Jak funguje komprese? zpracováno podle článku Martina Zachara (digitalne.cz)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
Půlbajtová komprimace
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Číselné soustavy Pro člověka je přirozené počítat do deseti, protože má deset prstů. Matematici s oblibou říkají, že počítáme v desítkové soustavě. To.
Zvuk v počítači.
Kryptografie Šifrování
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Formáty grafických souborů
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Komprese textových, video a audio dat.  Komprese   JPEG: 
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního.
Vektorová a bitmapová grafika
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Informatika pro ekonomy II přednáška 3
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
TEXTOVÝ EDITOR.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Počítačová grafika.
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Prohlížeč Chrome Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Prohlížeč Chrome Ověřeno ve výuce:
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Kompresní metoda ACB Associative Coder of Buyanovsky autor: George Buyanovsky připravil Tomáš Skopal podle knihy „Data Compression“ od D. Salomona, 1997,
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Písemka. 01. pomocí minimálně 4 obrázků vysvětlete rozdíl mezi bitmapovou a vektorovou grafikou bitmapová grafika Vektorová grafika.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jak učit tvorbu www stránek Navarová Adéla. Proč učit tvorbu www stránek? Prezentace na internetu (Výrobky, firmy, celebrity, kluby…)
Matematika pro 8. ročník Postup při úpravě výrazu na součin vytýkáním „mínus jedničky“ před závorku.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Podíl (dělení) mnohočlenů
Radim Farana Podklady pro výuku
Ztrátová komprese obrázků JPG
Ztrátová komprese obrázků JPG. Formát JFIF (JPEG File Interchange format)‏  sekvenční, nejpoužívanější  progresivní,poněkud více náročné na paměť, určeno.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Export a import objektů VY_32_INOVACE_Mul4a0217Mgr. Jiří Mlnařík.
Fotografování (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
HTML stránka – vložení obrázku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Grafika - základy Co se všechno naučíme???
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Logaritmické rovnice.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Komprese (komprimace) dat  komprese = zmenšení objemu dat  používá se hlavně při archivaci nebo přenosu dat  slangové alternativní termíny: (za)zipování,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Základy úpravy digitální fotografie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Barvy v počítačové grafice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Jak funguje komprese? zpracováno podle článku Martina Zachara (digitalne.cz)

Používáte kompresi každý den, ale nevíte, jak funguje? Co se skrývá za slůvky rar nebo zip? Jak se mohou zmenšovat soubory, data nebo obrázky a jaké postupy se na to používají?

 každodenně se z internetu stahují instalační soubory zabalené do archivů  komprese pomocí archivů se dříve používala zejména pro zmenšení velikosti souborů  v dnešní době se využívá spíše pro vytvoření jednoho jediného souboru z více souborů či složek, popřípadě pro vytvoření několika souborů stejné velikosti

 jak vlastně komprese funguje  jak to, že posloupnost jedniček a nul se dá zredukovat na kratší posloupnost a poté opět rozvinout do původní  princip není nikterak složitý  jednotlivé postupy se však zdokonalují, komplikují a stávají se složitými

Bezeztrátová komprese  jedná se o proces, při kterém nedochází ke ztrátě informací  proces je vratný  využívá se například u typů rar, zip, tar, gz a dalších  pokud tedy zabalíme nějaký soubor, po rozbalení bude zcela shodný s tím původním

Příklad na vysvětlení – použijeme obyčejná slova Petr požádal Petru o ruku. Petra však Petra odmítla a Petr nevěděl, jestli ji má požádat později znova. Pokud bychom chtěli zkrátit danou větu, měli bychom se snažit zkrátit ji právě pomocí opakujících se (redundantních, nadbytečných) slov.

LZ slovník Jako první případ si ukážeme jednoduché použití Lempel and Ziv adaptive dictionary-based algorithm (ve volném překladu: Lempelův a Zivův přizpůsobivý slovníkový postup). Nejprve si sepíšeme tabulku s výskytem redundancí a s novým označením slova (kódovým slovem), čímž vytvoříme slovník:

LZ slovník SlovoVýskytKódové slovo Petr2x1 Petra2x2 1 požádal Petru o ruku. 2 však 2 odmítla a 1 nevěděl, jestli ji má požádat později znova. Nyní můžeme větu přepsat za použití našeho slovníku, který jsme si sestavili:

LZ slovník Původní věta měla 103 znaků (včetně mezer a interpunkčních znamének). Nová věta má jen 89, ale nesmíme zapomenout na slovník, který jsme si vytvořili a který musíme k datům přiložit. Ten má (vždy číslo + slovo) dohromady 11 znaků. To je spolu s novou větou 100 znaků. Naše komprese tedy nebyla moc úspěšná a rozhodně jsme neušetřili příliš místa.

LZ slovník Při chytřejším použití slovníkového postupu nebudeme brát celá slova, ale samotná písmena. Nový slovník tedy bude vypadat následovně: PosloupnostVýskytKódové slovo Petr5x1 _požáda2x2

LZ slovník Tato věta má 76 znaků, slovník má 13 znaků. Dohromady tedy máme 89 znaků. To je určitě lepší než v prvním případě 12l 1u o ruku. 1a však 1a odmítla a 1 nevěděl, jestli ji má2t později znova.

Huffmanovo kódování Dochází při něm k prohledávání textu a hledání nejčastěji se vyskytujících posloupností znaků určité délky. Nejčastější posloupnosti jsou pak nahrazeny nejkratšími kódovými slovy (například 011 binárně), nejméně časté posloupnosti jsou nahrazeny nejdelšími kódovými slovy (například ).

Typy dat V dlouhých textových souborech se dá často najít spousta podobných slov a tím pádem je i dostatečně zmenšit. U různých zdrojových textů programovacích jazyků to bývá mnohdy ještě daleko lepší, protože jazyky se skládají z několika častých příkazů a výrazů, které se používají neustále dokola. Na druhou stranu například hudební nebo video soubory neobsahují příliš redundantních informací a tudíž ani komprese nebude příliš úspěšná.

Ztrátová komprese Při tomto procesu dochází ke ztrátě informací, které se již nedají získat zpátky. Obyčejný uživatel se s ní nejčastěji setkává například u obrázkových formátů (JPG, JPEG), a to pravděpodobně nejvíce u fotek, které se v těchto formátech často uchovávají, jelikož u nich ztrátová komprese nezpůsobí na první pohled rozeznatelné škody.

Obrázky Vezměme si například fotku, obloha se jeví celá modrá a tráva celá stejně zelená. Tím pádem by se měl dát soubor jednoduše zmenšit. Když se však podíváte podrobněji, všimnete si, že barva jednotlivých pixelů oblohy se jemně liší. Při procesu ztrátové komprese pak dochází k výpočtu jedné barvy, kterou se dá nahradit více barevně podobných pixelů.

Obrázky Před kompresíPo kompresi