Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KDE SE VŠUDE MOHU SETKAT S POLOVODIČI V DENNÍM ŽIVOTĚ A KTERÝ TECHNICKÝ VÝROBEK, TVOŘEN POLOVODIČI, MÁM NEJRADĚJI A PROČ autor: Marcela Pešková.
Advertisements

CHEMICKÁ VAZBA.
Vznik PN přechodu.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Vodivost polovodičů OB21-OP-EL-ZEL-JANC-L-3-018

 Polovodič je pevná látka, jejíž elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách, a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit.  Změna vnějších podmínek znamená dodání některého z druhů energie – nejčastěji tepelné, elektrické nebo světelné, změnu vnitřních podmínek představuje příměs jiného prvku v polovodiči.  Mezi polovodiče patří prvky křemík, germanium, selen, sloučeniny arsenid galia GaAs, sulfid olovnatý PbS aj.  Většina polovodičů jsou krystalické látky, existují však také polovodiče amorfní (některá skla).

Vodivost polovodičů Obr. 1 Kovalentní vazba křemíku – polovodič s vlastní vodivostí Atomy čistých polovodičů jsou v krystalu vázány kovalentní vazbou, která se vytváří čtyřmi valenčními elektrony se čtyřmi elektrony nejbližších atomů (viz obr 1). Při teplotě 0° K (tj ,16 °C) je čistý křemík izolantem, poněvadž nemá volné elektrony.

Vodivost polovodičů  Zahřeje-li se křemík na vyšší teplotu, např. 20° C, poruší se vazby mezi dvěma sousedními atomy.  Elektron získá zahřátím takovou energii, že je schopen překonat vazební síly, které ho poutají k jádru, opustí své místo a začne se pohybovat v krystalové mřížce.  Odpoutáním elektronu od atomu se poruší jeho neutralita, vznikne tzv. kladná díra – místo, které vykazuje kladný elektrický potenciál.  Tento jev nenastává jenom v jednom atomu, ale ve velkém množství atomů.

Vodivost polovodičů  Přiložíme-li na polovodič elektrické napětí, vytvoří se tok volných elektronů, vznikne elektrický proud.  Kladné díry se mohou přemisťovat pomocí přeskoků elektronů a tento pohyb způsobuje tzv. děrovou vodivost.  Směr pohybu kladných děr je opačný ke směru pohybu elektronů a celkový elektrický proud v polovodiči se rovná součtu proudu způsobeného elektrony a proudu způsobeného kladnými děrami.

Vodivost polovodičů  Při pohybu odpoutaného elektronu se může stát, že elektron odpoutaný od jednoho atomu zapadne do díry v jiném atomu.  Atom, který znovu přijme elektrony, se stává neutrálním. Tomuto jevu říkáme rekombinace elektronu s dírou.  Počet volných elektronů je stále roven počtu kladných děr, takže nositeli elektrického proudu jsou jak elektrony, tak i díry. Takový polovodič nazýváme polovodič s vlastní vodivostí.  Volné elektrony, resp. kladné díry lze do polovodiče dostat také pomocí příměsí. I malé množství příměsi (tisíciny procenta) může vést k dostatečně velkému zvětšení vodivosti. Této vodivosti říkáme nevlastní vodivost.

Vodivost polovodičů Obr. 2 Křemík znečištěný fosforem

Vodivost polovodičů  Nahradíme-li např. atom křemíku atomem fosforu (obr. 2), který je pětimocným prvkem, zúčastní se kovalentní vazby se sousedními atomy křemíku pouze 4 valenční elektrony.  Pátý, přebytečný valenční elektron je sice přitahován kladným nábojem jádra atomu fosforu, ale vlivem elektronů okolních atomů křemíku je tato přitažlivá síla menší.  Při zahřátí polovodiče se přebytečný elektron snadno uvolní a pohybuje se potom jako volný elektron v krystalové mřížce.  Atom fosforu přispívá tedy jedním elektronem ke vzniku elektrického proudu, a proto se nazývá donorem (latinsky donor = dárce).

Vodivost polovodičů  Jakmile ztratí donor svůj pátý elektron, vytvoří se v krystalové mřížce nepohyblivý iont.  Při normální teplotě jsou všechny atomy fosforu, tzv. příměsné atomy, ionizovány a uvolněné elektrony vytvářejí nevlastní čili příměsnou vodivost.  V takovémto polovodiči převládají elektrony vlastní a nevlastní vodivosti nad dírami vlastní vodivosti.  Polovodič tohoto typu proto označujeme jako polovodič typu N (negativní).

Vodivost polovodičů Obr. 3 Křemík znečištěný bórem

Vodivost polovodičů  Je-li křemík znečištěn některým trojmocným prvkem, např. bórem, nemůže nastat kovalentní vazba se sousedními atomy křemíku z nedostatku jednoho elektronu (obr. 3).  Toto neobsazené místo v kovalentní vazbě se při zvýšené teplotě snadno doplňuje elektronem od sousedního atomu křemíku, ve kterém vznikne kladná pohyblivá díra, neboť při průtoku elektrického proudu dochází k rekombinaci páru díra – elektron.

Vodivost polovodičů  Elektron přijatý atomem bóru poruší jeho neutralitu a v krystalové mřížce se objeví nepohyblivý záporný iont.  Bóru a příměsím tohoto druhu říkáme akceptory (latinsky akceptor = příjemce).  Vytvářejí také nevlastní vodivost polovodiče.  Ale protože elektrony vlastní vodivosti jsou nad kladnými dírami vlastní i nevlastní vodivosti v menšině.  Tento typ polovodiče označujeme písmenem P (pozitivní).

Vodivost polovodičů  Oba typy příměsových polovodičů kromě svých většinových (majoritních) nosičů elektrického náboje obsahují i menší počet opačně nabitých menšinových nosičů (minoritních), které jsou v polovodičových součástkách většinou nežádoucí.  Jejich množství závisí na teplotě, proto příměsové polovodiče mívají teplotně omezený rozsah správné činnosti.

 Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

Literatura  J. Kubrycht, R. Musil, L. Voženílek: Elektrotechnika pro 1. ročník učebních oborů elektrotechnických, SNTL Praha 1980  V. Suchánek: Dioda, tranzistor a tyristor názorně, SNTL Praha 1983 