ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Městská knihovna v Praze a e-knihy ?!?
Advertisements

Tablety versus čtečky na FF UK
Tutoriál Stahování eBooks ~ Podrobný průvodce prvním stahováním
Přehled mobilních zařízení
E-knihy a čtečky v SVI ÚOCHB AV ČR, v.v.i. Mgr. Jana Procházková.
E-knihy Knihovna FSS 6. března 2012.
E-knihy EBSCO v NLK.  Trvalý nákup 3 titulů  Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012) Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012)  Paediatric Respiratory.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Polycom ® RealPresence ® Mobile Aplikace pro videokonferenční volání na mobilních zařízeních s operačním systémem IOS.
SOFTWARE operační systémy
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Jak ji dostat do postele... (aneb odborné knihy z online zdrojů a e-čtečky) teze vystoupení Albertina icome Praha Konference IKI Praha,
E-knihy Dolování e-knih Knihovna FSS 24. listopadu 2011.
Ebrary Business & Economics Ramis Václavík Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
E-knihy v Nakladatelství Academia. Obecný úvod Počátek e-knih v Nakl. Academia - 2. pol – založena pracovní skupina zabývající se e-knihami - Listopad.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
210 mm eKnihy v NTK  Jan Kolátor   icq:  tel  Stůl: /36.
Příspěvek na konferenci „Informační gramotnost“Listopad 2011 | Brno.
Books Online projekt v Knihovně Kroměřížska David Zapletal.
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
Opakování učiva pro 7. ročník
E-knihy v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna 2012, Mgr. Ivo Kareš.
Architektura systému e-deposit Jiří Dobrovolný, Jiří Pavlík E-KNIHY 3, NTK,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Čtečku nebo knihu? Antonín Pokorný Opava
Představení portfolia čteček PocketBook + Wexler
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Tablety (mobilní zařízení)
Elektronické učebnice
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Čtenářství e-knihy. E-knihy Elektronická forma monografické publikace (včetně děl pokračujících v několika dílech) ORAVOVÁ, Monika a Gabriela FILIPIOVÁ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Začínáme s e-knihami Mgr. Jaroslav Čech Městská knihovna Břeclav.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty ISK KK MUBrno, 25. listopadu Problematika elektronických knih.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
SOFTWARE Operační systémy.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Operační systémy - úvod
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Ústřední knihovna FSS MU
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Čtečky a tablety na FF UK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Transkript prezentace:

ČTEČKY A E-KNIHY V ÚK ČVUT Lenka Krejčová

Knihy jsou nadčasové a čtečky vnímáme jen jako normální důsledek vývoje, tj. postupný přechod od analogového obsahu k digitálnímu. ÚK ČVUT se přidává mezi knihovny, kde si bude možné vypůjčit elektronické čtečky knih, které knihovna zakoupila z grantu v počtu 11 kusů. Jedná se o následující typy čteček: PocketBook Pro 912,602 a 603, Amazon Kindle 3 a Touch, Nook Simple Touch, Sony PRS-600, Archos 70b, BeBook Club S a 5 kusů tabletů: Apple iPad 2, 3 a Samsung Galaxy. Od zimního semestru 2012 knihovna počítá se spuštěním půjčování těchto čteček přes katalog s možností jejich rezervace.

Definice pojmu čtečky jako jednoúčelové hardwarové přenosné zařízení určené pro čtení e-knih. Softwarové čtečky jako programy a aplikace umožňující čtení e-knih na počítačích, tabletech, chytrých telefonech a dalších zařízeních. (BluefireReader, FBReader, QReader, ADE, Microsoft Reader) Historie čteček – od konce 90. let 20. století Skutečný rozmach nastal až rozvojem elektronického inkoustu. První čtečka od Amazon – Kindle Fire s barevným displejem a operačním systémem Android Nejběžnější čtečky - Amazon Kindle, Sony, Jinke Hanlin Nejlépe hodnocené – Barnes&Noble Nook Touch, Pocketbook a tablety Apple iPad Na jaře 2012 byl zahájen prodej Apple iPad 3 s displejem s vysokým rozlišením a výkonějším procesorem.

Výhody čteček: díky e-ink displejím umožňují dlouhodobé čtení bez pocitu únavy očí malá spotřeba energie na jedno nabití je možno přečíst 5 000 až 15 000 stran jsou skladné a snadno přenosné můžete mít k dispozici až několik tisíc knih Doplňkové funkce: stahování hudebních souborů a fotografií vytváření poznámek ke kapitolám z knih anglicko-český slovník vyhledávání jednotlivých slov z názvu souboru, titulu či jména autora volba zvětšování textu a převod textu do mluvené podoby.

