Úvod do sociální politiky LS 2008/2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Environmentálna politika v SR; Ružomberok Environmentální politika v ČR Ing. Vladislav Bízek, CSc. Ředitel inženýrsko-konzultační společnosti.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Prezentace je výstupem v rámci projektu
Tři politické ekonomie sociálního státu
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Welfare state – stát blahobytu
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hospodářská politika.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Ekonomické dělení států světa
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Imigranti na trzích práce v EU
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Ruská federace x WTO a OECD
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Stáří jako sociální událost
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Trh práce a politika zaměstnanosti
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Správa sociálního zabezpečení
Fiskální politika Pavel Seknička.
Sociální zabezpečení v EU
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Poptávka po zdravotní péči
Září 2017 Sociální stát.
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Úvod do sociální politiky LS 2008/2009 Krize Welfare state Úvod do sociální politiky LS 2008/2009

Prvek Indikátor Bohatý kapitalistický volný trh OECD rating Občanská práva Osvobození od svévolného omezování; práva na odškodnění od veřejných autorit; svoboda projevu a právo na náboženské a etické cítění; právo na pokojný protest Politická práva Svoboda volit „v soukromí“; právo vyjadřovat se k volbám; svoboda vést pokojnou kampaň za účelem změn Sociální práva Nárok na sociální zabezpečení na základě: občanství a/nebo zaměstnání; a/nebo záznamu o příspěvcích; a/nebo důkazu potřebnosti podle daných kritérií Přiznané sociální závazky Aktivity občanského sektoru

Kritika sociálního státu Kritika vedená z pravicových pozic - 50. léta. Bohatá společnost nepotřebuje welfare state X Slib WS stále ještě nebyl naplněn.Relativní chudoba pořád existuje ve všech vyspělých západních společnostech Kritika zleva - sociální stát nepřispívá k rovnosti, konzervuje kapitalistický způsob výroby.

Krize Welfare state Etapizace 1. období „předkrizové “ - do roku 1973 2. období „krizové“ - polovina 70. let - konec 70. let 3. období „postkrizové“ - 80. léta

Krize WS Krize WS má 4 složky 1. krizi finanční 2. krizi legitimity 3. krizi institucionální 4. demografická krize

Finanční (rozpočtová) krize 70. Léta – až 25% HDP na sociální účely Později hospodářská recese. Konflikt hospodářské a sociální politiky To, co je prezentováno jako krize WS, je z tohoto hlediska krizí a selháním hospodářské politiky

Krize legitimity Ti, kdo do systému přispívají, z něj neprofitují. U veřejnosti mají větší podporu programy, ze kterých sama těží Východiskem je spíše podpora příjmu, participace na trhu práce

Institucionální krize WS Sociální stát je nákladný a netransparentní Welfare mix - různé sektory se různou měrou podílejí na poskytování služeb jednotlivcům. Private Public Partnership – spolupráce veřejného a soukromého sektoru

Demografická krize Stárnutí obyvatel, systémy založené na mezigenerační a vůbec horizontální solidaritě selhávají Snaha o reformy – větší odpovědnost jednotlivce. Reformy v oblasti sociálního pojištění (důchodové, nemocenské)

Postkrizové období - 80. léta Krize zaměstnanosti Přes hospodářský růst se nedaří adekvátně snižovat nezaměstnanost, především dlouhodobou Demografické stárnutí populace Globalizace „Trade off“ mezi zaměstnaností a rovností (mzdou) – Esping Anedersen

Přístupy jednotlivých typů WS Liberální WS Deregulovaný trh práce (slabší pozice odborů) Strategie nízkých mezd (výroba se stává konkurence schopnou, ale vzniká kategorie „pracujících chudých“) růst chudoby, zejména rostoucí chudoba dětí

Kontinentální WS Rigidní trh práce, silná pozice odborů Kombinace rozvinutého sociálního pojištění a nerozvinutých sociálních služeb WS založený na představě muže-živitele, „insider-outsider“ problém.

Skandinávský WS Strategie maximální zaměstnanosti Konflikt mezi rovnostářstvím a rostoucí heterogenitou populace Limity růstu zaměstnanosti ve veřejném sektoru. (ženy)

Přístupy ke krizi WS 1. teze o ireverzibilitě (nezvratnosti) WS, t.j. WS jako integrální součást dnešních vyspělých společností. 2. teze o dozrávání WS, t.j. zdá se, že v poslední době WS neroste, ale je stabilizován. 3. welfare pluralismus

Závěrem… Pozitivní a negativní stránky existence WS WS je v současnosti kritizován ale není odmítán jako instituce Zabezpečením v kritických sociálních situacích upevňuje společenský koncenzus Ale: Finanční zátěž pro stát, zdražení pracovní síly – vliv na nezaměstnanost Nutnost reforem