Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
U holiče Jeden muž, stejně jako každý jiný měsíc, šel k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
Je to také Antonín, co vám dříve vozil kmín a přeje příjemný zážitek
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Starověká Čína 1.A.
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Pro jediného človíčka na zemi... (from - tomidol)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Proč je důležité studovat Principy
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Homeopatie a TAO Co spojuje homeopatii se staročínskou naukou MUDr. Zuzana Čajková 14. dubna 2012.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
U holiče Jeden muž šel, stejně jako každý jiný měsíc, k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Každý den jsme trochu starší…
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Východoasijská náboženství
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Epikurejská a stoická etika
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
John Ronald Reuel Tolkien
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
6. Taoismus PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
náboženství staré Číny a Japonska
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČÍNSKÁ FILOSOFIE I Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Filosoficko-náboženské systémy Číny
Taoismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
TAOISMUS Emma Bruniková.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
PLATÓN př. n. l..
Každý den jsme trochu starší…
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B

Obsah Osobnost Jeho učení Úryvek Taoismus Etika TAO Zdroje

Osobnost Lao-ć Světec a velký filosof – 6. století př.n.l. Zakladatel Taoismu (Tao te ťing ) Legendy o životě - Matka ho nosila tak dlouho, že měl při narození bílé vlasy. - Jeho moudrost pramení z archivu dynastie Čou. Tvrdil, že ….. - zákon nebe a země se nezmění podle přání a myšlenek lidí. - život a smrt všech věcí i každodenní život lidí se musí řídit přirozenou cestou. - neštěstí je předpokladem štěstí a štěstí obsahuje prvky neštěstí.

Jeho učení Hleděl tao (cesta) a ctnosti Cílem učení je zůstat skryt a beze jména Návrat k původnímu já Odchod z Čou sepsání knihy Tao te ťing (Cesta a její moc) Základní filosofická myšlenka - vládnout nečinností (nezasahovat do přirozeného běhu věcí) Vývoj civilizace honba za slávou a ziskem vytrácení laskavosti, počestnosti, lásky k rodičům Nebylo by potřeba morálku prosazovat.

Historik S’-ma Čchien popisuje vznik knihy takto: „Lao-c´ pěstoval tao a ctnost. Učil, že člověk se má snažit skrýt a zůstat beze jména. Žil dlouhá léta v království Čou. Když viděl, jak dynastie upadá, opustil zemi. Došel k pomeznímu průsmyku Chan-ku. Strážce průsmyku jej s radostí přijal a řekl: Pane, vidím, že hodláte odejít do ústraní. Nemohl byste předtím sepsat knihu pro mé poučení? Na to sepsal Lao-c´ o dvou dílech, něco přes pět tisíc slov, v němž vyložil zásady své nauky o tao a ctnosti. Pak odešel. Nikdo neví, kde ukončil své dny … Lao-c´ byl mudrc, který toužil žít ve skrytosti …“

Taoismus Tao plodí jedno (jednotu,harmonii). Jedno plodí dvě (protiklady, jin jang). Dvě plodí tři  (nebesa, zemi a mudrce). Tři plodí všechny věci. Principy - Svět je v neustálém pohybu - Stálost neexistuje - Detail nelze oddělit od celku - Celek nelze oddělit od detailu - Protiklady harmonizují krajnosti V Japonsku ve formě učení o harmonizaci a kos. protikladů JIN A JANG

Etika TAO - Smyslem života je naučit se následovat cestu kosmických sil, přírodu. Klíčem k etice Tao te-ťingu je prostota: - prostý člověk nedbá o zisk, chytrost, obratnost, egoismus a smělá přání - osvícený člověk je nezaujatý a navrací se k dětské prostotě „Člověk se spravuje mírou země, země mírou nebes, nebesa mírou tao a tao mírou sebe sama.“

Zdroje Knižní Internetové Odmaturuj ze společenských věd – DIDAKTIS spol. s.r.o., 2008, Mgr. Jan Dvořák Internetové http://cs.wikipedia.org/wiki/Taoismus (19.9.2013 - 16:00) http://cs.wikipedia.org/wiki/Lao-c%27 (19.9.2013 - 16:15) http://cs.wikipedia.org/wiki/Tao_te_%C5%A5ing (19.9.2013 - 16:22) http://www.velkaepocha.sk/2012031719290/Lao-c-Svetec-ktery-zalozil-Tao.html (19.9.2013 - 16:36)