkost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
1.Význam kosmetického účinku šamponu
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Unikátní JOHNSON´S® Baby Koupel pro celé tělo i vlásky 500 ml
Nově pěstované rostliny a jejich využití
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Látkové složení lidského těla- prvky
Hmyz v sadech a zahradách
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Oligosacharidy.
„EU peníze středním školám“
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
chemické složení organismů
Simona Keková, KMD FreeDeK
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
DETOXIKACE – očista organismu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VITAMÍNY A MINERÁLY.
HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
IMMUBLEND.
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Včelí produkty, jejich získávání a využití
VČELA MEDONOSNÁ.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
Regenerační přípravky II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa – Med
= přeměna látek a energií
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

nejen příjemná sladkost Med nejen příjemná sladkost

Med a včely Med je hodnotná přírodní potravina vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice) Tyto sladké šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují ve svém trávicím traktu, ukládají a nechávají zrát v plástech

Med a včely Pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava, pokud jim ho vezmeme, musíme je dokrmovat cukrem

Složení medu velmi závisí na původu, druhu a kvalitě medu fruktóza (30-38%) glukóza (26-33%) sacharóza (1-10%) vyšší cukry (1-10%) voda (17-20%) bílkoviny (0,1-0,5%)

Složení medu vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P enzymy (0,1-0,6%) glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza vonné látky barviva karoten, flavony pylová zrnka

Složení medu vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, různé minerální látky vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, volné organické kyseliny (0,1-0,5%) pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová aj. aminokyseliny (0,1-0,5%) hydroxymethylfurfural (HMF)

Hydroxymethylfurfural Toxický pro včely Údajně je karcinogenní (nepotvrzeno) Jeho hladina vypovídá o znehodnocení medu, případně o jeho stáří maximálně 40 mg/kg čerstvý med 1-5 mg/kg K nadměrnému zvýšení této látky dochází v okamžiku, kdy je med vystaven teplotám nad 50°C

Hydroxymethylfurfural Vzorec C6H6O3 Vzniká dehydratací fruktózy

Mateří kašička Výměšek hltanových žláz mladých včel starajících se o vyvíjející se matky Mimořádně bohatá na vitamíny, bílkoviny a aminokyseliny Speciální koncentrát živin, který královně umožňuje žít déle než pět let, ačkoli dělnice se dožívají pouze 2-4 měsíců, a snést během 24 hodin v období kladení 2000-3000 vajíček

Mateří kašička Obsahuje celý komplex vitamínů B, hlavně B5 (kys. pantothenová) a B6 Různé minerální látky, vitamíny A, C, D a E, enzymy, 18 různých aminokyselin a látky zabraňující rozmnožování bakterií a virů Je jediným přírodním zdrojem čistého cholinacetátu

Mateří kašička Jde o silnou látku, jejíž přesné účinky na lidský organismus nejsou doposud ještě přesně známy Osvědčuje se v boji proti astmatu, jaterním onemocněním, zlomeninám kostí a kožním chorobám Celkově osvěžuje organismus a posiluje imunitní systém

Propolis Tmel ryze rostlinného původu, který včely vyrábějí z lepkavé hmoty nacházející se na pupenech stromů Včely jej používají k desinfekci, výztuhám a utěsnění úlu Velice aromatická směs asi 150 látek Výrazné desinfekční a hojivé účinky Účinný při různých onemocněních kůže bakteriálního či virového původu

(Ne)kvalita medu Znečištění léčivy a zárodky nemocí Mor včelího plodu u nás se nesmí léčit, včelstvo se spálí v USA a Číně se používají antibiotika => dostanou se do medu a poté na náš trh Varroáza v Česku nejšetrnější metody léčení, zanechávající nejméně reziduí v medu a vosku

(Ne)kvalita medu Nešetrná úprava (u velkovýrobců) Filtrování pylových zrn Přidávání škrobových náhražek Zahřívání nad 50°C Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů, takový med je již pro naše tělo nestravitelný => je bezcenný

(Ne)kvalita medu Nejkvalitnější je dobře vyzrálý med s obsahem vody pod 18%, který již nebyl dále upravovaný Nejlepší med proto dostanete přímo od včelaře, pokud má ve svém "provozu" lidské hygienické podmínky a nevytáčí med ve "slepičárně"

Krystalizace medu Není na závadu Zpravidla je znakem pravosti medu Podporuje ji převaha glukózy, které je více v medu květovém Med řepkový zkrystalizuje asi za týden, naopak med akátový i déle než za rok Pastovaný med nezkrystalizuje nikdy

Druhy medu Rozlišují se 2 základní druhy – květový a medovicový rozlišují se podle měrné vodivosti (EU) Květové medy se dále dělí podle konkrétních rostlin, ze kterých pochází snůška – řepkový, akátový, lipový, jetelový, vřesový…

Druhy medu Květový med přírodní koncentrát nektarů z květů rostlin, v převážné většině léčivých snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů obsahuje pylová zrna, rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky velice ceněn v lidovém léčitelství

Druhy medu Medovicový med z medovice produkované mšicemi je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin v porovnání s květovými medy obsahuje více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků u zákazníků je velmi oblíbený, proto je také dražší

Druhy medu Pastovaný med zachovány všechny hodnotné látky je měkký, snadno se roztírá a přitom, na rozdíl od tekutého medu, při nabírání nekape a nestéká krémovité konzistence je dosaženo tím, že se zabrání tvorbě velkých navzájem spojených krystalů medu; krystalky jsou jemné, nespojené

Léčivé účinky Sklenice medu je jako půl lékárničky Posiluje naši imunitu Je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik Zlepšuje krvetvorbu a paměť Je protizánětlivý a regeneruje kůži => používá se na zábaly Účinná prevence nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy…

Léčivé účinky Zlepšuje funkci vnitřních orgánů Prevence tzv. civilizačních chorob Prevence některých druhů rakoviny Upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce Mírní nervovou vyčerpanost a léčí nespavost Léčí záněty žlučníku a regeneruje játra

Med v kosmetice Pro své hydratační a regenerační účinky získal med velkou oblibu také v kosmetice Vyrábějí se z něj pleťové krémy, pomády na rty, šampóny a kondicionéry na vlasy, sprchové gely a mýdla, pleťové masky atd.

Zpracoval Václav Janda ze 3.C s výraznou pomocí zdrojů z internetu