P OLITICKÉ IDEOLOGIE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/03.0045.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnotová orientace svobodné generace
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DUM - Digitální Učební Materiál
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
POLITICKÉ STRANY Mgr. Michal Oblouk.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sociální psychologie Sociální skupiny.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Osvícenství.
POLITICKÝ EXTREMISMUS
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Studijní obor: Sociální činnost
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Petr Machala. předem se rozhodla pro určité způsoby myšlení a řešení problémů ideologie má své jistoty, filozofie pochyby …soubor myšlenek, které tvoří.
Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková
Teorie státu - pokračování
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
Demokracie a její hodnoty
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
POLITOLOGIE TEST 12.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Ročník 8 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis Téma – název učebního.
LIDSKÁ DŮSTOJNOSTLIDSKÁ DŮSTOJNOST Renta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo gymnázium StrážniceRenta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo.
Práva a povinnosti mezi manželi
Státověda.
Ekonomika – základní pojmy.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Počátky teoretického ekonomického myšlení
Stát Definice, funkce, typy.
Sociální skupiny a role
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FAŠISMUS V ITÁLII.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

P OLITICKÉ IDEOLOGIE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/

I DEOLOGIE Soustava idejí, teorií a názorů, soustřeďující se zpravidla na problematiku společnosti a jejích cílů i konfliktů. Politická ideologie usiluje o obecný a ucelený výklad člověka a společnosti – z něho vychází politický program určité skupiny. Soubor základních, obecných tezí.

D OKTRÍNA Doslova znamená učení, nauka. Soustava vědeckých teorií, systém principů a názorů na konkrétní problém. Vychází přímo z určité ideologie nebo je její součástí.

F UNKCE IDEOLOGIÍ 1. pomáhají vysvětlovat politické události a jevy (příčiny krizí, konfliktů, válek apod.) 2. poskytují kritéria a žebříčky hodnot, určují, co je lepší a horší (např. soukromé vlastnictví, nebo společné vlastnictví) 3. nabízejí svým stoupencům základní rysy politického programu 4. orientují své stoupence, dávají jim vědomí identity a náležitosti k určité skupině (národu, třídě, vrstvě apod.)

PŘÍKLADY POLITICKÝCH IDEOLOGIÍ Liberalismus Konzervatismus Socialismus Fašismus Nacismus Rasismus Nacionalismus Feminismus Anarchismus Enviromentalismus

Doplňte na řádek v textu názvy politických ideologií, které odpovídají daným charakteristikám:

Základní hodnotou ____________________ je svoboda. Tím se liší od zbylých dvou demokratických politických názorů (konzervatismu i socialismu). Stejně jako ony je však v protikladu k totalitarismu. Od anarchismu se odlišuje tím, že stát považuje za nutný k ochraně svobody. Usiluje o maximální svobodu, a to jak osobní, tak i ekonomickou, náboženskou a politickou. svobodakonzervatismusocialismutotalitarismu anarchismu

____________________ je politický názor, který pramení z touhy uchovat věci, jak jsou. Pokládá je buď za dobré samy o sobě, nebo za lepší než jejich pravdě podobné alternativy, nebo přinejmenším za bezpečné, totiž vzbuzující důvěru a náklonnost. Postoj ke společnosti, ideál vládnutí a politická praxe jsou formovány skepticismem, zejména to platí o vztahu k návrhům na různé radikální změny, k utopickým teoriím a ideálům a k liberálním a socialistickým doktrínám o lidské přirozenosti.

____________________ považuje stát nejen za pouhého strážníka pořádku, nýbrž mnohem spíše za prostředek ke šťastnějšímu životu. (…) věří, i když nelze učinit lidi dobré a šťastné zákonem, že přece dobré zákony mohou zlepšit jejich možnost býti dobří a šťastní. (…) věří, že lidská společnost má být organizována tak, aby byla prospěšná všem svým členům, nikoli jen některé třídě nebo skupině. (…) je zejména přesvědčení, že hospodářský život společnosti by neměl zůstat hříčkou soukromých sil, nýbrž měl by být organizován za kontroly veřejnosti.

Proletariát využije svého politického panství k tomu, aby postupně vyrval buržoazii všechen kapitál, soustředil všechny výrobní nástroje v rukou státu, tj. proletariátu zorganizovaného v panující třídu, a co nejrychleji rozmnožil sumu výrobních sil. V nejpokročilejších zemích může však být téměř všeobecně použito těchto opatření: 1. Vyvlastnění pozemkového majetku a použití pozemkové renty na výdaje státu. (…) 4. Konfiskace majetku všech emigrantů a rebelů. (…) 6. Soustředění veškeré dopravy v rukou státu. (…) 7. Zvýšení počtu státních továren, výrobních nástrojů, získávání nové orné půdy…

Zásady ____________________ Představujeme si společnost, ve které vztahy mezi členy nejsou již více upravovány zákony, zděděnými po minulosti plné útlaku a barbarství, ani jakýmikoli autoritami, ať již zvolenými nebo držícími svou moc dědičným právem, nýbrž vzájemnými závazky, volně smluvenými a vždy odvolatelnými, jakož i zvyky a obyčeji rovněž svobodně přijatými. (…) Tedy žádnou autoritu, která by druhým vnucovala svoji vůli. Žádné ovládání člověka člověkem.

Etika země (…) odráží existenci ekologického vědomí, a to zase odráží přesvědčení, že jednotlivec je odpovědný za zdraví země. Zdraví země je její schopnost sebeobnovy. Ochrana přírody je naše snaha chápat a chránit tuto schopnost.

A tak dívka vystupuje naprosto pasívně; je provdávána, rodiče ji dávají mužovi za manželku. Mladí muži se žení, ženu si berou. V manželství hledají rozvití, utvrzení své existence, ne však samo právo na existenci… Provdáním dostane žena lénem kousíček světa. Zákonné záruky ji ochraňují před mužovými rozmary; stane se však jeho vazalkou. Z ekonomického hlediska je hlavou rodinného společenství muž, a proto je také v očích společnosti on představitelem celé dvojice.

Typickými rysy ____________________ jsou mimo jiné vypjatý nacionalismus, autoritativní a charismatické vůdcovství, militarismus, kult modernity, mládí a síly jakož i silná ekonomická role státu.nacionalismus

____________________ je ideologie a politický směr vycházející z vypjatého nacionalismu, rasismu a některých prvků socialismu (např. kolektivismus). Podle této ideologie je činitelem historického pokroku konflikt mezi vyšší a nižší rasou a nadřazenost árijské rasy. Ve vnitřní politice absolutizuje moc státu a vůdce, odmítá demokracii, likviduje občanská práva a svobody, nastoluje totalitarismus.

Z DROJE DAVID, R. Politologie. Základy společenských věd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN