Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT"— Transkript prezentace:

1 ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT
Lenka Krejčová

2 Knihy jsou nadčasové a čtečky vnímáme jen jako normální důsledek vývoje, tj. postupný přechod od analogového obsahu k digitálnímu. ÚK ČVUT se přidává mezi knihovny, kde si bude možné vypůjčit elektronické čtečky knih, které knihovna zakoupila z grantu v počtu 11 kusů. Jedná se o následující typy čteček: PocketBook Pro 912,602 a 603, Amazon Kindle 3 a Touch, Nook Simple Touch, Sony PRS-600, Archos 70b, BeBook Club S a 5 kusů tabletů: Apple iPad 2, 3 a Samsung Galaxy. Od zimního semestru 2012 knihovna počítá se spuštěním půjčování těchto čteček přes katalog s možností jejich rezervace.

3 Definice pojmu čtečky jako jednoúčelové hardwarové přenosné
zařízení určené pro čtení e-knih. Softwarové čtečky jako programy a aplikace umožňující čtení e-knih na počítačích, tabletech, chytrých telefonech a dalších zařízeních. (BluefireReader, FBReader, QReader, ADE, Microsoft Reader) Historie čteček – od konce 90. let 20. století Skutečný rozmach nastal až rozvojem elektronického inkoustu. První čtečka od Amazon – Kindle Fire s barevným displejem a operačním systémem Android Nejběžnější čtečky - Amazon Kindle, Sony, Jinke Hanlin Nejlépe hodnocené – Barnes&Noble Nook Touch, Pocketbook a tablety Apple iPad Na jaře 2012 byl zahájen prodej Apple iPad 3 s displejem s vysokým rozlišením a výkonějším procesorem.

4 Výhody čteček: díky e-ink displejím umožňují dlouhodobé čtení bez pocitu únavy očí malá spotřeba energie na jedno nabití je možno přečíst až stran jsou skladné a snadno přenosné můžete mít k dispozici až několik tisíc knih Doplňkové funkce: stahování hudebních souborů a fotografií vytváření poznámek ke kapitolám z knih anglicko-český slovník vyhledávání jednotlivých slov z názvu souboru, titulu či jména autora volba zvětšování textu a převod textu do mluvené podoby.

5 Formáty e-knih Žádná čtečka nepodporuje všechny formáty, ve kterých je možné e-knihy získat. K tomu slouží řada konverzních programů, pomocí kterých lze jednotlivé formáty převádět mezi sebou – např. software Calibri Speciální formáty pro e-čtečky Epub – výhodný pro přeformátování textu podle velikosti displeje MOBI – podporuje Amazon Kindle a většina českých prodejců (nepodporuje však Adobe DRM) 2. Běžné textové formáty DOC, DOCX, RTF, TXT či HTML - tok textu se přizpůsobuje velikosti displeje 3. Formát PDF – hojně využívaný, zachovává věrně knižní předlohu, což je výhodou např. při tisku, ale způsobuje problémy při zobrazení na menších displejích Další formáty pro čtečky – PDB,PRC, FB2, DjVu, LIT, MP3, WOL, CHM, RAR/ZIP a grafické formáty typu BMP, JPG, PNG či GIF

6 Zabezpečení e-knih Adobe DRM – Digital Rights Management (správa digitálních práv) Pro čtení knih zabezpečených touto ochranou je třeba se zaregistrovat na serveru společnosti Adobe, uživatel tak získá jedinečný identifikátor Adobe ID, který pak použije k aktivaci svých čtecích zařízení. V počítači je k tomuto kroku mít nainstalovaný bezplatný program Adobe Digital Editions. Proprietární DRM - vázána na jednoho konkrétního vydavatele a jedná se o vydávání unikátního klíče ke každé prodané knize – Amazon, Apple, Wooky, Floovie. Sociální DRM – v souborech e-knih je uvedeno jméno čtenáře, datum nákupu a název internetového knihkupectví Fragmentace textu po kapitolách či po stranách

7 E-knihy na ČVUT můžeme rozdělit podle několika kritérií:
Jedná se o e-knihy zakoupené v rámci trvalého nákupu s online přístupem přes katalog ÚK ČVUT, které jsou dostupné k online čtení prostřednictvím internetového prohlížeče z IP adresy ČVUT Dále sem patří e-knihy z předplacených kolekcí Ebrary a Knovel, přístup k těmto knihám je z Portálu e-knihy po zvolení příslušné databáze s přímým přístupem v rámci IP adresy ČVUT, jednotným přístupem přes Shibboleth nebo autorizovaným přístupem přes Bránu EIZ. Knihy, které jsou součástí jednotlivých e-databází jako jsou: EBSCOhost, Springer, Elsevier, Wiley, IEEE a ACM DL. Přístup je možný z Informačních zdrojů e-databáze a po zvolení příslušného zdroje s přímým přístupem v rámci IP adresy ČVUT nebo autorizovaným přístupem přes Bránu EIZ či jednotným přihlášením přes Shibboleth.

8 Knihy z Ebrary jsou dostupné jednak k online čtení a zároveň podporují i
off-line výpůjčky na čtečku nebo tablet s podporou DRM (Digital Right Management). Pro stahování zakryptovaných e- knih je třeba mít v PC nainstalovaný program Adobe Digital Editions, který najdete na adrese: (čtečka, která je k zapůjčení už ho má) Pro přihlášení budete potřebovat Adobe ID profil, který si založíte na:  Dále je třeba se v Ebrary přihlásit (sing –in- přes Bránu EDUID) jako do SSU. Pak už si jen vybrat podle oboru či názvu příslušnou knihu a začít stahovat. Knihy z Knovel jsou dostupné pouze k online čtení po jednotlivých kapitolách. Pokud si chcete knihu přečíst bez internetového připojení, můžete si ji po částech stáhnout ve formátu PDF nebo vytisknout.

9 K právním podmínkám užití elektronických zařízení v knihovnách
Z pohledu autorského práva se jedná v případě e-půjčování o „sdělování“, které řeší §18 AZ a je definováno jako vytváření „digitálních objektů“, které jsou k dispozici pro užívání na omezenou dobu a ne pro přímý nebo nepřímý ekonomický nebo obchodní prospěch. Na rozdíl od klasických výpůjček (což je forma distribuce) e-půjčování je online služba a nevztahuje se na něj pozbytí právní platnosti po prvním sdělení nebo zpřístupnění díla veřejnosti. Proto jakákoliv zpřístupnění e-knih, jejich rozšiřování a užívání musí být stanovena licenčním ujednáním s jejich poskytovatelem, který určuje, jak se smí s jejich dokumenty nakládat a knihovnám pak poskytne kompletní technologické zázemí pro jejich půjčování. Práva k vypůjčené knize, (ne) možnost jejího kopírování, tisku a hlídání výpůjční lhůty, technicky řeší systém ochrany DRM, který je nedělitelně spjat se samostatným dokumentem.

10 Čtení jako takové zůstává, mění se pouze forma či médium.
Záleží jen na nastavených podmínkách nakladatelů a vydavatelů, kteří v součinnosti s knihovnami mohou zásadním způsobem ovlivnit další vývoj na e-knižním trhu.


Stáhnout ppt "ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT"

Podobné prezentace


Reklamy Google