Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Anotace Žák se seznámí se základními informacemi o životě a díle Františka Hrubína Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen interpretovat.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Představitel skupiny lumírovců
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
¨-4-.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Karel Hynek Mácha
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
František Ladislav Čelakovský
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
Sourozenci Čapkovi.
František Halas a Bohuslav Reynek
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Portréty literárních osobností světové literatury.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Vítězslav Hálek Májovci
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Božena Němcová Marcela Jurková.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Karel Havlíček Borovský
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Jakub Deml Život, dílo, citáty

Jakub Deml v r.1928

Základní faktografie 1878 Tasov – 1961 Třebíč. Část dětství strávil u příbuzných v Rakousku (znalost němčiny, až poněmčení, které ho však opustilo po smrti jeho matky). Vystudoval třebíčské gymnázium, po něm vstoupil do brněnského semináře a 1902 byl vysvěcen na kněze ( s církví však spory). Problémy i po r.1945 – obviňován z kolaborace v souvislosti s jeho antisemitskými výroky (odsouzen však nebyl).

Dílo – obecné rysy Básník a prozaik. Představitel katolického proudu, v lyrice navázal na tvorbu K.H.Máchy, K.J.Erbena, J.Nerudy a O.Březiny (kterého velmi obdivoval). Část jeho tvorby ovlivněna expresionismem, existencialismem a surrealismem. V tvorbě převládají pocity úzkosti, osamocení, strachu ze smrti, nejistoty, bloudění, ale zároveň i pokora, úcta, údiv nad člověkem i světem. Po r. 1948 prakticky nevydávaný a zakazovaný autor.

Dílo – básnické sbírky a prózy „Hrad smrti“, „Tanec smrti“ – lyrické prózy s motivy smrti a děsivými vizemi. „Moji přátelé“ – básně v próze, rozhovory s rostlinami, pokora, něha. „Mé svědectví o Otokaru Březinovi“ – eseje, které svou otevřeností šokovaly kritiku i čtenáře (mj.i zmiňovaný antisemitismus). „Zapomenuté světlo“ (1934) – próza s naturalistickými motivy, cenzurovaná už v době jejího vzniku. Motiv poutníka procházejícího rodným Tasovem.

Dílo – básnické sbírky a prózy - pokračování „Podzimní sen“ – próza z 50.let zpracovávající Demlovu návštěvu v internačním táboře katolických kněží (vyšla až 1992). „Cestou do Betléma“ – básně. „Ledové květy“ – cyklus básní. Demlovu životní etapu let 1917-41 zachycují jeho deníkové poznámky „Šlépěje“.

Vybrané citáty – „Mojí přátelé“, báseň „Vlčí mák“ „VLČÍ MÁKU, vidím město orientální, je obklíčeno vysokou zdí. Slunce v plném květu na nebi i na zemi. Podél městských hradeb – viď, kosti vybělené sluncem svaté jsou? – Jde dívka, ruce napřažené, obličej obrácený k nebi. Kam jdeš? Do Města. Ale tudy se nejde do Města. Pane, já nevidím. Bolí tě, že nevidíš? Pane, já nevím. Tedy jsi dosud nemilovala? Očima ne, pane. A jak se ti to stalo? Když jsem byla maličká, zírala jsem do ohně. A pamatuješ, jaké je nebe a jaká je země za krásného dne, anebo za jasné, čisté noci? Pane, já jsem byla maličká. Vidělas Smrt? Jen jsem ji slyšela. A nebojíš se jí? Neumru, když mě viděly Jeho oči. Čí oči? Třeba vaše, pane; já nevím, nevidím. V tom jsme si podobni. Tak? I vy, pane? Baže, dcero; vidím sice lilie polní, něhu dalekých obzorů, bílá města, širý úsměv moře, radostné strnutí palem, let orlů na horách, hluboký pohled blankytu, ale to vše, to vše se velmi podobá vidění tvému, a ve spaní jsme si zcela podobni…Nu, a jaký by tedy byl rozdíl podstatný? Já, doufám, věřím. Abyste více viděl? Abych mohl více milovati.“

Otázky k ukázce Koho autor oslovuje? Proč neosloví lidskou bytost? Jaký je myšlenkový podtext této básně v próze? Jak byste charakterizovali báseň v próze? Které básnické prostředky zde autor využívá? Proč J.Demla řadíme ke katolickým básníkům? Zdůvodněte.

Shrnutí Jakub Deml je kvůli jeho antisemitským výrokům básníkem poněkud kontroverzním, ale v komplexnosti jeho díla naopak básníkem jedinečným, s osobitým výrazem jeho básní v próze.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura a zdroje http://www.deml.cz/moji-pratele Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jakub_Deml_1928.jpg