E-knihy a čtečky v SVI ÚOCHB AV ČR, v.v.i. Mgr. Jana Procházková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické zdroje Ovid a jejich využití v IKEM
Advertisements

Městská knihovna v Praze a e-knihy ?!?
Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Tablety versus čtečky na FF UK
Přehled mobilních zařízení
Elektronické informační zdroje a české právo Plzeň Elektronické informační zdroje II Česko-saská síť knihoven Vít Richter
ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
E-knihy EBSCO v NLK.  Trvalý nákup 3 titulů  Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012) Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012)  Paediatric Respiratory.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.
210 mm eKnihy v NTK  Jan Kolátor   icq:  tel  Stůl: /36.
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
Výuka pro studenty U3V Služby knihovny pátek
Nejnovější technologie Nové tvary budov v Koreji.
E-knihy v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna 2012, Mgr. Ivo Kareš.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Představení portfolia čteček PocketBook + Wexler
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Počítačová grafika iPad – základní ovládání VY_32_INOVACE_01 Sada 26 Základní.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Čtenářství e-knihy. E-knihy Elektronická forma monografické publikace (včetně děl pokračujících v několika dílech) ORAVOVÁ, Monika a Gabriela FILIPIOVÁ.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Autorské právo a ochrana dat
CAB ebooks eBooks Elektronické varianty odborných tištěných knih (mohou být i digital born) Trend současnosti nejen ve vědeckých oblastech.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
IMac 27“ Martin Čollák. Obsah Výrobce HW – procesor – grafická karta a display – disk – komunikace SW Pohled uživatele.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Příprava Koncepce rozvoje knihoven na léta Seminář účastníků SK ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) po roce
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Čtečky a tablety na FF UK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Transkript prezentace:

E-knihy a čtečky v SVI ÚOCHB AV ČR, v.v.i. Mgr. Jana Procházková

Vymezení knihovny veřejná knihovna se specializovaným fondem v rámci ÚOCHB uživatelé – zaměstnanci ÚOCHB, externí uživatelé

Elektronický fond v SVI zejména elektronické odborné časopisy cca 20 e-knih od vyd. Wiley ročenky (Annual Reviews) kontinuace Open Access knihy a časopisy

Čtečky e-knih nová služba půjčování čteček e-knih spuštěna typy čteček (2 čtečky a 1 iPad) SONY PRS-950CZ, PocketBook PRO 903 a iPad 64GB

SONY PRS-950 kontrastní 7″ černobílý dotykový displej technologie E Ink ® Pearl volná vnitřní paměť 1,4 GB místo zhruba na 1200 knih přehrávač MP3 a Wi-Fi 2 anglické výkladové slovníky a 10 překladových zakoupena včetně 250 knih (volná díla)

PocketBook PRO 903 model s 9,7″ černobílým dotykovým displejem funkce předčítání textu vnitřní paměť 2GB místo zhruba na 2000 knih 20 cizojazyčných slovníků MP3, Wi-Fi, Bluetooth

Apple iPad 64 GB IPS displej o úhlopříčce 9,7", LCD s LED podsvícením, lesklý a multidotykový vnitřní paměť 64 GB senzor okolního světla WiFi, Bluetooth

Půjčování čteček v SVI ÚOCHB služba pouze pro zaměstnance ÚOCHB zaregistrované v knihovně smlouva o výpůjčce čtečky nejsou zkatalogizované, obsah se pouze kontroluje/promazává výpůjční doba – 7 dní kauce a zpozdné – ne stránky knihovny – informace + pořadník

Stránky knihovny věnované službě půjčování čteček

E-knihy, čtečky a autorský zákon z pohledu AZ je rozdíl mezi tištěnou a elektronickou knihou velký (jiný paragraf zákona) – rozšiřování X sdělování, princip vyčerpání práv k duševnímu vlastnictví tzv. volná díla to, co není v licenční smlouvě povoleno, je zakázáno

E-knihy a čtečky v SVI ÚOCHB volná díla nejsou pro vědce příliš zajímavá vydavatelé e-knih a časopisů rozlišují IP adresy a čtečky nevstřícnost vydavatelů (Wiley – „o-books“) z placených el. zdrojů nelze na čtečky stáhnout téměř nic EBSCO eBooks – zkušební přístup do 2 modelových kolekcí e-knih a audioknih