Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jedovatá stopa – IV. VŠCHT VŠCHT Praha Praha
Advertisements

Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Vstup USA do války.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
Halové prvky Halogeny.
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Chemické zbraně.
Kyselý déšť.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Voda a vzduch = základ života
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Bariérová ošetřovatelská péče
Halové prvky /halogeny/
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
I. světová válka – konec války
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: VĚCI KOLEM NÁS
Zástupci prvků skupin RZ
CHLÓR.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Technika 1. světové války
Vlastosti halogenderivátů uhlovodíků II.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Alkany.
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
Bojové chemické látky Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Sada : Člověk a jeho společnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
Problémy Ozónové vrstvy.
I. světová válka.
Zbraně 1. světové války.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Chlór jako bojový plyn Radek Novák kvinta A

Chlór Chem. Značka – Cl Atomové číslo – 17 Skupina – Halogeny Ar – 35,453 Skupenství – plynné Teplota tání – -101,1 °C Teplota varu - -34,04 °C

Výroba chlóru Chlór se po celém světě vyrábí jako základní materiál k produkci PVC, pesticidů, bělících a dezinfekčních prostředků a mnoha dalších výrobků. Jeho výroba je poměrně snadná a levná, zároveň je však spojená se značnými zdravotními riziky a s vypouštěním celé řady nebezpečných látek do životního prostředí i za běžného provozu chemiček.

Plynný chlór v baňce

Účinky na lidský organismus Chlór patří mezi dusivé látky. Je to žlutozelený dusivý plyn. Vniká do organismu dýchacími cestami, a proto se proti němu chráníme plynovou maskou. Jeho účinek se projevuje po 2 až 5 hodinách úporným kašlem, nápadnou bledostí a slabostí a stupňuje se tělesnou námahou (i chůzí), prochladnutím nebo pobytem na přímém slunečním světle. Při pitvě je nápadná cyanóza, odulost tváří, edém plic a známky dušení. Dusivé OL nejsou rozpustné ve vodě, ale jsou většinou rozpustné v organických rozpouštědlech. Vodu, která jimi byla zasažena, můžeme po převaření použít. Také potraviny jsou po náležitém vyvětrání poživatelné.

Použití jako chemická zbraň Chlór odstartoval novodobou éru používání chemických zbraní. Poprvé byl k bojovým účelům použit 22.4. 1915 na frontě u městečka Ypres v západních Flandrech (Belgie) proti francouzským vojákům. Proto se mu také jako bojovému plynu říká Yperit. Do vzduchu zde tehdy bylo rozptýleno 180 tun chlóru během 5-ti minut. Do dvou dnů přišla o život 1/3 zasažených osob. Vysoké ztráty na životech byly způsobeny i tím, že přestože Francouzi věděli o možnosti chlórového útoku, nebyli vojáci vybaveni ochrannými pomůckami.

Zajímavost – jak se Francouzi o tomhle zvěrstvu dozvěděli Francouzským "informátorem" byl C. Lucieto. Ten zjistil, že se v Mannheimu vyrábí nějaký plyn pro válečné účely a že se přepravuje do Kruppových závodů v Essenu. Po seznámení s příslušníkem Kruppovy soukromé policie se za pomoci několika půllitrů piva dověděl, že se dovážený plyn používá k plnění dělostřeleckých granátů. Pochybováním vyprovokoval německého partnera k sázce o 2000 marek s tím, že sám tvrdil, že celá záležitost je technicky neproveditelná. Partner nabídl důkaz pravdy a vzal ho brzy na střelnici, kde došlo k předvádění nové zbraně před císařem Vilémem II. Salva byla vypálena do stáda ovcí, které zmizelo v oblacích zeleného plynu. Ovce pak byly nalezeny mrtvé, porost odumřelý. Lucieto sázku zaplatil a vyžádal si střepinu granátu jako suvenýr. V Paříži pak rychle zjistili podstatu věci. Nebyla však podniknuta žádná opatření.

Vojáci s plynovými maskami

Vojáci v zákopech

Zdroje www.forum.valka.cz www.wikipedia.cz