Teoretické základy ve speciální pedagogice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o sociálních službách
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Speciální pedagogika (úvod do studia)
Motivační témata a životní příběhy
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Motivační témata a životní příběhy
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Systemický přístup v SP
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Psychologické aspekty zdraví
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Specifické potřeby a služby pro dospělé a seniory
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Základy speciální pedagogiky
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Základy speciální pedagogiky
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
9. Tvorba individuálního plánu
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Pedagogické disciplíny
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
Pedagogika jako vědecká disciplína
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
9. Tvorba individuálního plánu
Socializace Kejřová.
Pedie Co mají společné?.
Biologická psychologická a sociálna determinácia psychiky
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Teoretické základy ve speciální pedagogice

Speciální pedagogika

Speciální pedagogika z lat. speciális = osobitný z gr. paidagōgike (téchnē) = umenie výchovy paidós = dieťa + ágein = viesť, hnať; pôvodne sa myslelo sprevádzanie dieťaťa z domu do školy Vědním oborem v soustavě pedagogických věd, který je zaměřen na teorii a praxi výchovy, vyučování a vzděláváni dětí, mládeže a dospělých se speciálními potřebami z důvodu somatického, senzorického, mentálního, řečového, nebo psychosociálního defektu, poruchy nebo omezení či jejich kombinace. (Vašek Š., 1995)

Predmet SP Skúmanie podstaty a zákonitostí výchovy a edukácie jedincov so špeciálnymi potrebami z aspektu etiologie, symptomatologie, možnosti aplikácie špeciálnopedagogických metód (reedukace, kompenzace, rehabilitace) a profylaxe neadekvátneho vyrovnávania znevýhodnených osob s postihnutím, narušením, alebo rôznymi špecifickými obmedzujúcimi faktormi.

Predmet péče SP Jedinec zdravotne, príp. sociálne znevýhodnený, ktorý potrebuje podporu v oblasti výchovy, vzdelávania, prípravy pre pracovné a spoločenské začlenenie a jeho realizáciu.

Ciel SP Vychádza z princípu humanizmu, tj. z uznanie hodnoty každého človeka, teda i toho, ktorý sa nejakým spôsobom odlišuje od tzv. „priemernej normy“. Ciele: Humanitný Výchovný Ekonomický

Človek so špeciálnymi (špecifickými) potrebami

výchovno-vzdelávacími potrebami Človek so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

výchovno-vzdelávacími potrebami Človek so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

Postižení jedinec Osoba s problémy v sociálním uplatnění, které vyplývají z nedostatku nebo deficitu orgánu, jeho funkci nebo procesu. Je to jedinec, u kterého se projevují změny a charakteristické těžkosti při poznávání okolního konkrétního světa, v sociálním styku, a u kterého se současno projevují specifické osobitosti při utváření jeho osobnosti. (Požár L. kol., 1984)

Človek Biológia (lat. Homo) Filozofia Psychológia (sociálna, vývinová) Pedagogika ...

transcendencia – inscendencia (podstata bytia) Spoločenská bytosť nadaná rozumovou schopnosťou, vedomím a článkovanou rečou, schopná vyrábať pracovné nástroje a ovplyvňovať nimi prostredie, v ktorom žije, reflektovať svoj život, dávať mu zmysel a vytvárať kultúru. transcendencia – inscendencia (podstata bytia) vstupovanie človeka do seba samého zmysel má iba premena človeka jeho preduchovňovanie

Kdo je to člověk Člověk je ten, kdo v sobě nosí vetší bytost, než je on sám. (Antoine de Saint-Exupéry) Spojení filozofie a pedagogiky (pedagogické myšlení se rozvíjelo v rámci filozofických a teologických koncepcí).

Animal rationale (starověká filozofie) roviny: animality a transcedentality K hmotné přírodě => je těleso, živý organizmus a smyslová bytost (živočišný druh – homo sapiens). „Život nezávislí na zvířeckosti …“ (Hegel), „Duchovné bytí člověka …“ (Aristoteles) Transcedentalita není nic empirického, co mohou zkoumat empirické (speciální) vědy. (není předmětem speciální pedagogiky – nelze vědecky postihnout) Lidská důstojnost, kterou musíme v jakémkoli kontaktu s takovým jedincem respektovat.

Pojetí člověka Speciální pedagogika se přibližuje k filozofickému pojetí člověka => v pojetí člověka postiženého. SP upřednostňuje člověka (s jeho podstatou lidství) Podstatou člověka je jeho lidství. (jednota animality a transcedentality) Akcidenty jsou všechny další vlastnosti, včetně postižení.

