DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkoholy.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
Alkeny.
ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
CZ.1.07/1.1.10/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkoholy a fenoly.
Karbonylové sloučeniny
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Digitální učební materiál
Hydroxyderiváty FENOLY I..
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_116_Fenoly AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Karbonylové sloučeniny
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
Areny.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY

DĚLENÍ KYSLÍKATÝCH UHLOVODÍKŮ Kyslíkaté uhlovodíky obsahují kromě uhlíku a vodíku ještě atomy kyslíku. Obecně se dělí na: ALKOHOLY FENOLY KARBONYLOVÉ SLOUČENINY KARBOXYLOVÉ KYSELINY NÁS ZAJÍMAJÍ TY DERIVÁTY, KTERÉ OBSAHUJÍ CHARAKTERISTICKOU SKUPINU –OH. TY DĚLÍME PODLE UHLOVODÍKOVÉHO ZBYTKU BUĎ NA ALKOHOLY = SKUPINA ( R – OH ) NEBO FENOLY = SKUPINA (Ar –OH)

ALKOHOLY Jsou deriváty uhlovodíků, které mají ve své molekule vázány hydroxylovou skupinu – OH. Nejsou to aromatické látky. Názvy těchto látek mají koncovku –ol. Mají velký význam pro průmysl. Nejznámější z nich je etanol, pro širokou paletu použití. ROZEZNÁVÁME TŘI TYPY ALKOHOLŮ*: PRIMÁRNÍ ALKOHOL = R – CH2 – OH SEKUNDÁRNÍ ALKOHOL = R1 – CH – OH | R2 R3 3) TERCIÁLNÍ ALKOHOL = R1 - C - OH * POUŽITY STRUKTURNÍ VZORCE LÁTEK.

VLASTNOSTI A POUŽITÍ Jsou to často se vyskytující látky, zvláště pak jejich estery. Dle skupiny, která je navázána na jejich hydroxylovou skupinu je můžeme dělit i na acyklické a cyklické, nebo podle počtu skupin –OH v molekule na primární (jedna skupina), sekundární (dvě skupiny atd.). Získávají se buď kvašením (ethanol), nebo hydrogenací fenolů (cyklohexanol), či hydrolýzou halogenderivátů. Používají se např. jako rozpouštědla, v potravinářství, při výrobě umělých hmot, pro výrobu léčiv apod. Alkoholy v sobě skrývají nebezpečí v podobě jejich konzumace. Např. častá spotřeba etanolu způsobuje závislost (alkoholismus). Chuťově podobná látka je methanol, který je prudce jedovatý. Zdraví škodlivé jsou i mnohé další alkoholy ( ethylen glykol, glycerol apod.) Shrňte výzkum do tří až pěti bodů.

VLIV DRUHÉ LÁTKY – POŽITÍ ALKOHOLU S: OTRAVA ALKOHOLEM PROJEVY OTRAVY Projevy začínají alkoholovým opojením, bolestí břicha, otupením smyslů, malátností, zvracením až ztrátou vědomí. VLIV DRUHÉ LÁTKY – POŽITÍ ALKOHOLU S: Antibiotiky – způsobují cirhózu jater. Antidepresivy – po vystřízlivění zhoršuje depresi. Paralenem či panadolem- poškozuje játra.

ETHANOL CH3- CH2- OH HOVOROVĚ LÍH NEBO ALKOHOL Je to bezbarvá kapalina s charakteristickým zápachem. Je snadno zápalný. Připravuje se kašením pomocí kvasinek z cukrů. Základní součást alkoholických nápojů. Další použití je jako rozpouštědlo, přídavek do pohonných hmot, do kosmetice, k dezinfekci, k výrobě čistících prostředků atd. ETHANOL – KALOTOVÝ MODEL MOLEKULY

FENOLY Jsou to deriváty uhlovodíků, ve kterých je hydroxylová skupina uhlovodíkový zbytek arenů (aromatických látek). Nejznámější z nich je fenol. Fenoly mohou mít dvě nebo více hydroxylových skupin vázaných na jedno nebo více aromatických sloučenin. Přesto, že jsou obdobou alkoholů, mají rozdílné vlastnosti. Jsou kyselé.

FENOL Je to jedovatá pevná látka, bezbarvá, krystalická, sladkého zápachu. Chemický vzorec C6H5OH a jeho molekula obsahuje jednu hydroxylovou skupinu vázanou na benzenové jádro. Fenoly se v přírodě běžně vyskytují např. v listech rostlin (ochrana proti býložravcům). Vyrábí se oxidací benzenu či redukcí kyseliny benzoové. Používá se v nemocnicích pro své antiseptické účinky, dále pro výrobu léčiv, herbicidů, výroba kosmetiky apod.

Použití fenolů Některé fenoly jsou baktericidní a používají se při výrobě dezinfekčních přípravků. Mají vliv na činnost hormonů u žen i mužů. Než čistý fenol častěji se využívají jeho deriváty. Používají se v v potravinářství, na výrobu výbušnin, jako pH indikátor, v lékařství apod. Mnohé z nich se také využívají v laboratořích, chemickém průmyslu, při výrobě plastů a zpracování dřeva.

ZDROJE Snímek č. 7: - H.Padleckas, Wikimedia Commons, Creative Commons [15.4.2005] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Phenol_chemical_structure.png Snímek č. 5: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=jed&ex=2#ai:MM900297113| Snímek č. 6: - Benjah-bmm27, Wikimedia Commons, volné dílo, [30.3.2006] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Ethanol-3D-vdW.png