Formáty e-knih Žádná čtečka nepodporuje všechny formáty, ve kterých je možné e-knihy získat. K tomu slouží řada konverzních programů, pomocí kterých lze jednotlivé formáty převádět mezi sebou – např. software Calibri Speciální formáty pro e-čtečky Epub – výhodný pro přeformátování textu podle velikosti displeje MOBI – podporuje Amazon Kindle a většina českých prodejců (nepodporuje však Adobe DRM) 2. Běžné textové formáty DOC, DOCX, RTF, TXT či HTML - tok textu se přizpůsobuje velikosti displeje 3. Formát PDF – hojně využívaný, zachovává věrně knižní předlohu, což je výhodou např. při tisku, ale způsobuje problémy při zobrazení na menších displejích Další formáty pro čtečky – PDB,PRC, FB2, DjVu, LIT, MP3, WOL, CHM, RAR/ZIP a grafické formáty typu BMP, JPG, PNG či GIF

Zabezpečení e-knih Adobe DRM – Digital Rights Management (správa digitálních práv) Pro čtení knih zabezpečených touto ochranou je třeba se zaregistrovat na serveru společnosti Adobe, uživatel tak získá jedinečný identifikátor Adobe ID, který pak použije k aktivaci svých čtecích zařízení. V počítači je k tomuto kroku mít nainstalovaný bezplatný program Adobe Digital Editions. Proprietární DRM - vázána na jednoho konkrétního vydavatele a jedná se o vydávání unikátního klíče ke každé prodané knize – Amazon, Apple, Wooky, Floovie. Sociální DRM – v souborech e-knih je uvedeno jméno čtenáře, datum nákupu a název internetového knihkupectví Fragmentace textu po kapitolách či po stranách

E-knihy na ČVUT můžeme rozdělit podle několika kritérií: Jedná se o e-knihy zakoupené v rámci trvalého nákupu s online přístupem přes katalog ÚK ČVUT, které jsou dostupné k online čtení prostřednictvím internetového prohlížeče z IP adresy ČVUT Dále sem patří e-knihy z předplacených kolekcí Ebrary a Knovel, přístup k těmto knihám je z Portálu e-knihy po zvolení příslušné databáze s přímým přístupem v rámci IP adresy ČVUT, jednotným přístupem přes Shibboleth nebo autorizovaným přístupem přes Bránu EIZ. Knihy, které jsou součástí jednotlivých e-databází jako jsou: EBSCOhost, Springer, Elsevier, Wiley, IEEE a ACM DL. Přístup je možný z Informačních zdrojů e-databáze a po zvolení příslušného zdroje s přímým přístupem v rámci IP adresy ČVUT nebo autorizovaným přístupem přes Bránu EIZ či jednotným přihlášením přes Shibboleth.

Knihy z Ebrary jsou dostupné jednak k online čtení a zároveň podporují i off-line výpůjčky na čtečku nebo tablet s podporou DRM (Digital Right Management). Pro stahování zakryptovaných e- knih je třeba mít v PC nainstalovaný program Adobe Digital Editions, který najdete na adrese: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/ (čtečka, která je k zapůjčení už ho má) Pro přihlášení budete potřebovat Adobe ID profil, který si založíte na:  https://www.adobe.com/cfusion/membership/index.cfm?nf=1&nl=1 Dále je třeba se v Ebrary přihlásit (sing –in- přes Bránu EDUID) jako do SSU. Pak už si jen vybrat podle oboru či názvu příslušnou knihu a začít stahovat. Knihy z Knovel jsou dostupné pouze k online čtení po jednotlivých kapitolách. Pokud si chcete knihu přečíst bez internetového připojení, můžete si ji po částech stáhnout ve formátu PDF nebo vytisknout.

K právním podmínkám užití elektronických zařízení v knihovnách Z pohledu autorského práva se jedná v případě e-půjčování o „sdělování“, které řeší §18 AZ a je definováno jako vytváření „digitálních objektů“, které jsou k dispozici pro užívání na omezenou dobu a ne pro přímý nebo nepřímý ekonomický nebo obchodní prospěch. Na rozdíl od klasických výpůjček (což je forma distribuce) e-půjčování je online služba a nevztahuje se na něj pozbytí právní platnosti po prvním sdělení nebo zpřístupnění díla veřejnosti. Proto jakákoliv zpřístupnění e-knih, jejich rozšiřování a užívání musí být stanovena licenčním ujednáním s jejich poskytovatelem, který určuje, jak se smí s jejich dokumenty nakládat a knihovnám pak poskytne kompletní technologické zázemí pro jejich půjčování. Práva k vypůjčené knize, (ne) možnost jejího kopírování, tisku a hlídání výpůjční lhůty, technicky řeší systém ochrany DRM, který je nedělitelně spjat se samostatným dokumentem.

Čtení jako takové zůstává, mění se pouze forma či médium. Záleží jen na nastavených podmínkách nakladatelů a vydavatelů, kteří v součinnosti s knihovnami mohou zásadním způsobem ovlivnit další vývoj na e-knižním trhu. lenka.krejcova@uk.cvut.cz