Postižení člověk ve společnosti Odvržení Likvidace Boží trest Přehnaná starostlivost (nežádoucí závislost) Zevšeobecňovaní vztah k lidem odlišný socializace integrace kompenzace Počátky speciálně-pedagogické péče v starověku

Členení speciální pedagogiky Psychopedie (SP osob MR) Tyflopedie (SP osob ZP) Etopedia (SP osob PS) Logopedie (SP osob NKS) Surdopedie (SP osob SP) Somatopedie (SP osob TP Ch. ZO) Speciální pedagogika s vícenásobným postižením Speciální pedagogika osob se specifickými vývojovými poruchami učení

výchovno-vzdelávacími potrebami Človek so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

Potreba Psychická deprivácia Aktivačný činiteľ (pud) Szewczuk, Maslow, Matějček, Langmaier ... premenlivosti základných podmienok vzťahy (sociálny „objekt“) spoločenské uplatnenie otvorenej budcúcnosti

Člověk se speciálními potřebami motto: „Pomoz mi, abych to mohl já sám dokázat“. „specifické potřeby“, „zvláštní potřeby“ Dojem, že lidé s postižením mají nějaké mimořádné (extra) důležitější, preferované potřeby, že prostě vyžadují něco navíc. při uspokojovaní některých běžných lidských potřeb může dojít k tomu, že jedinec pro své funkční nebo orgánové postižení nemůže určité potřeby realizovat obvyklým způsobem. (tělesná dysfunkce, smyslová vada …) č s ZP potřebuje v individuální míře určitou pomoc či kompenzaci při uspokojování samozřejmých lidských potřeb. (fyziologické – potr. tekutiny, materiální, ochrana,touha po partnerství, přátelství, … sebauplatnění, seberealizace, poznání ..) s. pomoc není nějaká zvláštní potřeba, je to pouze soubor opatření, které vedou ke zpřístupnění možnosti realizovat možnosti naplňovat svoje přirozené potřeby. v kontextu (péče o osoby se ZP) – zpřístupňování (vzdělávání, pracovní uplatnění, kulturní vyžití nebo vyrovnávaní příležitostí (seberealizaci)

Handicap

exceptional children handicapped children special needs disability Behinderte Leute Lernebehinderte Leute Leute mit der Benachteiligung Leute mit Spezifischen Bedarf

Handicap - Handicapovaný Znevýhodnenie – Znevýhodnený Defekt - Defektný

Defekt a defektivita

Defekt (z lat. defektus) - chyba, porucha, vada úbytek. podle Košča (1974) lze chápat jako vážni a relativně trvalí nedostatek, ztrátu nebo nepřítomnost nějaký funkce nebo orgánu ireparabilní, ireverzibilní (nenapravitelní, nezvratní) vrozené (pre-peri… a raně postnatálne) získané (následně v průběhu celého života) - orgánový a funkční

Defektivita Sprievodné zmeny v štruktúre osobnosti Dlhodobý proces Porucha spoločenských vzťahov Dialektický charakter Nejedná sa o stav nemenný Cit menejcennosti

Anomálie (z gre. a – zápor, nomos – pravidlo, zákon) Relativně trvalá negativní odchylka od normy v oblasti somatické, psychické nebo jejich kombinaci , ale není považována za patologický stav. Deviace (z lat. Via – cesta, deviatio – odbočení z cesty) Odchylka od normy, která týká vývoje nebo chování. (nápadnost – sexuální) Deformity, deformace (z lat. Deformitas – znetvoření, zohavení) Somatické odchylky od normy Psychický deficit (z lat. odpadnout chybět) odchylka od normy Ohrožený jedinec („at risk“) Dlouhodobě vystaven nepříznivým výchovním, ekologickým, sociálním či psychickým vlivům.

Rehabilitace (z lat. re – znovu, habilitas - schopnost) Opětovné dosažení způsobilosti Socializace Resocializace Etopedie Reedukace (z lat. educatio) Postupy zaměřené na rozvoj a celkové zlepšení těch funkcí, které se v důsledku orgánového poškození nerozvinuly, nebo zcela vymizeli. Odstranění nežádoucích důsledku předchozí výchovy. Kompenzace (z lat. compensatio – vyrovnaní) Vyrovnaní nebo nahrazení sníženého výkonu. Korekce (z lat. corretio – náprava) Náprava nebo oprava chybné funkce,orgánu,nebo chování.

Kdo je „normální“ ? (Norma a normalita) z lat. pravidlo Pedagogika abnormálních statistické normy (vytvořené pomoci mat-stat. metod) IQ, Db … procentuální vyjádření míra socializace

???

Východiská práce /atribúty/ individuálny prístup primeranosť včasnosť dôslednosť dlhodobosť odbornosť spolupráca /komunikácia/